Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απάτη οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ – Ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

 

logo espaΕνώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως η χώρα μας κατατάσσεται μόλις 16η ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο ποσοστό εγκεκριμένων έργων, υπογραμμίζει με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό εγκεκριμένων έργων στη χώρα μας ανέρχεται στο 52%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 56%. Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην 12η θέση στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απορροφητικότητα, όταν η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν πρωτιές.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει επίσης πως τα στοιχεία αυτά προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό με δεδομένο πως, όπως είχε σημειώσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε ερώτησή του με θέμα «Μηδαμινή εκταμίευση πόρων ΕΣΠΑ για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», σε 3 από τα 4 υποπρογράμματα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης), δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξής τους δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών που δικαιούνται τους πόρους αυτούς.

Για αυτόν τον λόγο, ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τον υπουργό τα εξής:

  • Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση στην έγκριση έργων, με δεδομένο πως το ελληνικό ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε εγκριθεί τρίτο, χρονικά, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ to 2014;
  • Ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει το υπουργείο για την επιτάχυνση της έγκρισης έργων σε μια περίοδο που η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία;

(επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

 

8.3 Απορροφητικότητα ΕΣΠΑ 2014 2020 8.3 Ποσοστό εγκεκριμένων έργων ΕΣΠΑ 2014 20201

Μετάβαση στο περιεχόμενο