Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Από Δεκέμβριο διπλές αυξήσεις σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους – συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στα σημαντικά επιτεύγματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρεται με συνέντευξη του στο «Π» ο Κωστής Χατζηδάκης. Η εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ήταν το πρώτο στοίχημα που κερδήθηκε από τον υπουργό Εργασίας.

«Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία, που έφερε έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ, αλλά και στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για τη στεγαστική πολιτική που αφορά τους νέους και θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχές του 2023. Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις που «ξεπαγώνουν» μετά από 12 χρόνια, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως 1,3 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις, ενώ ένας στους δύο θα δει μία επιπλέον σύνταξη.

O ΕΦΚΑ ανακοίνωσε νέα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις. Πού βρισκόμαστε;

Τον Σεπτέμβριο είχαμε 29.000 απονομές εκκρεμών κύριων συντάξεων- ήταν ο καλύτερος Σεπτέμβρης στην ιστορία του ΕΦΚΑ. Ως αποτέλεσμα, μετά τον μηδενισμό των εκκρεμοτήτων για τα έτη 2016 έως 2019, μηδενίσαμε τις εκκρεμότητες και για το 2020. Για το 2021 το ποσοστό ολοκλήρωσης φτάνει το 95,5%, ενώ έχει εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022. Συνολικά, από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα υπουργός Εργασίας μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών! Και αυτή τη στιγμή μένουν να εκδοθούν 8.900 από το 2021 και 17.000 από το 2022. Φτάσαμε, δηλαδή, ουσιαστικά στο τέλος διαδρομής. Τα συμπεράσματα λοιπόν είναι δικά σας για το αν έχει γίνει δουλειά ή όχι!

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν τελικά από τον Δεκέμβρη που μας έρχεται;

Πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές αυξήσεις οι οποίες καλύπτουν το 95% των συνταξιούχων (2,5 εκατ. περίπου): Η οριζόντια αύξηση που θα δοθεί μετά από 12 χρόνια. Το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και η τέταρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση. Αυτά σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζονται και μπορούν να οδηγήσουν σε δύο ή και τρεις αυξήσεις. Το βοήθημα των 250 ευρώ θα καταβληθεί μέσα στις γιορτές, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης και η τέταρτη δόση του νόμου Βρούτση στα τέλη Δεκεμβρίου με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Σε σχέση με την οριζόντια αύξηση, έχουμε με το Υπουργείο Οικονομικών καταλήξει στα εξής: Πρώτον, το ύψος της αύξησης (ΑΕΠ+τιμάριθμος δια του δύο) υπολογίζεται αυτή τη στιγμή με βάση τις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την πορεία της οικονομίας στο 7%. Αυτές, όμως, τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή και το σχέδιο του προϋπολογισμού με τις τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον τιμάριθμο. Και σε αυτές τις εκτιμήσεις θα βασιστεί τελικά σε πρώτη φάση το ποσοστό της οριζόντιας αύξησης, η οποία- είτε στο 7% είτε κάτι παραπάνω- εκτιμούμε ότι θα δοθεί τον Ιανουάριο μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, ενσωματώσαμε μία τεχνική ρύθμιση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτήν, η όποια επιπλέον τυχόν μικρή αλλαγή χρειαστεί να γίνει στο ύψος της αύξησης- εάν ενδεχομένως υπάρξει κάποια απόκλιση από τις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση των τελικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2023. Και αυτή θα ενσωματωθεί στις αυξήσεις που θα δοθούν του χρόνου τον Δεκέμβριο. Αυτό που πάντως θεωρώ μείζον είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Σχεδόν 1,3 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις. Ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη με τον συνδυασμό των αυξήσεων. Και το 88% όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και του βοηθήματος! 

Η αύξηση της απασχόλησης έδωσε σημαντική ανάσα στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Πιστεύετε ότι οι ίδιοι ρυθμοί θα ισχύσουν και τη νέα χρονιά;

Η αύξηση της απασχόλησης όντως ενίσχυσε τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Και όσο συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία τόσο αυτά θα αυξάνονται. Αυτή η εξέλιξη είναι μία ακόμα απόδειξη της σημαντικής προόδου που έχουμε σημειώσει στη μείωση της ανεργίας. Είναι κάτι που δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Πέτυχε χάρη στην συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία συνεισφέρει σημαντικά η εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Εργασίας. Χάρη σε αυτή, η ανεργία είναι σήμερα 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2019. Από το 17,5% που την παραλάβαμε από το ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,4% σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε! Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σταμάτησαν τα προβλήματα του ΕΦΚΑ ή ότι αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές εξελίξεις με ελαφρότητα και αδιαφορία.

Παρουσιάσατε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική. Τι προβλέπεται;

Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει νομικά ζητήματα προκειμένου η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης (Πρόγραμμα «Σπίτι Μου») να πάρει σάρκα και οστά από την αρχή του 2023. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» είναι ένα μεγάλο, λαϊκό πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,75 δις. ευρώ από το οποίο θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Ένα πρόγραμμα το οποίο απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της αγοράς κατοικίας- ιδίως για τους νέους που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα- με μία πληθώρα δράσεων: Τις μαζικές ανακαινίσεις κενών ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους. Την αξιοποίηση των ακινήτων της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας, με τον θεσμό της «κοινωνικής αντιπαροχής». Τις δράσεις του προγράμματος «Κάλυψη» για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πιο σημαντική ίσως δράση είναι τα ευνοϊκά δάνεια, έτσι ώστε, το αντίτιμο για τη δόση του στεγαστικού δανείου να είναι μικρότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε κανείς για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια μία ουσιαστική στεγαστική πολιτική. Με επίκεντρο τους νέους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημά τους. Με το νομοσχέδιο αυτό κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα ώστε οι δικαιούχοι να δουν σύντομα αποτελέσματα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο