Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Από Σεπτέμβριο όλο και περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις θα εκδίδονται κάθε μήνα – συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων που επιμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τα νέα όπλα τα οποία έχουν επιστρατευτεί για να κερδηθεί η μάχη αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος προβλέπει μιλώντας στο «business stories» ότι το φθινόπωρο η μείωση των εκκρεμοτήτων θα είναι εμφανής. Βασικό ρόλο θα παίξει η ομάδα κρούσης που εδρεύει στο πράσινο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας με στόχο στο τέλος του χρόνου μόνο αυτή η ομάδα να εκδίδει 6.800 δύσκολες συντάξεις μηνιαίως.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηδάκηw αποκαλύπτει ότι έχει στα χέρια του την τελική έκθεση του ΚΕΠΕ η οποία προτείνει το πάγωμα του κατώτατου μισθού για φέτος εξαιτίας της ύφεσης και των δυσμενών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην αγορά. Ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το θέμα στο τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας δίνει έμφαση στις δικλείδες ασφαλείας που παρέχει το σχέδιο νόμου για το νέο επικουρικό ταμείο (ΤΕΚΑ) το οποίο θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις 22 Αυγούστου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό. «Είμαι σίγουρος ότι οι νέοι θα αγκαλιάσουν το νέο σύστημα», λέει χαρακτηριστικά, «γιατί είναι ο μόνος δρόμος που θα τους εξασφαλίσει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στο μέλλον».

Τέλος, στέλνει ηχηρό μήνυμα προς το προσωπικό του ΕΦΚΑ ότι δεν θα συμβιβαστεί με τον οχαδερφισμό και την αδιαφορία των υπαλλήλων και εξαγγέλλει τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας myEFKAlive για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στα νησιά μέσω βιντεοκλήσης.

Οι εκκρεμείς συντάξεις επιμένουν, παρότι σύμφωνα με την έκθεση «Ατλας», έχουν διπλασιαστεί οι απονομές, λόγω του διπλασιασμού των αιτημάτων. Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε εμφανή αποτελέσματα μείωσης των εκκρεμοτήτων;

Η αντιμετώπιση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων είναι η βασική μου προτεραιότητα! Από την αρχή της χρονιάς, ρίξαμε 6 διαφορετικά «όπλα» στη μάχη: Προχωρήσαμε στο μέτρο των «εθνικών συντάξεων» μαζί με τα αναδρομικά τους. Απλοποιήσαμε τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων με το νόμο 4798/2021. Στον ίδιο νόμο προβλέψαμε την χρήση υπηρεσιών πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών οι οποίοι πιάνουν δουλειά το καλοκαίρι. Εγκαταστάθηκαν τις τελευταίες μέρες 1970 καινούργιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιμένουμε ακόμα 1300. Προχωρούμε στην πρόσληψη με σύμβαση έργου 100 νέων οικονομολόγων. Τέλος, ήδη συγκροτείται στο λεγόμενο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στην Κηφισίας μία δομή ταχείας απονομής συντάξεων, η οποία θα διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών συντάξεων πρώην ΙΚΑ και πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και τις νέες αιτήσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο υπαλλήλων δύο πρώην ταμείων θα είναι μεγάλη ανάσα για τις διαδοχικές συντάξεις, γιατί σταματάει το πήγαινε-έλα και οι καθυστερήσεις. Θα ασχοληθούν αρχικά με το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο και στη συνέχεια με την υπόλοιπη Ελλάδα, ξεκινώντας αμέσως από τη Θεσσαλονίκη. Πρόβλεψή μου λοιπόν είναι, ότι θα έχουμε μία εμφανή μείωση των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων ήδη μέσα στο φθινόπωρο.

Σε ποιον βαθμό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής η ομάδα του «πράσινου κτιρίου»;

Στη πρώτη φάση λειτουργίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός Ιουλίου, αναμένεται να απονέμονται μηνιαίως έως 1.600 επιπλέον συντάξεις, στη δεύτερη φάση έως 3.200 συντάξεις, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του στο τέλος του έτους θα φτάσουμε στις 6.800 συντάξεις μηνιαίως. Με την χρήση νέων τεχνολογιών, καλύτερο συντονισμό και συνεργασία των έμπειρων στελεχών του ΕΦΚΑ με εξειδικευμένες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, το πράσινο κτίριο θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο κέντρο απονομής συντάξεων, όπου η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα και ο σεβασμός στις ανάγκες των πολιτών θα κυριαρχούν.

Ποιες περαιτέρω διευκολύνσεις σχεδιάζετε για τους ασφαλισμένους;

Η εξυπηρέτηση από τους οργανισμούς του Υπουργείου δεν με κάνει περήφανο… Γι’ αυτό τώρα, μέσα στον Ιούλιο, βάζουμε μπροστά ένα μηχανισμό που θα αλλάξει το τοπίο αξιοποιώντας και τις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες. Το τηλεφωνικό κέντρο, με δωρεάν αριθμό και 24ωρη λειτουργία 7 μέρες την εβδομάδα, είναι η ναυαρχίδα των δράσεών μας. Τέλη Ιουλίου θα είμαστε, πιστεύω, έτοιμοι.

Επιπλέον, ξεκινάει σε λίγες μέρες το MyEfkaLive, η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης. Θα ξεκινήσει εντός καλοκαιριού στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ώστε να μην πρέπει να πηγαίνεις από νησί σε νησί, και θα καλύπτει υπηρεσίες όπως η αίτηση επιδόματος ασθενείας και μητρότητας, η έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης, η αλλαγή στοιχείων μητρώου, κ.α. Παράλληλα, μονιμοποιούμε και διευρύνουμε τα ηλεκτρονικά ραντεβού από τις δύο στις πέντε εβδομάδες. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια στο μέτωπο της συμπεριφοράς των υπαλλήλων. Φυσικά, υπάρχουν οι ευσυνείδητοι. Τους έχω δει στις επισκέψεις μου σε διάφορες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αδιαφορούν και γι’ αυτό έστειλα, προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων, ακραίες περιπτώσεις αδιαφορίας στο πειθαρχικό. Το λέω και από εδώ: δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με τον οχαδερφισμό και την αδιαφορία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Όσο νωρίτερα πάρουν το μήνυμα εκείνοι που χαλάνε την εικόνα των ευσυνείδητων συναδέλφων τους τόσο το καλύτερο για εκείνους.

Φθάνει η ώρα για την εισήγηση του κατώτατου μισθού. Θα μείνει παγωμένος, όπως όλα δείχνουν;

Ακολουθούμε τη διαδικασία του ν. 4173/2013 που εφαρμόστηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Μόλις παραλάβαμε την τελική έκθεση του ΚΕΠΕ, η οποία προτείνει, λόγω της ύφεσης 8% το 2020 και των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην αγορά, να μη δοθούν αυξήσεις. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν κάνει προηγουμένως η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εργοδοτικοί φορείς (συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων). Αντίθετα, η ΓΣΕΕ προτείνει, όπως γνωρίζετε, αύξηση στα 751 ευρώ. Η κυβέρνηση θα σταθμίσει όλα τα στοιχεία με ένα τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις στο τέλος Ιουλίου. Σεβόμενος τη διαδικασία, δεν θέλω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Αυτό που είναι θετικό για όλους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, είναι ότι η οικονομία έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές. Άρα, από εδώ και πέρα, με μία κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που εγγυάται τις επενδύσεις, οι εργαζόμενοι θα έχουν ευνοϊκό ορίζοντα σε σχέση με τους μισθούς τους.

Η πολιτική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε βάθος 50 ετών κανείς δε μπορεί να προβλέψει την πορεία του ΤΕΚΑ. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους ασφαλισμένους, για τα επόμενα 10 χρόνια, ότι το νέο σύστημα θα είναι προς όφελός τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάντα ΣΥΡΙΖΑ. Μία λαϊκίστικη, χωρίς χαλινάρι αντιπολίτευση. Προσπαθούν να μπερδέψουν τους πολίτες συγκρίνοντας το σύστημα που εισάγουμε με αποτυχημένα παραδείγματα της Λατινικής Αμερικής. Για κακή τους τύχη όμως, εμείς διαλέγουμε τη δημόσια επικουρική ασφάλιση, όπως στη Σουηδία, ενώ στα δικά τους παραδείγματα ιδιωτικοποιήθηκε. Γίνονται υπέρμαχοι της λιτότητας σε σχέση με το κόστος. Για κακή τους τύχη όμως, δείξαμε ότι το καθαρό κόστος για τα επόμενα 50 χρόνια είναι 120 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα δίνουμε 15 δις. ετησίως για το συνταξιοδοτικό! Διαδίδουν fake news για δήθεν ακαταδίωκτο. Για κακή τους τύχη όμως, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΚΑ θα διώκονται τόσο για δόλο, όσο και για βαριά αμέλεια. Ρύθμιση αυστηρότερη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΑΔΕ. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αλλάζει. Οι νέοι ασφαλισμένοι, όμως, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Διότι, υπάρχει εγγύηση στο άρθρο 60. Τι λέει; Ότι, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, το κράτος θα εγγυάται ότι η επικουρική δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χαμηλότερη από τις εισφορές, συν τον πληθωρισμό. Αυτή όμως δεν είναι παρά μια ακραία περίπτωση, που δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία χώρα. Αντίθετα, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε υψηλότερες επικουρικές! Επομένως, ναι, το σύστημα θα είναι προς όφελος των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν σε αυτό.

Πιστεύω ότι οι νέοι θα αγκαλιάσουν το νέο σύστημα. Όχι επειδή είναι δικό μας, αλλά επειδή τους συμφέρει: Πρώτον, γιατί αποκτούν έναν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους. Παύουν να είναι «αριθμοί» και αποφασίζουν πλέον (και) για αυτό το σπουδαίο θέμα στη ζωή τους. Δεύτερον, διότι θα πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος, ό,τι και αν ψηφίζει, θα αποφασίσει τελικά για το συμφέρον του, επιλέγοντας το σύστημα που θα του εξασφαλίσει και μεγαλύτερες συντάξεις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει ότι από το 2030 θα απαιτηθεί μικρή κρατική ενίσχυση για την επιβίωση του σημερινού επιικουρικού ταμείιου. Υπάρχει κίνδυνος μείωσης των σημερινών επικουρικών;

Κατηγορηματικά όχι! Υπάρχει άλλωστε ρητή κρατική εγγύηση στο νόμο. Από εκεί και πέρα, έρχεστε στα λόγια μου. Η ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πρόβλημα. Με τη μεταρρύθμιση που προτείνουμε, απαντάμε και σε αυτό. Δημιουργούμε ένα σύστημα που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά, αντίθετα, θα τον ενισχύει μέσα από το μέρισμα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο