Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Από τη μια καθαρές λύσεις, από την άλλη ραντεβού στα τυφλά!- συνέντευξη στην ιστοσελίδα liberal.gr

Στις κάλπες της Κυριακής αναμετρώνται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον, αυτό της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με το αλαλούμ, το πολιτικό vertigo του ΣΥΡΙΖΑ, που παίζει με τα λεφτά των φορολογουμένων και με την οπισδοθρόμηση, τονίζει στο Liberal ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Γκρεμίσαμε το αφήγημα της Αριστεράς για δήθεν «μονοπώλιο στην κοινωνική ευαισθησία», αυτό είναι που τους ενοχλεί. Αλλά τελικά είναι η ίδια η πραγματικότητα που τους εκδικείται», αναφέρει ο υπ. Εργασίας. Μιλά για τις καθαρές λύσεις που χρειάζεται η χώρα, για το υπαρκτό σενάριο πολιτικής αστάθειας και μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» παρά την άρνηση των εν δυνάμει εταίρων του Αλ. Τσίπρα στο κάλεσμά του, για το δεκαπλάσιο περίπου κόστους πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι εκείνου της ΝΔ, ενώ εξηγεί γιατί δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας της κυβερνώσας παράταξης με το ΠΑΣΟΚ.

Στέκεται ιδιαίτερα στους δογματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη και τονίζει ότι η στάση του προέδρου του και πολλών στελεχών του οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που έλαβε, από τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έως την άδεια πατρότητας και την πληρωμένη γονική άδεια δύο μηνών, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση χάλασε το αφήγημα του πως η Αριστερά έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.

Έχουν ειπωθεί πολλά για το δίλημμα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης. Για εσάς κ. Χατζηδάκη, ποιο είναι το δίλημμα;

Τέσσερα χρόνια τώρα: Θωρακίσαμε την άμυνα της πατρίδας με νέα οπλικά συστήματα και την υπογραφή αμυντικών συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με τη Γαλλία. Προχωρήσαμε την ψηφιακή επανάσταση στο κράτος. Έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ. Μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές. Ρίξαμε την ανεργία από 17,5% στο 10,9%.

Λύσαμε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία προόδου, ή θα επαναλάβουμε ως χώρα το μύθο του Σισύφου; Θέτοντας σε κίνδυνο όσο έχουμε πετύχει; Είμαι αισιόδοξος ότι πολίτες δεν θα επιλέξουν την οπισθοδρόμηση. Αλλά θα κάνουν την Κυριακή μία επιλογή Ευρώπης και κοινής λογικης. Θα στραφούν, δηλαδή, και πάλι στη Νέα Δημοκρατία!

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε λίγες μέρες πριν τις κάλπες τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με αφορμή τις υποκλοπές. Τι σκοπό μπορεί να έχουν τέτοια σενάρια;

Δεν είναι παρά ένα ακόμη επεισόδιο του πολιτικού βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησαν με την πρόσκληση για συγκυβέρνηση προς τον κ. Βαρουφάκη. Μετά, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Δραγασάκης μας είπαν για την κυβέρνηση των ηττημένων. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για κυβέρνηση μειοψηφίας. Και, τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, επινόησαν και αυτό το σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού για ένα θέμα το οποίο ούτως ή άλλως ερευνάται από τη Δικαιοσύνη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο!

Επιβεβαιώνοντάς μας πανηγυρικά σε αυτό που λέμε: Ότι από τη μια πλευρά υπάρχει μία ομάδα, ένας αρχηγός και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον: Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχει σύγχυση, αλαλούμ και παραζάλη και, τελικά, ένα ραντεβού στα τυφλά! Οι πολίτες, όμως, δεν αντέχουν αυτή την αβάσταχτη ελαφρότητα. Και θα δώσουν την απάντησή τους στην κάλπη!

Πώς σχολιάζετε την αποπομπή του κ. Κατρούγκαλου με αφορμή τις δηλώσεις του ότι, αν επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επαναφέρει τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων στο 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Όπως έλεγε και μία παλιά διαφήμιση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον εαυτό του «το κόκκινο ανθρωπάκι που χρήματα μοιράζει στον κοσμάκη»! Μόνο που τα χρήματα δεν θα τα φέρει από το σπίτι. Θα είναι λεφτά των ίδιων των φορολογούμενων! Την πραγματικότητα αυτή αποκάλυψε άθελά του ο κ. Κατρούγκαλος και γι’αυτό αποπέμθηκε.

Αποκάλυψε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το εκτός τόπου και χρόνου κυβερνητικό του πρόγραμμα με την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των φορολογουμένων! Ειδικά μάλιστα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τυχόν επαναφορά του ν. Κατρούγκαλου, όπως ο ίδιος υποστήριξε, θα σήμαινε μέχρι και τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών! Αυτό είναι το κόστος των υποσχέσεων των δημαγωγών και των λαϊκιστών!

Την ισχυρότερη έως τώρα αποδοκιμασία σχεδίων του ο κ. Τσίπρας την έχει εισπράξει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα που έχει χαρακτηρίσει ως «μούφα» το σχέδιο για προοδευτική κυβέρνηση. Βλέπετε να υπάρχει ακόμη περιθώριο να ανταποκριθούν θετικά ο Ανδρουλάκης και ο Βαρουφάκης;

Δεν το γνωρίζω. Αλλά πάντως σίγουρα δεν το αποκλείω. Γι’αυτό και έχει σημασία οι Ελληνες πολίτες την Κυριακή να δώσουν ένα οριστικό τέλος στα σενάρια αυτά με τη ψήφο τους!

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Εφόσον όμως ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησαν στο παρελθόν σε μια σχετικά αρμονική κυβερνητική σύμπραξη γιατί αυτό δεν είναι επιλογή;

Είναι σαφές από την ίδια τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν προκύπτει τέτοια δυνατότητα: Δεν είναι μόνο ότι θέτουν καμία δεκαριά κόκκινες γραμμές- χωρίς τις οποίες δεν θα μπουν καν στον κόπο να συζητήσουν. Δεν είναι μόνο ότι το πρόγραμμά τους δεν είναι καθόλου μα καθόλου ρεαλιστικό -και θυμίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με όλα αυτά δεν θέλουν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όλα αυτά «ναρκοθετούν» οποιαδήποτε συζήτηση.

Και γι’αυτό εμείς θέτουμε το στόχο των καθαρών λύσεων για την Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κρέμεται από μία κλωστή! Χρειάζεται ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική! Και έναν καθαρό ορίζοντα!

Φοβάστε πολιτική αστάθεια; Και τι θα σήμαινε αυτό για την οικονομία και τη χώρα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα. Ειδικά τώρα, λίγους μήνες πριν αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Χάρη στην οποία θα «ξεκλειδωθούν» πολλά κεφάλαια προς επένδυση στην οικονομία, με προφανή οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας.

Αλλά και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα την αβεβαιότητα που έρχεται από την Τουρκία και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η οποία υποχωρεί μεν, αλλά βρίσκεται ακόμη εδώ.

Θα ήταν κρίμα, πραγματικά, να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν έχουμε κάνει μία συστηματική προσπάθεια αυτά τα τέσσερα χρόνια να κλείσουμε τις πληγές της δεκαετούς κρίσης που ταλαιπώρησε τη χώρα. Η μόνη, λοιπόν, εγγύηση για το μέλλον του τόπου είναι η ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και γι’αυτό και μέχρι την τελευταία ώρα, δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια να πείσουμε και τον τελευταίο πολίτη της χώρας. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη! Η λύση είναι μία: Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για καθαρές λύσεις για την Ελλάδα!

Η ιστορία με τα προεκλογικά προγράμματα που κανείς δεν ξέρει πόσο τελικά κοστίζουν πλήττει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών και δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τα «λεφτόδεντρα»; Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό;

Η ακατάσχετη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε δυσάρεστες μνήμες από το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», την «περήφανη διαπραγμάτευση», και το τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη αποδείξει ότι προτιμούμε να λέμε λιγότερα, για να τα κάνουμε όλα. Γι’αυτό και πολύ συχνά η κατηγορία είναι ότι δεν είμαστε αρκετά «γενναιόδωροι» με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Για ακόμη, όμως, μεγαλύτερη αξιοπιστία προτείναμε την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από κάποιο ανεξάρτητο αξιολογητή. Αυτός θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα είτε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος, είτε το Γενικό Λογιστήριο. Και, καθώς δεν προλάβαμε να το κάνουμε γι’αυτές τις εκλογές, προτείναμε στα άλλα κόμματα να το κάνουμε αμέσως μετά και πριν τις επόμενες. Γιατί αρνούνται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετ’επιτάσεως αυτή την πρόταση; Θα σας πω γιατί: πολύ απλά διότι φοβούνται τη σύγκριση.

Φοβούνται ότι θα αποδειχθεί αυτό που λέμε: ότι το κόστος του δικού τους προγράμματος είναι δεκαπλάσιο περίπου του κόστους του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Θα εκτεθεί έτσι η αλήθεια: ότι δεν διστάζουν να τάξουν τα πάντα στους πάντες, αρκεί να καταφέρουν να πάρουν την ψήφο τους!

Ο κόσμος ακούει τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν όταν ξαναγίνουν κυβέρνηση είναι να καταργήσουν το νόμο Χατζηδάκη; Τι ακριβώς θα ακυρωθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Θα σας πω τι θα ακυρώσουν, αν καταργήσουν τον «τρισκατάρατο» νόμο Χατζηδάκη: Θα καταργήσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία, όχι μόνο προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων! Θα καταργήσουν τις νέες και περισσότερες γονικές άδειες: Δηλαδή, την άδεια πατρότητας, την προστασία του νέου πατέρα από απόλυση για 6 μήνες, την πληρωμένη γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς! Θα καταργήσουν τα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία. Τα μέτρα που προωθούν τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό.

Τα μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Θα κάνουν πάλι την Επιθεώρηση Εργασίας από Ανεξάρτητη Αρχή υποχείριο των υπουργών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη οπισθοδρόμησης και δεν χάνουν καμία απολύτως ευκαιρία να μας το υπενθυμίζουν! Ακούστε να δείτε, τόσο με αυτόν τον νόμο όσο και με το νόμο για τις επικουρικές συντάξεις των νέων (ατομικοί κουμπαράδες), τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και τις υπόλοιπες θεσμικές και διοικητικές παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να πετύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (δραστική μείωση της ανεργίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, νέες σύγχρονες πρωτοβουλίες για τους αναπήρους, επίλυση του προβληματος των εκκρεμών συντάξεων, κοκ). Γκρεμίσουμε το αφήγημα της Αριστεράς για δήθεν «μονοπώλιο στην κοινωνική ευαισθησία». Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Αλλά, τελικά, είναι η ίδια η πραγματικότητα που τους εκδικείται!

Στο debate των αρχηγών o κ. Τσίπρας, είπε ότι εάν βγει ξανά η Ν.Δ σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη. Μπορείτε να εξηγήσετε και καθησυχάσετε τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης πως δεν θα αφήσετε να συμβεί;

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τσάκισε τη μεσαία τάξη στους φόρους και τις εισφορές στη διάρκεια της θητείας του. Πόσο μάλιστα όταν μόλις προχτές ο κ. Κατρούγκαλος μας αποκάλυψε μέρος των σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες!

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά, τέσσερα χρόνια τώρα, αποδεικνύει με το έργο της, ότι είναι το κόμμα που προστατεύει τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης: Με τη φορολογική μας πολιτική που μείωσε 50 φόρους και εισφορές και ελάφρυνε τη μεσαία τάξη από πολλά βάρη. Με την αδειοδοτική μας πολιτική που διευκόλυνε το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, μειώνοντας το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Με την ασφαλιστική και την εργασιακή μας πολιτική που εκσυγχρόνισαν την αγορά εργασίας.

Χάρη σε αυτές τις πολιτικές -και σε αντίθεση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ που «σερνόμασταν» με ανάπτυξη υποτετραπλάσια της ευρωπαϊκής- καταφέραμε την περίοδο 2019-2023 να έχουμε ανάπτυξη που ήταν διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου! Χάρη στην πολιτική αυτή δημιουργήσουμε 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Αυτό, ανάμεσα στα άλλα είναι και μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Στην κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης της μεσαίας τάξης. Ώστε, μέσα από μία ελεύθερη οικονομία, να πετύχουμε όπως έχουμε δεσμευθεί, ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επόμενη τετραετία!

Έχετε καταχωρηθεί στη συνείδηση πολλών, ως ο υπουργός καταδρομικών και δύσκολων αποστολών. Είναι αυτό ένα πρόσθετο άγχος την επόμενη μέρα εφόσον η ΝΔ είναι ξανά κυβέρνηση και σας επιλέξει ο Κ. Μητσοτάκης;

Όπως επεσήμανα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, αυτό που με συγκινεί είναι η μάχη για μία πολιτική με αξίες και μία πολιτική με αποτέλεσμα. Η μάχη για την Ελλάδα της Ευρώπης με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ακεραιότητα. Και από την άλλη πλευρά, επειδή πιστεύω σε μία πολιτική με αποτέλεσμα, έχω δεχθεί όλες τις δύσκολες αποστολές που μου ανέθεσαν κατά καιρούς τρεις διαφορετικοί πρωθυπουργοί: ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πληγή της Ολυμπιακής έκλεισε και, ενώ το κράτος έχανε 350 εκατ. ευρώ το χρόνο, σήμερα κερδίζει 400 εκατ. ευρώ από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και τέλη αεροδρομίων στον κλάδο των αερομεταφορών. Τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν παραπήγματα και χάρη στην προσωπική μου επιμονή απέναντι στους συνδικαλιστές της Αριστεράς τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Κω κλπ, έχουν πλέον μετατραπεί σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης.

Η ΔΕΗ ήταν το καλοκαίρι του 2019 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και χάρη στο δικό μας σχέδιο είναι μία επιχείρηση με αξιοθαύμαστη ανοδική πορεία που επενδύει πια στα Βαλκάνια. Και στον ΕΦΚΑ μπορέσαμε και λύσαμε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και οι καινούργιες συντάξεις, που στη Γερμανία εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 74 μέρες, στην Ελλάδα εκδίδονται σε 60 μέρες! Για όλους αυτούς τους λόγους διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μας στο Βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Και με αυτό τον τρόπο θα πολιτευτώ και μετά τις εκλογές. Διότι μέσα μου πιστεύω, ότι το έργο μας είναι αυτό που δικαιώνει τη διαδρομή όλων μας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο