Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Από τη μικρή ΔΕΗ, περάσατε στη μισή ΔΕΗ με μηδέν ευρώ κέρδος – ομιλία στη Βουλή

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

«Από τη μικρή ΔΕΗ, εσείς περάσατε στη μισή ΔΕΗ με μηδέν ευρώ κέρδος», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Εσείς αποφασίσατε ότι η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς, μέχρι το 2020 θα πάει στο 50%. Με ποιο αντάλλαγμα; θα είναι μια επιχείρηση που θα έχει στα γραφεία της στελέχη με στόχο να χάσουν πελάτες! Με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και τη ΔΕΗ»

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ στον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν έχει κανένα νόημα. Στην οικονομία, τουλάχιστον, δεν κράτησε καμία υπόσχεσή του. Οπότε, είναι και σπατάλη χρόνου. Θα αναφερθώ στον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ξεκινήσω, πριν φτάσω στη ΔΕΗ, από αυτά που ανέφερε μόλις προ ολίγου ο κύριος Υπουργός.

Αναφέρθηκε στο δήθεν επιτυχημένο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, που υιοθέτησε ο προκάτοχός του. Ποιο είναι το επιτυχημένο μοντέλο; Ότι αφού έγιναν διάφορες ανταλλαγές μετοχών και η ΔΕΗ έχασε ένα σημαντικό τίμημα, το οποίο χρειαζόταν, βρέθηκε ένας επενδυτής ο οποίος πήρε το 24%. Άρα, απλώς κάθεται και εισπράττει το ασφαλές διόδιο του ρεύματος. Περί αυτού πρόκειται. Βάλατε μέσα έναν συνέταιρο που εισπράττει λεφτά, αλλά δεν έχει κανένα ρίσκο ο ίδιος και φυσικά δεν έχει τη διάθεση να επενδύσει και να προεκτείνει το δίκτυο της ΔΕΗ προς τα νησιά. Αυτή ήταν η πρώτη «μεγάλη επιτυχία».

Η δεύτερη «μεγάλη επιτυχία» έχει να κάνει με το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο είχε εξαγγελθεί δεκατρείς φορές σε ένα κωμικοτραγικό σερί ανακοινώσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Και ήρθε σήμερα, τελικά, ο Υπουργός να μας πει ότι έγιναν πενήντα χιλιάδες αιτήσεις. Δεν έχουμε πενήντα χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πάρει λεφτά.

Και μάλιστα, κύριε Υπουργέ, ήταν τέτοιο το σκηνικό και σε αυτό, που η πλατφόρμα σας αποδείχτηκε «θεοσεβούμενη». Διότι, παρότι υποτίθεται δεν μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι, μεταξύ Μεγάλης Πέμπτης και Δευτέρας του Πάσχα δεν λειτουργούσε. Είναι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία και αυτό.

Εν πάση περιπτώσει, τα ξεπερνώ τα θέματα του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», διότι τα βιώνουν κάθε μέρα οι καταναλωτές και τα ξέρουν. Έρχομαι στο πιο τεχνικό θέμα, αλλά και πολύ πιο σημαντικό, το θέμα της ΔΕΗ.

Όπως σας είπα, δεν θα μιλήσω καθόλου για τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ. Θα μιλήσω για τον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, για να δω, τελικά, τι ακριβώς θα ψηφίσετε.

Έχουμε τον ν. 4336/2015, το μνημόνιο, ο οποίος λέει στη σελίδα 1029: «Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι Αρχές θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020».

Δηλαδή, τι συμφωνήσατε, εσείς, οι αμύντορες του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ; Ότι η ΔΕΗ από το 90%-95% του μεριδίου της αγοράς μέχρι το 2020 θα πάει στο 50%. Με ποιο αντάλλαγμα, κυρίες και κύριοι; Με ποιο αντάλλαγμα; Δηλαδή, μία επιχείρηση θα έχει στελέχη, θα έχει υπαλλήλους, οι οποίοι θα έχουν ως στόχο στα γραφεία τους να χάσουν πελάτες. Με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα!

Από τη μικρή ΔΕΗ περάσατε στη μισή ΔΕΗ, με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και τη ΔΕΗ. Εάν υπάρχει έστω και ένας που να μπορεί να τεκμηριώσει την αντίθετη άποψη, παρακαλώ, να έρθει και να μιλήσει σε αυτό εδώ το Βήμα. Όχι με σανσκριτικά, με απλά ελληνικά. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, έρχεται ο κ. Σκουρλέτης, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, στις 27.3.2017 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και λέει: «Όσον αφορά τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗν τον καταργήσαμε και αντ’ αυτού,επιλέξαμε τις δημοπρασίες ποσοτήτων ρεύματος ΝΟΜΕ ως τον προσωρινό μηχανισμό που θα ανακατένειμε τα μερίδια της αγοράς, αλλά κυρίως θα έδινε τον χρόνο για να υλοποιήσει η ΔΕΗ τη στρατηγική των συμπράξεων». Υποτίθεται, θα πηγαίνατε στις συμπράξεις. Και ο κ. Σκουρλέτης δικαιολογεί δι’ αυτού του τρόπου τη μισή ΔΕΗ χωρίς κανένα ευρώ. Και προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης: «Και αυτό αντί πώλησης παγίων στοιχείων της τάξης του 40%».

Πέρσι τον Μάρτιο η γραμμή σας ήταν εναντίον αυτού που κάνετε σήμερα. Τι είστε; ΣΥΡΙΖΑ νούμερο ένα; ΣΥΡΙΖΑ νούμερο δύο; ΣΥΡΙΖΑ νούμερο τρία; Ποιο νούμερο είστε απ’ όλα;

Εν πάση περιπτώσει, προχωρώ παρακάτω.

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Σκουρλέτης λέει: «Διάφορα κέντρα θέτουν ζήτημα να πουληθεί αυτό που πωλείται σήμερα». Και συνεχίζει ο κ. Σκουρλέτης: «Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;». Και απαντά ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη πέρσι: «Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει…» -προσέξτε, τι λέει ο κ. Σκουρλέτης- «…σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ας έρθει, λοιπόν, εδώ, ο κ. Σκουρλέτης να δούμε ποιος έχει δίκιο. Έχει δίκιο ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Σταθάκης; Και εσείς το βράδυ θα αδειάσετε τον κ. Σκουρλέτη; Διότι εμάς, έτσι κι αλλιώς, δεν μας ακούτε. Μέσα σας, όμως, τελικά τι πιστεύετε;

Εν πάση περιπτώσει, ίσως τη λύση την έχει ο κ. Τσίπρας για να σας απαλλάξει από αυτά τα διλήμματα.

Έχω εδώ απόσπασμα από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Αμύνταιο το 2014 από την «ΑΥΓΗ», όπου λέει τα εξής: «Πρωτοβουλία δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει τέτοια απόφαση».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην ταλαιπωρείστε από ιστορικά διλήμματα, για να μην απασχολείστε με τη δική μας κριτική, είναι πάρα πολύ απλό: Κάντε ένα δημοψήφισμα. Έχετε την τεχνογνωσία του 2015. Αν προκύψει «Όχι», θα το κάνετε «Ναι» και θα ζήσουμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα με τα παραμύθια τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο