Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απο την Ελλάδα της ελεημοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους – παρέμβαση στο 1ο Προσυνέδριο της ΝΔ

 

«Το μέλλον για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους που φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό θα είναι πολύ καλύτερο αν όλοι αντιληφθούμε τη σημασία της στροφής από τη μοιρασιά της φτώχιας στην παραγωγή νέου εισοδήματος», επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του στο 1ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για τους Εργαζόμενους και τους Ανέργους που έγινε στη Νίκαια του Πειραιά.

«Αν όλοι αντιληφθούμε», συνέχισε, «τη σημασία που έχει ο ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, και τη ζημιά που κάνει ο εμφύλιος πετροπόλεμος.
Αν όλοι αντιληφθούμε τη σημασία του να εγκαταλείψουμε τους δογματισμούς και τη λατρεία του κράτους-πατερούλη και να υιοθετήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Να ξεφύγουμε από την Ελλάδα της ελεημοσύνης και να περάσουμε στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, μα πιο πολύ για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους κοινωνικά αδύναμους, που πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας».

 

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη

στο 1ο Προσυνέδριο της ΝΔ στη Νίκαια

«για τους εργαζόμενους και τους ανέργους»

Πάντα θυμάμαι 2 συγκεντρώσεις στις οποίες είχα μιλήσει, όπου συνέβησαν τα εξής:
Στην πρώτη είχα μιλήσει για επενδύσεις και μετά το τέλος της ομιλίας μου είπαν «καλά όλα αυτά, αλλά δεν μας είπες τίποτα για θέσεις εργασίας»!
Στη δεύτερη, διδαγμένος από την προηγούμενη εμπειρία, μίλησα για θέσεις εργασίας. Και μου είπαν καλά όλα αυτά, αλλά δεν μας είπες τίποτα για ανάπτυξη»!
Το λέω γιατί στην Ελλάδα ζήσαμε καιρό με την πεποίθηση ότι μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους.
Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα, λοιπόν, να σταλθεί από αυτό το συνέδριο είναι ότι οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για δουλειές. Δουλειές που φέρνουν μεροκάματο στο σπίτι. Δουλειές που δίνουν εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όταν μιλάμε, βέβαια, για επενδύσεις, μιλάμε κυρίως για ιδιωτικές επενδύσεις.
Πολλοί λαϊκιστές στη χώρα μας ισχυρίζονται ακόμα ότι η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια πολιτική υψηλών κρατικών δαπανών. Ακόμα και αν δεχόμασταν, σε ιδεολογικό επίπεδο, ότι αυτή είναι η λύση, η λύση αυτή σκοντάφτει στην πραγματικότητα: Διότι η χώρα μας έχει ανάγκη από επιπλέον 100 δις ευρώ επενδύσεις στη δεκαετία για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτά τα χρήματα το δημόσιο, απλούστατα, δεν τα έχει. Ολόκληρο το ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, ενώ οι απευθείας επιχορηγήσεις από τον επενδυτικό νόμο φτάνουν μόλις στα 500 εκατομμύρια.
Μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει τις πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Από την άλλη, όπως δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις με εργαζομένους στα κεραμίδια.
Για αυτό το λόγο μιλάμε για την υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου, σύμφωνα με το οποίο εργοδότες, εργαζόμενοι και –όπου χρειάζεται- η κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης.
Για αυτό το λόγο, επίσης, μιλάμε για τη δημιουργία μιας μεγάλης πατριωτικής μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα το οποίο θέλει να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σε αυτή τη συμμαχία χωράνε όλοι οι Έλληνες που νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου:
Οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που μαραζώνουν χωρίς καμία προοπτική. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν μπορούν να θεωρούν τύχη ότι απλώς δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διψούν για ουσιαστική επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουν να παιδιά και τα εγγόνια τους να προκόβουν και να μην στηρίζονται στο δικό τους χαρτζιλίκι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν ένα κράτος το οποίο δεν θα αρκείται μόνο στο να τους φορολογεί, αλλά θα τους επιτρέπει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Δεν χωράνε, όμως, σε αυτή τη συμμαχία όσοι θέλουν να είναι η εξαίρεση στην αξιολόγηση γιατί εχθρεύονται την αξιοκρατία και την πρόοδο. Δεν χωράνε επίσης οι επιχειρηματίες που φεσώνουν τους εργαζομένους τους και κατόπιν κάνουν μεγάλη ζωή.
Χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτές τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Στη Νέα Δημοκρατία, καθώς διαμορφώνουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις για να μεταβούμε σε ένα μοντέλο εξωστρέφειας, καινοτομίας, και νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Θα σταθώ σε κάποιες από αυτές:
1. Η πρώτη έχει να κάνει με την εγκαθίδρυση ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.
Έχουμε δεσμευτεί για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από το 29 στο 20%.
Επίσης, μιλάμε αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
Έχουμε δεσμευτεί, επίσης, για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Πρώτος και βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτό τον λόγο και τα πρόσθετα κίνητρα.
Επίσης, προτιθέμεθα να καθιερώσουμε τη θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών. Δηλαδή τον συμψηφισμό της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία και γνωρίζουμε ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις.
2. Επίσης, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την οικοδομική δραστηριότητα –και όλους τους κλάδους που σχετίζονται με αυτή- καθώς και να προσφέρουμε κίνητρα για να γίνουν πιο «πράσινα» και φιλικά στο περιβάλλον τα ακίνητα στη χώρα μας. Για αυτό, εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζουμε την αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
3. Προτεραιότητά μας είναι, επίσης, να ενισχύσουμε τις καινοτόμες εταιρίες startup, όπως αυτές που εκπροσωπούν σήμερα δύο καλεσμένοι μας στο πάνελ. Για αυτό και δεσμευόμαστε για τη διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και στην παροχή κινήτρων για business angels, ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups. Συγκεκριμένα, διαμορφώνουμε ένα σύστημα «έξυπνων» και ευέλικτων φορολογικών κινήτρων για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως:
`Έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται, με μέγιστο ποσό τις €150 χιλιάδες και δυνατότητα μεταφοράς έως και για τρία έτη. Αντίστοιχο κίνητρο θεσπίστηκε το 2013 στην Ισπανία.
Επίσης, αφορολόγητο για τα κέρδη από των πώληση μετοχών νεοφυών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα κίνητρα έχουν θεσπιστεί στην Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Κύπρο.
Αφορολόγητο για τα διανεμηθέντα κέρδη νεοφυών επιχειρήσεων, όπως γίνεται στην Αυστρία, την Κύπρο και την Ιρλανδία,

Κυρίες και κύριοι, δεν αρκούν όμως οι καλές προτάσεις και οι καλές προθέσεις. Η μόνη ελπίδα που έχουμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι να τη δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.
Να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία που έχει να δημιουργήσουμε μια μεγάλη πατριωτική συμμαχία.
Το μέλλον για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους που φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό θα είναι πολύ καλύτερο αν όλοι αντιληφθούμε τη σημασία της στροφής από τη μοιρασιά της φτώχιας στην παραγωγή νέου εισοδήματος.
Αν όλοι αντιληφθούμε τη σημασία που έχει ο ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, και τη ζημιά που κάνει ο εμφύλιος πετροπόλεμος.
Αν όλοι αντιληφθούμε τη σημασία του να εγκαταλείψουμε τους δογματισμούς και τη λατρεία του κράτους-πατερούλη και να υιοθετήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Να ξεφύγουμε από την Ελλάδα της ελεημοσύνης και να περάσουμε στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, μα πιο πολύ για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους κοινωνικά αδύναμους, που πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο