Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Από την ελπίδα στο γέλιο: Ας τους πούμε ένα ευχαριστώ! – άρθρο στην ιστοσελίδα Liberal.gr

3 χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη σημαία της ελπίδας, έπαιξε το μέλλον της χώρας στα ζάρια και έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος-παρωδία που θα αποτελέσει, για τους ιστορικούς του μέλλοντος, μνημείο πολιτικής ανευθυνότητας και εθνικά επιζήμιου λαϊκισμού. Τελικά, χάρη στην στήριξη της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, η χώρα μας απέφυγε τα χειρότερα.

Οι Έλληνες πολίτες, όμως, φορτώθηκαν στις πλάτες τους ένα μεγάλο κόστος, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν πολλά δισ. ευρώ σε αχρείαστα μέτρα. Κι επειδή της μόδας είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM μίλησε για 100 δισ., ενώ ο κ. Βίζερ του EuroWorking Group για 200 δισ.

Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι αυτό. Κι αυτό διότι δυστυχώς σήμερα, μετά από όλα αυτά τα μέτρα και το κόστος, δεν έχουμε καταφέρει καν να γυρίσουμε στο 2014, δηλαδή στο σημείο πριν η κυβέρνηση αυτή μας ξαναβυθίσει στην ύφεση! Τη στιγμή αυτή, άλλωστε, είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης στην ανάπτυξη. Οι επενδύσεις μας είναι μόλις στο ένα τρίτο αυτών που είχαμε το 2007, 2 χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση. Και τα capital controls που ακολούθησαν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος βρίσκονται ακόμα εδώ, για να υπενθυμίζουν πως η εμπιστοσύνη στην οικονομία δεν έχει επιστρέψει.
Μαθημένοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα πολιτικά παραμύθια, συνέχισαν στην ίδια γραμμή, θεωρώντας ότι θα τους αποδώσουν, όπως έγινε το 2015. Την τελευταία χρονιά έχουν καταφύγει σε κάθε λογής επικοινωνιακή αντεπίθεση, για να «γυρίσουν», όπως νόμιζαν, το παιχνίδι. Paradise Papers, Novartis, κοινωνικό μέρισμα, διεθνείς συναντήσεις. Επιστράτευσαν όλα αυτά που θεωρούσαν τα μεγάλα τους όπλα, νομίζοντας ότι θα καταφέρουν να βάλουν φρένο στην κατρακύλα τους. Άδικος κόπος. Η υποτιθέμενη αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε με τη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις να διευρύνεται αντί να μειώνεται!

Επειδή, όμως, αυτό είναι το εμπόρευμα του καταστήματος, η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Τελευταίο της τρικ, ο υπαινιγμός πως θα πραγματοποιήσει το γνωστό κόλπο του Χότζα: Δηλαδή, αφήνει να εννοηθεί πως, ενώ έχει ψηφίσει την περικοπή συντάξεων από το 2019, θα γίνει πολύ γενναιόδωρη και το μέτρο που ψήφισε θα το ξεψηφίσει! Έχει και πάλι αυταπάτες για την αποδοτικότητα των κόλπων της: Οι συνταξιούχοι δεν θα «αγοράσουν» αυτό το τέχνασμα, αν τυχόν η κυβερνητική μεθόδευση προχωρήσει. Για τον πολύ απλό λόγο ότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι συνταξιούχοι δεν «αγόρασαν» ούτε τους αντίστοιχους μποναμάδες του 2016 και του 2017. Το ξέρουμε και δεν υπάρχει λόγος να το ψάχνουμε.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να θέλει να κοπούν οι συντάξεις. Ωστόσο, όπως είπα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών κ. Μοσκοβισί, οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Δεν γίνεται μια χώρα να προχωράει μπροστά βασισμένη σε υπονοούμενα και αόριστες υποσχέσεις. Ούτε μπορούν οι συνταξιούχοι να κάνουν κάποιο πλάνο για τη ζωή τους.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμά μας με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, όπως κάνουν όλα τα σοβαρά κόμματα σε όλες τις σοβαρές χώρες. Εμείς δεν έχουμε Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Εμείς λέμε συγκεκριμένα από πού θα βρούμε τα χρήματα για την κάθε παρέμβασή μας. Δεν διαθέτουμε μαγικές συνταγές, ούτε λεφτόδεντρα, ούτε ισχυριζόμαστε ότι θα βγάλουμε έξω τα πουκάμισα και θα συγκρουστούμε με τους πάντες και τα πάντα. Αντιθέτως, έχουμε στόχο από την πρώτη μέρα να αρχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, ώστε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, βασισμένοι σε ένα αξιόπιστο πλάνο. Μακάρι να μην ισχύσουν τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν είναι να μην ισχύσουν, όμως, να το ξέρουμε, καθώς ως επόμενη κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσουμε αντιστοίχως το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο.

Δεν είναι ντροπή να χάνει κανείς εκλογές. Ντροπή είναι να υποτιμά κανείς τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών με τρόπο που δείχνει πως δεν σέβεται τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Και δυστυχώς αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα τεχνάσματα στα οποία καταφεύγει. Όλα αυτά τα κακόγουστα τεχνάσματα, σε συνδυασμό με την τραγελαφική εικόνα των δύο κυβερνητικών εταίρων στο θέμα των Σκοπίων, οδηγούν σε πολιτική γελοιοποίηση την κυβέρνηση, η οποία κινδυνεύει να πέσει μέσα σε καγχασμούς. Ήρθαν προσπαθώντας να εκφράσουν την ελπίδα και φεύγουν προκαλώντας την οργή για την οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς. Όχι, όμως, μόνο την οργή. Ενίοτε και το γέλιο. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε και, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλη την κοινωνία, πρέπει να τους ευχαριστήσουμε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο