«Οι έλεγχοι δεν προαναγγέλλονται! Διότι, τότε, αυτοακυρώνονται», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες δομές μετά την «Κιβωτό του Κόσμου». Ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφει τις αλλαγές που έχουν γίνει για τη διευκόλυνση καταγγελιών, αλλά και εκείνες στο πλαίσιο των κυρώσεων. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στις αυξήσεις των συντάξεων από τις αρχές του 2023 αλλά και στις επικουρικές που εκκρεμούν, η αντιμετώπιση των οποίων, όπως υποστηρίζει, είναι πλέον θέμα μηνών.
Οι έλεγχοι στην «Κιβωτό του Κόσμου» μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες ΜΚΟ; Υπάρχουν καταγγελίες για άλλους οργανισμούς;
Οι μηχανισμοί που έχουμε δημιουργήσει από το 2019 και μετά έχουν συντελέσει αποφασιστικά είτε στην αποκάλυψη διαφόρων πολύ δυσάρεστων καταστάσεων είτε στη διευκόλυνση καταγγελιών ιδιαίτερα από ανηλίκους, όπως συνέβη και στην «Κιβωτό». Τι έχουμε κάνει; Ενισχύσαμε την εποπτεία, δίνοντας πχ. και στον Υπουργό τη δυνατότητα να παραγγέλνει αυτοψίες. Αναμορφώσαμε το πλαίσιο κυρώσεων, προβλέποντας πχ. τη δυνατότητα προσωρινής αντικατάστασης της διοίκησης του Φορέα, όπως έγινε στην Κιβωτό. Προβλέψαμε ειδικά μέτρα πρόληψης, όπως το Ποινικό Μητρώο για εργαζομένους στις δομές. Αυστηροποιήσαμε τις προδιαγραφές για τις δομές, με τη στελέχωση για παράδειγμα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Διάφορες από τις αλλαγές αυτές, δεν βρήκαν σύμφωνες όλες τις πτέρυγες της Βουλής, όταν τις προωθούσαμε! Συνάντησαν, επίσης, αντιδράσεις από ορισμένες άλλες πλευρές. Τις θυμάστε! Τώρα, όμως, φαίνεται η σημασία των παρεμβάσεών μας. Με την ίδια αντίληψη θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής και για οποιαδήποτε άλλο θέμα. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί το σχετικό πλαίσιο. Προσέξετε όμως! Οι έλεγχοι δεν προαναγγέλονται. Διότι τότε, αυτοακυρώνονται.
Μήπως οι δομές και οι ΜΚΟ ουσιαστικά καλύπτουν τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σε παιδιά που δεν μπορούν να είναι με τις οικογένειες τους; Τι λέτε;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Δομές ήρθαν να καλύψουν ένα κενό που προϋπήρχε στην προστασία των ευάλωτων παιδιών. Θεωρείται, όμως, πλέον διεθνώς, ότι καλύτερη πρακτική είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων. Γι’αυτό η πολιτική μας στοχεύει στην έξοδο των παιδιών από τα ιδρύματα. Ολοκληρώσαμε τη Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και με βάση αυτή προχωρούμε: Με τις πολιτικές πρόληψης, ώστε κανένα παιδί ή και ενήλικας να μην οδηγείται σε ίδρυμα. Με τις εναλλακτικές μορφές διαβίωσης, όπως οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και οι Ξενώνες Αυτόνομης Διαβίωσης για νέους άνω των 15 ετών. Με τον μετασχηματισμό των υπαρχόντων μεγάλων ιδρυμάτων, με την αποϊδρυματοποίηση να είναι, πλέον, βασικός σκοπός τους. Με το σταδιακό κλείσιμο των ιδρυμάτων και τη μετάβαση σε άλλου τύπου διαβίωση, όπως το οικογενειακό περιβάλλον, μέσω της ενίσχυσης της αναδοχής και της υιοθεσίας. Ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες!
Ποσό γρήγορα μπορεί να «τρέξει» πλέον η διαδικασία μια υιοθεσίας; Είμαι η λύση απέναντι στα ιδρύματα και τις δομές;
Η υιοθεσία και κυρίως η αναδοχή θεωρούνται διεθνώς οι πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές για την αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων. Και γι’αυτό έχουμε κάνει συγκεκριμένα πράγματα: Απλοποιήσαμε και ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την ένταξή του πολίτη στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων. Διευρύναμε τις κατηγορίες προσώπων που μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, με τη διεύρυνση πχ. των ηλικιακών ορίων, βάση και των εισηγήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Θεσπίσαμε επίδομα αναδοχής, ως ενίσχυση των ανάδοχων οικογενειών από 325 έως και 1.200 ευρώ/μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται. Κάνουμε, λοιπόν, μία πολύπλευρη προσπάθεια με στόχο σε κάποια χρόνια, κανένα παιδί να μην διαβιοί σε ίδρυμα! Δεν αρκεί, όμως, να προωθεί η κυβέρνηση την υιοθεσία και ακόμη περισσότερο την αναδοχή. Πρέπει και η κοινωνία- η οποία μέχρι τώρα έχει στηρίξει ενεργά διάφορες κοινωνικές δομές και ιδρύματα- να δει με ακόμα πιο θετικό μάτι τους δύο αυτούς θεσμούς, για τους οποίους η Πολιτεία πρέπει πάντοτε να φροντίζει να λειτουργούν με την αναγκαία διαφάνεια. Διότι τίποτε δεν είναι άσπρο-μαύρο.
Η αύξηση των συντάξεων, που θα φτάσει στο 7,75% από το νέο έτος, υποστηρίζετε πως θα φέρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη για έναν στους δυο. Πως θα γίνει αυτό;
Η αύξηση του 7,75% στις συντάξεις- η πρώτη μετά από 12 χρόνια- θα καλύψει πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους. Είναι, όμως, μία αύξηση που πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε πάνω από 1,2 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και την τέταρτη δόση επανϋπολογισμού του νόμου Βρούτση σε περισσότερους από 230 χιλ. παλαιούς συνταξιούχους με 30+ χρόνια ασφάλισης. Ως αποτέλεσμα: Πάνω από το 50% των συνταξιούχων θα συνδυάσουν δύο και πάνω από αυτές τις αυξήσεις. Ένας στους δύο θα δει στην τσέπη του τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (και ορισμένοι παραπάνω). Το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν και αυτοί θετική επίδραση στο εισόδημά τους μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης (που για αρκετούς μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400, 500 ή 600 ευρώ ετησίως) και της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ. Ενώ, συνολικά, με τον συνδυασμό αυτών των αυξήσεων, πάνω από το 95% των συνταξιούχων θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους!
Οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν πότε θα εκδοθούν; Με τις συντάξεις χηρείας τι θα γίνει;
Πριν πάω στις επικουρικές, θυμίζω ότι έκλεισε ουσιαστικά το πρόβλημα τις εκκρεμείς κύριες! Υλοποιώντας έτσι μία βασική προεκλογική μας δέσμευση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων χηρείας. Εκκρεμούν μόνο 8,500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις- που θα ήταν ουσιαστικά παράνομο να εκδοθούν- λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος προς το παρόν κλπ. Ακόμα περισσότερο, από τις αιτήσεις που έγιναν το 2022 το 85% έχει ήδη πάρει σύνταξη. Πλέον, ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έχει πέσει στους 2 μήνες από 18 μήνες που ήταν το 2019! Είναι στις 60 μέρες στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία είναι στις 74! Σε σχέση με τις επικουρικές, η έκδοση των κυρίων καθιστά πολύ ευκολότερη την έκδοση των επικουρικών. Έχει ήδη σχεδιαστεί ο μηχανισμός. Η οριστική αντιμετώπιση των επικουρικών είναι αρκετά ευκολότερη από την αντιμετώπιση των κυρίων και, πάντως, είναι θέμα μηνών.
Το όνομα σας βρίσκεται στη λίστα που δημοσιεύτηκε με όσους παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ αλλά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως είχατε και νόμιμη επισύνδεση. Ποιος σας παρακολουθούσε;
Αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι με παρακολουθούσαν θα πρέπει να έπλητταν πάρα πολύ! Με εμένα τουλάχιστον… Από εκεί και πέρα, θέλω να σημειώσω ότι δεν τα βρίσκω σοβαρά αυτά τα πράγματα. Όχι μόνο διότι ξέρω τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσα χρόνια, από όταν ήμασταν φοιτητές. Όχι μόνο διότι εγώ κινούμαι στο φως και δεν έχω να κρύψω κάτι. Αλλά κυρίως διότι όσοι γράφουν όσα γράφουν για εμένα, δεν φέρνουν καμία απόδειξη. Και κάτι ακόμη: Το θέμα το ερευνά η Δικαιοσύνη. Αυτό που τονίζω εγώ, είναι ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει γρήγορα η διερεύνηση. Το χρειάζεται πάνω από όλα η Δημοκρατία μας.