Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε μία φιλόδοξη δέσμευση ενώπιων των χωρών που συγκροτούν τα Ηνωμένα Έθνη: να έχουμε απολιγνιτοποιήσει πλήρως την πατρίδα μας μέχρι το 2028. Μια δέσμευση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα του παρελθόντος στο θέμα αυτό.
Προωθούμε την απολιγνιτοποίηση για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι η προστασία τους περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια μάχη που δεν δικαιούμαστε να μη δώσουμε όταν βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παντού γύρω μας.
Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός. Αφορά το ολοένα υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, λόγω της πολιτικής της ΕΕ κατά της εκπομπής ρύπων CO2. Με αποτέλεσμα οι ζημιές για τη ΔΕΗ να φτάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2019.
Ωστόσο, για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη απαιτείται σχεδιασμός και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Έτσι ώστε το παρόν ζημιογόνο και ρυπογόνο μοντέλο να διαδεχθεί ένα μοντέλο που θα είναι οικονομικά βιώσιμο και θα συνδυάζει την διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατεύθυνση που υιοθετούμε είναι αυτή της στροφής στην πράσινη ενέργεια. Είναι ένα μοντέλο που: Είναι οικονομικά βιώσιμο, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της χώρας και του κλίματος που επικρατεί. Διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες. Και βάζει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα συμβούν όμως όλα αυτά με κάποιο τρόπο μαγικό. Αντίθετα για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε επενδυτές και επενδύσεις. Αντιλαμβανόμενοι όλα αυτά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του οποίου είμαι επικεφαλής, καταθέτουμε αυτές τις μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο- πέρα από τις ρυθμίσεις που αλλάζουν το περιβάλλον στο ενεργειακό τοπίο συνολικότερα- περιλαμβάνεται και μια σειρά ρυθμίσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ):
Δίνουμε τη δυνατότητα απευθείας συμμετοχής έργων ΑΠΕ στην ενεργειακή αγορά. Προσφέρουμε διέξοδο σε πολύ μεγάλα έργα ΑΠΕ να προχωρήσουν, καθώς ως τώρα δεν επιλέγονταν στις διαγωνιστικές διαδικασίες λόγω μεγέθους. Επιτρέπουμε την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ξεμπλοκάρουμε περίπου 170 αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς. Και επιταχύνουμε τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο.
Αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν μόλις το πρώτο από τα 4 πακέτα ρυθμίσεων που προωθούμε στον τομέα των ΑΠΕ ώστε να πετύχουμε το στόχο για την αύξηση του ποσοστού της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα στο 35% μέχρι το 2030.
Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε με αυτές τις πρωτοβουλίες την Ελλάδα πρωταγωνίστρια των ενεργειακών εξελίξεων. Κανένας άλλος ρόλος δεν ταιριάζει στην χώρα μας σε αυτό τον τομέα, δεδομένων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να βγάλουμε την Ελλάδα οριστικά από τη δεκαετή κρίση. Να την αναδείξουμε σε μία χώρα ελκυστική στους επενδυτές- και ακόμη περισσότερο στους πράσινους επενδυτές- και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.