Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αποδοχή των προτάσεων Χατζηδάκη από τον Πρόεδρο Πρόντι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Θετικά αντιμετώπισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι τις προτάσεις του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστή Χατζηδάκη για την διαμόρφωση μίας κοινοτικής πολιτικής για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών και μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ο κ. Πρόντι, παρ΄ ότι δεν αποδέχεται την πρόταση για επαναφορά στο κοινοτικό προϋπολογισμού του ειδικού κονδυλίου, που υπήρχε μέχρι το 1997, για τη χρηματοδότηση της αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κλπ), συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Χατζηδάκη στην πρόταση για την προώθηση ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνει σε μακροσκελή επιστολή του -αποτελεί απάντηση σε επιστολή με προτάσεις που του είχε στείλει ο κ. Χατζηδάκης στις αρχές του περασμένου Ιουλίου- ότι η Επιτροπή απαντώντας στο ανωτέρω αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη υποβάλει προς το Συμβούλιο των Υπουργών πρόταση-απόφασης για τη δημιουργία “μηχανισμού συντονισμού των επεμβάσεων της πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων”. “Στόχος της πρότασης αυτής, υπογραμμίζει ο κ. Πρόντι, είναι η ενίσχυση της κοινοτικής δράσης μέσω της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού … και θα επιτρέψει στην Ένωση να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο μεγάλες φυσικές καταστροφές”.
Ο κ. Πρόντι σημειώνει ακόμη ότι “η εμπειρία των τελευταίων καταστροφών -τόσο των φυσικών όσο και των τεχνολογικών- απέδειξε ότι ο κίνδυνος των ατυχημάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ευρύτερο πλαίσιο εκτίμησης, διαχείρισης και περιορισμού του και για το λόγο αυτό η Επιτροπή εξετάζει το θέμα στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον”. Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν αποδέχεται πάντως την επαναφορά της γραμμής του κοινοτικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, την οποία καταψήφισε και η πλειοψηφία του Ε.Κ., παρά την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ αντίθετα θεωρεί ότι πολλά μπορούν να γίνουν σε προληπτική βάση και μέσα από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2006), ανάλογα βεβαίως με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε υποβάλει τον περασμένο Ιούλιο τις ακόλουθες συνοπτικά προτάσεις:
α. επαναφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης των πιστώσεων για τις φυσικές καταστροφές, με στόχο την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Πριν από τρία χρόνια η σχετική πίστωση καταργήθηκε με πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διότι τα ποσό ήταν εξαιρετικά χαμηλό.
β. αναθεώρηση της πρότασης για μείωση του κονδυλίου του προγράμματος για τη δασοπροστασία. Το πρώτο πρόγραμμα (1992-1996) προέβλεπε τη δαπάνη 70 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 14 εκ. περίπου τον χρόνο, ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώνει το κονδύλι αυτό σε 50 εκ. ευρώ για την περίοδο 1997-2001.
γ. δημιουργία εξειδικευμένων μηχανισμών σε κοινοτικό επίπεδο, οι οποίοι θα επιτρέπουν το συντονισμό, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή για την πρόληψη και την καταστολή των φυσικών καταστροφών. Προτείνεται, είτε οι ειδικές μονάδες επέμβασης που υπάρχουν ήδη στις χώρες μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται και να συντονίζονται, υπό την εποπτεία της Κομισιόν για αναλαμβάνουν δράση σε κοινοτικό επίπεδο, είτε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα αναλαμβάνει δράση σε κοινοτικό επίπεδο
δ. χορήγηση κονδυλίων από τα εθνικά Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις, για την ανασυγκρότηση, αναδάσωση και αναζωογόνηση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.


Μετάβαση στο περιεχόμενο