Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών πόρων με προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικοκομία – ομιλία στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

“Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρ της αποδοτικής αξιοποίησης των ορυκτών πόρων με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

  • Κυρίες και κύριοι,
  • Oεξορυκτικός κλάδος είναι από τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παρά τις αντίξοες συνθήκες έχει καταφέρει να μείνει όρθιος, διατηρώντας την παραγωγική και εξαγωγική του δραστηριότητα και προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου για τις προσπάθειές τους.
  • Δεν αρκούν, όμως, τα συγχαρητήρια. Διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απαιτούμε από εσάς να παλεύετε ενάντια στο κύμα, σε ένα κλίμα εχθρικό προς το επιχειρείν.
  • Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το έχετε βιώσει από πρώτο χέρι και το ξέρει όλη η Ελλάδα. Αναφέρομαι φυσικά στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, στα οποία η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει ορθώσει εμπόδια. Αντί να ενθαρρύνει μια επένδυση που δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, κάνει ό, τι μπορεί για να της βάλει τρικλοποδιές. Είτε δημιουργώντας τεχνητές καθυστερήσεις διαφόρων ειδών, είτε αντιδικώντας με την εταιρεία με κάθε δυνατή αφορμή.
  • Ακριβώς αυτή η εχθρότητα προς το επιχειρείν είναι από τους λόγους που η χώρα πάει από μνημόνιο σε μνημόνιο. Την τελευταία εβδομάδα πέρασε το τελευταίο, ακριβώς επειδή η χώρα δεν ακολούθησε τον δρόμο που ακολούθησαν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, αλλά την κρίσιμη ώρα έπεσε θύμα του λαϊκισμού.
  • Και όσο υπάρχει αυτό το κλίμα, δεν θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, άρα δεν θα μπορούμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή της οικονομίας, και άρα τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη βδομάδα θα καταλήξουν θυσίες χωρίς ελπίδα.
  • Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις που υπολογίζονται από πολλές και διαφορετικές μελέτες σε περίπου 100 δισ. € την επόμενη πενταετία. Από αυτά, εκ των πραγμάτων μόνο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να προέλθει από δημόσιες επενδύσεις. Το υπόλοιπο μπορεί να έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Για να γίνει, όμως αυτό, χρειαζόμαστε μια μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων.

o   Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει, πρώτα από όλα να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, προωθώντας με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για ημίμετρα που απλά ικανοποιούν προσωρινά τους δανειστές, συντηρώντας όμως το παλαιό ξεπερασμένο σύστημα.

§  Σε αυτό το πλαίσιο, τις θέσεις μας στη Νέα Δημοκρατία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο των ορυκτών πρώτων υλών. Κυρίαρχη θέση στον σχεδιασμό μας έχει ο εκσυγχρονισμός του μεταλλευτικού κώδικα, ο οποίος έχει μείνει ίδιος από το 1973. Ο εκσυγχρονισμός αυτός, όμως, οφείλει να συνδυαστεί με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και με δράσεις ενημέρωσης των φορέων της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Ώστε να μπορούν οι πολίτες να αντιληφθούν τα οφέλη της εκάστοτε επένδυσης και να είναι σε θέση να αξιολογήσουν κατά πόσο θεωρούν ότι είναι υπέρ της τοπικής κοινωνίας τους.

o   Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων, ώστε να μειωθούν σημαντικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση περιόρισε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης που είχαμε ψηφίσει το 2014 και είχε τύχει καθολικής αποδοχής από την επιχειρηματική κοινότητα, εξαιρώντας τον κλάδο σας από την απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Στη Νέα Δημοκρατία, στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής σε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Ιδιαίτερη προτεραιότητα, μάλιστα, αποτελεί για εμάς ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για όλους και να πάψουμε να είμαστε ουραγοί της Ευρώπης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

o   Σημαντική προϋπόθεση, επίσης, για τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο είναι η στήριξη των παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών, προστατεύοντας βεβαίως τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και των πολιτών. Τέτοιες πρωτοβουλίες εξασφαλίζουν την εισροή σημαντικών πόρων, δημιουργούν ευκαιρίες για συνέργειες και κινητοποιούν διαφορετικούς κλάδους, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση όμως, μένοντας προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, υπονομεύει συστηματικά τέτοιες πρωτοβουλίες, στερώντας την οικονομία από μεγάλα οφέλη όπως νέες θέσεις εργασίας, ενώ στέλνει το μήνυμα σε μελλοντικούς επενδυτές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

o   Φυσικά, γνωρίζουμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το φορολογικό πλαίσιο. Μια από τις κύριες προτεραιότητές μας στη Νέα Δημοκρατία είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, ώστε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να μην έχουν αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί, φυσικά, με πιο ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα για επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει ήδη μια σειρά από παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, έχει μιλήσει για:

§  Μείωση του φορολογικού συντελεστή  στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, καθώς και για μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

§  Μίλησε επίσης για αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό µέχρι 200%.

§  Και για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν &ep

Μετάβαση στο περιεχόμενο