Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απόφαση του ΥΜΕ Κωστή Χατζηδάκη για ABS στα επαγγελματικά οχήματα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 26η Νοεμβρίου, 2008
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Υποχρέωση Εφοδιασμού Επαγγελματικών Οχημάτων με Σύστημα ABS
Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους η υποχρέωση εφοδιασμού των επαγγελματικών οχημάτων με σύστημα ABS από 01-01-2009. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ήδη από το 2004, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επαγγελματικά οχήματα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδική ασφάλεια, αφού και περισσότερα χιλιόμετρα διανύουν και μεγαλύτερο όγκο καταλαμβάνουν, αλλά και οι συνέπειες από τυχόν ατυχήματα είναι μεγαλύτερες, καθιέρωσε την υποχρέωση  να φέρουν τα οχήματα αυτά ΑBS.
Το ABS αποτελεί ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, που βελτιώνει την ευστάθεια του οχήματος κατά τη πέδηση. Αυτοκίνητα με ABS έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν στον οδηγό μεγαλύτερα περιθώρια αποφυγής ατυχημάτων, ιδιαίτερα κατά την οδήγηση – πέδηση σε ολισθηρούς δρόμους, όπου οι τροχοί του οχήματος μπλοκάρουν.
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και μετά από σχετική καταγγελία που έγινε το 2005 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποφάσισε να επιβάλει με την υπ’ αριθ. 28366/2098/2006 (ΦΕΚ Β΄ 441) απόφαση τη χρήση του συστήματος ABS σε όλα τα οχήματα που εισάγονται στη χώρα μας από 01-01-2009,
καθώς στα μεταβιβαζόμενα από την ίδια ημερομηνία επαγγελματικά οχήματα.
Σημειωτέον ότι από 01-01-2013 η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει για όλα τα κυκλοφορούντα στη χώρα μας επαγγελματικά οχήματα.
Επισημαίνεται τέλος ότι ως επαγγελματικά οχήματα νοούνται τα λεωφορεία πάνω από οκτώ (8) θέσεις χωρίς τον οδηγό, φορτηγά με μικτό βάρος πάνω από 3,5 τόνους και ρυμουλκούμενα με μικτό βάρος πάνω από 3,5 τόνους.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      

 

Τετάρτη 26η Νοεμβρίου, 2008

Υποχρέωση Εφοδιασμού Επαγγελματικών Οχημάτων με Σύστημα ABS

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους η υποχρέωση εφοδιασμού των επαγγελματικών οχημάτων με σύστημα ABS από 01-01-2009. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ήδη από το 2004, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επαγγελματικά οχήματα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδική ασφάλεια, αφού και περισσότερα χιλιόμετρα διανύουν και μεγαλύτερο όγκο καταλαμβάνουν, αλλά και οι συνέπειες από τυχόν ατυχήματα είναι μεγαλύτερες, καθιέρωσε την υποχρέωση  να φέρουν τα οχήματα αυτά ΑBS.Το ABS αποτελεί ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, που βελτιώνει την ευστάθεια του οχήματος κατά τη πέδηση. Αυτοκίνητα με ABS έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν στον οδηγό μεγαλύτερα περιθώρια αποφυγής ατυχημάτων, ιδιαίτερα κατά την οδήγηση – πέδηση σε ολισθηρούς δρόμους, όπου οι τροχοί του οχήματος μπλοκάρουν.Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και μετά από σχετική καταγγελία που έγινε το 2005 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποφάσισε να επιβάλει με την υπ’ αριθ. 28366/2098/2006 (ΦΕΚ Β΄ 441) απόφαση τη χρήση του συστήματος ABS σε όλα τα οχήματα που εισάγονται στη χώρα μας από 01-01-2009, καθώς στα μεταβιβαζόμενα από την ίδια ημερομηνία επαγγελματικά οχήματα. Σημειωτέον ότι από 01-01-2013 η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει για όλα τα κυκλοφορούντα στη χώρα μας επαγγελματικά οχήματα.Επισημαίνεται τέλος ότι ως επαγγελματικά οχήματα νοούνται τα λεωφορεία πάνω από οκτώ (8) θέσεις χωρίς τον οδηγό, φορτηγά με μικτό βάρος πάνω από 3,5 τόνους και ρυμουλκούμενα με μικτό βάρος πάνω από 3,5 τόνους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο