Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απογοητευτική η πορεία της Ολυμπιακής λεει η επίτροπος κ.Λογιόλα Ντε Παλάθιο

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι απογοητευτικά, παρά τις κρατικές και κοινοτικές ενισχύσεις, εξ αιτίας της ενισχυμένης κυβερνητικής “παρουσίας” στη διοίκηση και της διάθεσης των ενισχύσεων σε άλλους σκοπούς για τους οποίους είχαν χορηγηθεί. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η αρμόδια για τις μεταφορές επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο, απαντώντας σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, η οποία συζητήθηκε αργά χθες το βράδυ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από την επίτροπο να ενημερώσει το σώμα για την πορεία της Ολυμπιακής και για τα οικονομικά αποτελέσματα, από το 1994, που ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας.
Η κ. ντε Παλάθιο περιέγραψε ως εξής το ιστορικό των παλινωδιών της κυβέρνησης σε σχέση με την αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την Επιτροπή το 1994: “Δυστυχώς, η συμφωνία δεν έγινε σεβαστή με αποτέλεσμα η Επιτροπή να κινήσει εκ νέου τη διαδικασία (παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας) το 1996. Οι ελληνικές αρχές πρότειναν μία συμπληρωματική συμφωνία για να επιτραπεί η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων κατά το 1998 και, ως συνέπεια, να ξεμπλοκαριστεί η τελευταία δόση της κρατικής ενίσχυσης προς την Ολυμπιακή. Ωστόσο, συνέχισε η επίτροπος, η έκθεση για την πορεία της εξυγίανσης που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο έδειξε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων”.
Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από την επίτροπο να εξηγήσει τους αρνητικούς παράγοντες που οδήγησαν την Ολυμπιακή στην τραγική αυτή κατάσταση, με αποτέλεσμα να δαπανηθούν άσκοπα οι κρατικές ενισχύσεις που προέρχονται από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.
Απαντώντας η επίτροπος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι τα αίτια της κακοδαιμονίας της Ολυμπιακής οφείλονται:
· “στην ενισχυμένη η κυβερνητική παρουσία στη διοίκηση της επιχείρησης”, όπως παραδέχθηκε τελικά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε τη λειτουργία της εταιρίας με όρους αγοράς.
· “στη διοχέτευση των ενισχύσεων σε σκοπούς διαφορετικούς από τους συμφωνηθέντες”, και κυρίως στη χρηματοδότηση των συμπληρωματικών αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που αποχώρησαν. Η αθέτηση και της δεύτερης συμφωνίας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η επιτρεπόμενη ενίσχυση προς την Ολυμπιακή, σκοπός της οποίας ήταν η βελτίωση της απόδοσής της.
Σύμφωνα με την κ. ντε Παλάθιο τα ανωτέρω αίτια είχαν ως αποτέλεσμα τις διαδοχικές οικονομικές αποτυχίες της κρατικής αεροπορικής εταιρίας και “ειδικά για το 1998 τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας ήταν απογοητευτικά”.
Σύμφωνα με την κ. ντε Παλάθιο, η κατάσταση αυτή οδήγησε τελικά στην ανάθεση της διοίκησης της επιχείρησης στη βρετανική Speedwing και πρόσθεσε ότι “ελπίζουμε ότι τα στοιχεία που θα μας παρουσιάσουν αυτό το μήνα θα μας επιτρέψουν να απελευθερώσουμε, μιά για πάντα, την τελευταία δόση των ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο