Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απομαγνητοφώνηση κοινής συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου ΚΕΔΚΕ και Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 03 Μαρτίου 2009
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Απομαγνητοφώνηση κοινής συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου ΚΕΔΚΕ και Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα και καλή Σαρακοστή σε όλες και σε όλους. Με το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ το Νικήτα Κακλαμάνη θα σας παρουσιάσουμε σήμερα το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στους δήμους της χώρας και στη συμφιλίωση σε ένα βαθμό της ενεργειακής πολιτικής με την περιβαλλοντική πολιτική.
Τόσο ο Δήμαρχος όσο και εγώ πιστεύουμε προφανώς στην ανάγκη για πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι μια σειρά από άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου που στον τομέα του το καθένα μπορεί να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα είναι το ζήτημα των επόμενων δεκαετιών. Και είναι καλύτερα κανείς αντί να αναλίσκεται απλά και μόνο σε παρατηρήσεις και διαπιστώσεις, να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.
Εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι τα δημοτικά κτίρια και γενικότερα δραστηριότητες που σχετίζονται με τους δήμους, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Επομένως θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που εδώ και ενάμιση χρόνο υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στου Υπουργείο Ανάπτυξης και στην ΚΕΔΚΕ, ακριβώς με αυτό το σκοπό, το σκοπό δηλαδή της ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της προώθησης της πράσινης ενέργειας και μέσα στους δήμους της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έρχεται να υπηρετήσει αυτό το σκοπό. Είναι ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Δεν είναι δηλαδή πρόγραμμα αμελητέας κλίμακας, είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα. Απ’ τα οποία 100 εκατ. τα 70 θα δοθούν από το ΕΣΠΑ και τα 30 θα δοθούν από τους ίδιους τους δήμους.
Αφορά 228 δήμους της χώρας, δηλαδή τους δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους και επίσης συμπεριλαμβάνει έτσι κι αλλιώς τις πρωτεύουσες των νομών. Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έχει έξι άξονες. Θα αναφερθώ στους πέντε εν τάχει, διότι ο έκτος είναι καθαρά τεχνικός.
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων των δήμων, που σημαίνει κουφώματα, παράθυρα, υαλοπίνακες, αναβάθμιση εγκαταστάσεων κλιματισμού. Είναι ένα πρόγραμμα αυτός ο άξονας μικρογραφία του προγράμματος που αργότερα θα παρουσιάσουμε για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει δράσεις σε κοινόχρηστους χώρους αστικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, με αλλαγή λαμπτήρων, με εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτό τον τομέα κλπ.
Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις δημοτικές συγκοινωνίες και μεταφορές. Δηλαδή επεμβάσεις σε οχήματα των δημοτικών στόλων, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον, κυκλοφοριακές μελέτες δήμων, ήπιες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις κλπ.
Ο επόμενος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις λοιπές αστικές δημοτικές υποδομές που σημαίνει δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, στους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, σε αντλιοστάσια κλπ.
Και ο τελευταίος άξονας αφορά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη σε σχέση με την ενεργειακή όπως λέμε συμπεριφορά. Οι δήμοι έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες. Η μάχη για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος περνάει μέσα απ’ τους πολίτες, περιλαμβάνει και τους πολίτες. Άρα, οι δήμοι κατ’ εξοχήν μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και γι’ αυτό περιλαμβάνονται δράσεις και γι’ αυτό το συγκεκριμένο τομέα.
Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει μια μεγάλη σημαντική επίπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος. Αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και τους 6.700 τόνους ετησίως μόνο απ’ τις δράσεις του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει άμεσα. Μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων απ’ τους δήμους, διαδικασία που θα κρατήσει για περίπου τρεις μήνες. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων και απ’ τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να υλοποιείται.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης τέτοιου είδους προγράμματα έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερεί. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Ξέρετε πως έτσι κι αλλιώς η προώθηση της πράσινης ενέργειας είναι μια απ’ τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Και θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι το ξεκίνημα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα που ήδη έχουμε ανακοινώσει και θα τα παρουσιάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το ένα απ’ τα προγράμματα αυτά είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, των κατοικιών δηλαδή και των γραφείων. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι η απόσυρση των ενεργοβόρων συσκευών.
Προχωρούμε πιστεύοντας ότι ειδικά σε αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα σαν και αυτό, το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, όπως και το άλλο πρόγραμμα της αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, δε συμβάλει μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά φέτος έρχονται τα προγράμματα αυτά να τονώσουν και τον τομέα των κατασκευών, ο οποίος είναι ένας τομέας που μαζί με άλλους κλάδους της οικονομίας θα υποστεί αυτή τη χρονιά μια πίεση.
Άρα, με την προώθηση αυτού του προγράμματος, θεωρούμε ότι δίνουμε μια απάντηση και στο ζήτημα της κρίσης στον τομέα των κατασκευών και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα χωρίς να χάσουμε καμιά μέρα, περνώντας το ταχύτερο δυνατόν από τη θεωρία στην πράξη.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ιστορία της εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που μόλις ακούσατε και δεν θα το επαναλάβω, από τον κ. Χατζηδάκη, ξεκίνησε ως εξής: Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο είχε γίνει μία περιπετειώδης και θορυβώδης συνάντηση με την τότε πολιτική ηγεσία αλλά παρουσία του κ. Μουσουρούλη, διαμαρτυρόμενη έντονα η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.
Εμείς μιλάγαμε βέβαια για τα του οίκου μας για τους ΟΤΑ. Υπενθυμίζω ότι τα τιμολόγια που πληρώνουν οι δήμοι είναι οικιακά τιμολόγια, ακόμη και για το δημοτικό φωτισμό. Και αυτό το θεωρούσαμε ότι ήταν απαράδεκτο. Εν πάση περιπτώσει, έτσι ξεκίνησε η ιστορία.
Τότε ο κ. Φώλιας, έδωσε εντολή στον κ. Μουσουρούλη να βρει έναν τρόπο που να μπορέσουμε να φτάσουμε στη σημερινή εξαγγελία που κατά κάποιο τρόπο θα μείωνε το κόστος μας, μια και η τιμολογιακή πολιτική δεν αυξήθηκε μεν, αλλά πάντως δε μειώθηκε. Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και τους δήμους αναφέρομαι.
Με πρωτοβουλία του κ. Μουσουρούλη συστάθηκε μία Τεχνική Γραμματεία. Μέλη της ήταν επιστήμονες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, απ’ την ΚΕΔΚΕ και από το ΚΑΠΕ και φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα για το οποίο θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μουσουρούλη όλους τους συνεργάτες τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό και από άποψη πρακτικής απόδοσης και από άποψη εξοικονόμησης οικονομικής και από άποψη βεβαίως εξοικονόμησης ενεργειακής, με ότι σημαίνει αυτό.
Και τονίζω και εγώ ιδιαιτέρως την περιβαντολογική διάσταση αυτής της ιστορίας. Και αυτές είναι οι σωστές και οι πραγματικές απαντήσεις για όσους πράγματι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και όχι ακραία πράγματα τα οποία αγγίζουν πολλές φορές τα όρια του «οικοφασισμού» και τα οποία ουδέποτε υλοποιούνται, άρα ουδέποτε έχουν αποτελέσματα. Αυτές είναι οι σωστές παρεμβάσεις.
Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίπεδο που ακούσατε περίπου το ¼ των δήμων, δεν υπάρχει δυνατότητα στην πρώτη φάση να συμμετέχουν με βάση τις προδιαγραφές που βάλαμε περισσότεροι δήμοι. Βεβαίως το αίτημα υπάρχει ότι στη δεύτερη φάση, απευθύνομαι σε εσάς τους δύο κ. Υπουργέ, ότι θα θέλαμε να συμπεριληφθούν και δήμοι κάτω απ’ τις 10 χιλιάδες, που μπορούν μέσα και από διαδημοτικές συνεργασίες να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει στην πρώτη φάση δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτός.
Και όπως ακούσατε πέραν των κτιρίων που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι οι υπαίθριοι χώροι και άλλες δημοτικές υποδομές. Ενδεικτικά σας λέω για να καταλάβετε ότι δεν είμαστε οι  μόνοι, αλλά επειδή μπορώ να είμαι πολύ συγκεκριμένος για την Αθήνα, αυτή τη στιγμή π.χ. η ανάπλαση της οδού Αθηνάς θα γίνει εκτός των άλλων και με κριτήρια πλέον του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Ο Δήμος της Αθήνας συνεργάζεται στενά με την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή του κ. Σανταμούρη από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ήδη η μελέτη για υλικά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην ανάπλαση της οδού Αθηνάς που να ανήκουν στα λεγόμενα ψυχρά υλικά, βρίσκεται προς το τέλος της.
Ένα δεύτερο κομμάτι είναι οι πλατείες και ο τρίτο το υπενθυμίζω, γιατί στην Ελλάδα ξεχνάμε εύκολα, ότι η Αθήνα είναι η δεύτερη πόλη μετά το Βερολίνο – και θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ανάπτυξης – έχει πλέον ένα πολύ μεγάλο στόλο που αγγίζει τα 22 αυτοκίνητα τα οποία δεν κινούνται πλέον με το συμβατικό καύσιμο, αλλά με φυσικό αέριο. Και ήδη και τα καινούργια τα οποία παίρνουμε θα είναι με φυσικό αέριο. Και αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.
Όπως ακούσατε το 70% από τα 100 εκατ. θα είναι απ’ το ΕΣΠΑ, τα 30 εκατ. θα είναι από τους δήμους. Το ποσό φαίνεται ίσως κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες να είναι μεγάλο για τους δήμους, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα βρούμε αυτά τα λεφτά είτε από ίδιους πόρους, είτε ενδεχομένως από τροποποίηση του ΘΗΣΕΑ, είτε και από δανεισμό ο οποίος όμως θα είναι πάρα πολύ χρήσιμος προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπό αυτή την έννοια και προσυπογράφοντας τους πέντε στόχους που ακούσατε από τον Υπουργό για να μη σας κουράζω περισσότερο, θέλω εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ να σας ευχαριστήσω. Να σας πω ότι θα έχετε έναν πολύ καλό σύμμαχο στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Μας ενδιαφέρει εξαιρετικά και στις τρεις διαστάσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση χρημάτων, προστασία του περιβάλλοντος. Τα τονίζω και τα τρία ιδιαιτέρως.
Και βεβαίως θα παρακολουθούμε και εμείς το πρόγραμμα το οποίο εγώ επειδή τυχαίνει να γνωρίζω και τους δύο απ’ τη θητεία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι οι χρόνοι που ακούσατε απ’ τον Υπουργό, γιατί ένα απ’ τα αιτήματα που ήθελα να σας βάλω σήμερα δημόσια αλλά το καλύψατε, ήταν η άμεση προκήρυξη του προγράμματος. Αλλά άκουσα με χαρά ότι αυτό θα γίνει μέσα στο μήνα Μάρτιο και επομένως το αίτημα δεν μπαίνει διότι ήδη το καλύψατε πριν το θέσω.
Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία και καλή επιτυχία σε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να άργησε να ξεκινήσει στην Ελλάδα όπως είπατε, αλλά που νομίζω ότι οι προοπτικές επιτυχίας του είναι σημαντικές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Γενικός ο κ. Μουσουρούλης θα κάνει μια πιο λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος.
Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Το πρόγραμμα έχει μοιραστεί σε όλους. Έχετε τα φωτοαντίγραφα. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω δύο στοιχεία απ’ το πρόγραμμα. Καταρχήν τα θέματα της επιλεξιμότητας. Θα δείτε σε μία απ’ τις διαφάνειες, στην επιλεξιμότητα των δήμων υπάρχουν από τους πέντε άξονες του προγράμματος που θυμίζω είναι οι παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, οι παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, οι δημοτικές μεταφορές, οι λοιπές τεχνικές υποδομές (αντλιοστάσια, βιολογικοί), ενημέρωση – δημοσιότητα και τεχνική υποστήριξη, απ’ αυτούς τους άξονες για τους ΟΤΑ που έχουν πληθυσμό από 10 έως 45.000 κατοίκους υποχρεωτικοί είναι τρεις, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος, για τους υπόλοιπους ΟΤΑ από 45.000 έως 90.000 κατοίκους υποχρεωτικοί είναι οι τέσσερις άξονες με μέγιστο προϋπολογισμό περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Για τους ΟΤΑ από 300.000 κατοίκους και πάνω ο μέγιστος προϋπολογισμός είναι 6 εκατομμύρια € και οι υποχρεωτικοί άξονες είναι επίσης τέσσερις.
Τώρα ένα δεύτερο στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω επίσης είναι η ποσόστωση των προϋπολογισμών στα σχέδια υλοποίησης που καλούνται οι ΟΤΑ να υποβάλουν. Στους έξι άξονες για τους ΟΤΑ μέχρι 45.000 κατοίκους υπάρχει η υποχρεωτικότητα να καλύψουν συγκεκριμένο ποσοστό του προϋπολογισμού.
Δηλαδή ένας ΟΤΑ έως 45.000 κατοίκους οφείλει να υποβάλει στο σχέδιο υλοποίησης έργα που να καλύπτουν έως και το 65%, από 55% έως 65% του άξονα που αφορά στα κτίρια, από 15% έως 30% του άξονα που αφορά στους κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους κλπ.
Αυτά τα δύο στοιχεία νομίζω ότι είναι τα πιο σημαντικά. Για το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας, δηλαδή της εξοικονόμησης σε όρους εκπομπών αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υπουργός.
Δύο λόγια για το χρονοδιάγραμμα. Στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσουμε την παραλαβή των σχεδίων υλοποίησης και των συνολικών προγραμμάτων που θα υποβάλουν οι ΟΤΑ σε ότι αφορά το σχέδιο για την εξοικονόμηση και από εκεί και πέρα θα γίνει η αξιολόγησή τους με τη συγκριτική μέθοδο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείτε στις διαφάνειες πως οι ΟΤΑ υποβάλουν προγράμματα και ποια είναι ο μέγιστος αριθμός ΟΤΑ ανά είδος περιφέρειας.
Θυμίζω εδώ ότι έχουμε τις τρεις περιφέρειες της σταδιακής εξόδους από το στόχο 1: Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Δυτική Μακεδονία, τις 2 της σταδιακής εισόδου που είναι η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο και οι υπόλοιπες 8 περιφέρειες, σύνολο 228 επιλέξιμοι Δήμοι.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει πριν από το καλοκαίρι και από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και μετά θα αρχίσει η υλοποίηση των έργων. Ο χρονικός ορίζοντας είναι η περίοδος εφαρμογής του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013,  ωστόσο η προίκα η μεγάλη που αφήνουμε στους ΟΤΑ είναι το ότι για πρώτη φορά οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπαίνουν σε μια λογική συνολικής διαχείρισης των ενεργειακών τους πόρων.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους γνωρίζουν από τα αναπτυξιακά θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ, αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος σ’ αυτά νομίζω, ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση και εγγράφεται ως η δεύτερη μετά την πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μας Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε τον Ιούλιο του 2008 η οποία υποχρέωνε τα κτίρια που ελέγχονται από την Κεντρική Κυβέρνηση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και στη διαδικασία αποτίμησης αυτών των δράσεων.
Αυτά από την πλευρά μου κ. Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πρώτον, μέχρι το 2013 τι ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτευχθεί μ’ αυτές τις παρεμβάσεις που θα γίνουν;
Δεύτερον, μια που το ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης για το πρόγραμμα εκείνο του Ιουλίου του 2008 αν υπάρχει εικόνα για εκείνη την εγκύκλιο τι αποτίμηση υπάρχει από τους Δήμους, αν έχουν προχωρήσει σε δράσεις;
Και ένα τρίτο, επειδή ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ για το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ και ευλόγως διαμαρτυρήθηκε, από την πλευρά τους οι Δήμοι τι θα κάνουν φέτος με τα δημοτικά τέλη, πού κυμαίνονται οι αυξήσεις; Ευχαριστώ.
Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:  Εγώ θα απαντήσω μόνο για το σκέλος της εξοικονόμησης. Κάθε άξονας του προγράμματος συνεισφέρει συγκεκριμένα σε εξοικονόμηση από 10% έως 40% στη συγκεκριμένη δαπάνη που έχει ο ΟΤΑ που είναι επιλέξιμος για να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξοικονόμησης. Αναφέρθηκε στην παρουσίαση, θα δείτε κατ’ άξονα, κυρίως όμως οι μεγάλες εξοικονομήσεις γίνονται στα κτίρια και στους υπαίθριους χώρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν αφορούσε τους Δήμους μόνο.
Κ.ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:  Αφορούσε όλο το δημόσιο τομέα, θα σας πω. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστεί σε κάθε κτίριο του δημόσιου τομέα ένας ενεργειακός υπεύθυνος. Συλλέγονται τα στοιχεία, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, έχουμε μία Επιτροπή Παρακολούθησης της διαχείρισης της αιχμής της ζήτησης στην οποία συμμετέχουν όλα τα Υπουργεία και το συζητάμε αυτό το θέμα, στοιχεία αποτίμησης της εφαρμογής της ΚΥΑ για το 2008, επειδή η ΚΥΑ βγήκε τον Ιούλιο, όπως θυμάστε, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε φέτος και θα τα παρουσιάσουμε αυτά.
Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω, που έχει μεγάλη σημασία, ένα εξάμηνο έχει εφαρμογή η ΚΥΑ στην ουσία, από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, ένα στοιχείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι η μη επιλεξιμότητα δαπανών για το δημόσιο πλέον εφ’ όσον οι δαπάνες αυτές δεν αφορούν συσκευές που αγοράζει το δημόσιο και δεν είναι μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ενεργειακών προδιαγραφών.
Θα δούμε τα στοιχεία αυτά σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και θα σας τα παρουσιάσουμε, πώς πήγε δηλαδή η εφαρμογή αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης το εξάμηνο του 2008 που έτρεξε.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όπως γνωρίζετε τα δημοτικά τέλη δεν είναι κάτι που αναπροσαρμόζονται πολλές φορές μέσα στο χρόνο. Είναι κάτι που λαμβάνεται απόφαση στα πλαίσια του προϋπολογισμού του επομένου έτους. Επομένως είναι γνωστό ποιοι Δήμοι ηύξησαν, ποιοι δεν ηύξησαν και πόσο ηύξησαν αυτοί που το ηύξησαν. Γίνεται το μήνα Νοέμβριο το πολύ – πολύ μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζω ότι με πρωτοβουλία δική μου στην οποία συνεργάστηκε και πρέπει να το πω δημόσια αυτό ο επικεφαλής ας το πούμε έτσι της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΚΕ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος προτείναμε, γιατί αυτό μπορούμε να κάνουμε, δεν μπορούμε να επιβάλουμε ως ΚΕΔΚΕ και προτρέψαμε αν θέλετε λόγω και της οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει στους συναδέλφους μας κυρίως των μεγάλων αστικών πόλεων, πρωτευουσών και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων να μην προχωρήσουμε σε αύξηση των τελών ή αν προχωρήσουν να μην ξεπερνάει τον πληθωρισμό.
Κάποιοι μας άκουσαν και το ακολούθησαν κάποιοι δεν μας άκουσαν, αντίθετα μάλλον θα έλεγα και μας κατηγόρησαν, αλλά εν πάση περιπτώσει η αρχή έγινε. Σε ότι αφορά την Αθήνα το γνωρίζετε ότι για δεύτερη χρονιά υπήρξε πάγωμα των δημοτικών τελών δεν αυξήθηκαν ούτε κατά 1,00 €. Και επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπήρξε πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των οικογενειών των πολυτέκνων.
Και όλα αυτά θα μου επιτρέψτε να σας πω δια πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει πάρει τα δύο αυτά χρόνια ούτε 1,00 € δάνειο από πουθενά και αντίθετα εκπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις τις οποίες κληρονόμησε και δεν το λέω με κανέναν υπαινιγμό, ήταν γνωστό ότι είχε δανειστεί 180 εκατομμύρια € η προηγούμενη δημοτική Αρχή προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο της πιο προηγούμενης και να προετοιμάσει την πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε μειώσει αυτό το χρέος κατά 40 εκατομμύρια €, διότι κάνουμε τακτικά την αποπληρωμή από 1/1/2007. Το μόνο δάνειο το οποίο έχουμε πάρει γι’ αυτό και με βλέπετε και νιώθω λίγο άνετα σε ότι αφορά την Αθήνα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 50 εκατομμύρια € με εξαιρετικούς όρους, δηλαδή «EURIBORG» -0,045 με 20 χρόνια αποπληρωμή και 5ετή περίοδο χάριτος, το οποίο δεν το έχω αγγίξει λες και ήξερα ότι μπορούσε, γιατί το έχουμε πάρει εδώ και 1,5 χρόνο αυτό, και που αν χρειαστεί για να βάλω τη συμμετοχή, επειδή είναι επενδυτικό στην ουσία το πρόγραμμα αυτό, μπορώ να πάρω απ’ αυτά  τα λεφτά και να βάλω τη συμμετοχή του Δήμου της Αθήνας να πούμε παραδείγματος χάρη.
Γι’ αυτό εννοούσα πριν δανεισμό και το ξεκαθαρίζω δεν εννοούσα δανεισμό άλλου τύπου, απ’ αυτό που ήδη έχει πάρει η Αθήνα. Αλλά εκτιμώ ότι αν θα γίνει, το τι θα γλιτώσουν οικονομικά οι Δήμοι συμφέρει να πας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι το πιο φιλικό προς εμάς π.χ. και να πάρεις 2 εκατομμύρια € αν αυτό απαιτείται για τη συμμετοχή σου, διότι είναι σίγουρο ότι η αποπληρωμή αυτού του δανείου από την εξοικονόμηση θα γίνει πολύ γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε και κ. Υπουργέ, σαν συνέχεια της ερώτησης του κ. Κολώνα ήθελα να ρωτήσω το εξής κυρίως εσάς κ. Δήμαρχε και τον κ. Υπουργό. Την προηγούμενη εβδομάδα σε μια άλλη εκδήλωση για τους καταναλωτές ο έτερος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο κ. Σκιαδάς έδωσε ορισμένα στοιχεία για το Δήμο της Αθήνας λέγοντας βασιζόμενος σε μια μελέτη του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης, ότι αυξάνονται δραματικά τα λουκέτα στο κέντρο της πόλης σε κεντρικούς δρόμους, όπως είναι η Σταδίου, η Αθηνάς, η Ερμού.
Θέλαμε ένα σχόλιο δικό σας να κάνετε, έδωσε μια αύξηση γύρω στο 20%, τι γίνεται μ’ αυτή την ιστορία; Και αν θέλει και ο κ. Υπουργός να πάρει μια θέση.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κοιτάξτε αυτό δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το Δήμο της Αθήνας, γιατί δεν έχει δουλειά ο όποιος Δήμος με ότι αφορά τις δραστηριότητες του Εμπορικού Συλλόγου. Εμμέσως έχει με την έννοια, ότι τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε, ώστε τα όποια λουκέτα είπατε να είναι λιγότερα.
Τώρα για την οδό Αθηνάς θα μου επιτρέψτε να κρατήσω επιφύλαξη, ίσως δεν ξέρω αν ειπώθηκε έτσι, εγώ δεν έχω δει να κλείνουν μαγαζιά στην οδό Αθηνάς, είναι πολύ συγκεκριμένα παραδοσιακά μαγαζιά τα οποία υπάρχουν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στην Ερμού.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ερμού πιθανώς να υπάρχει αυτό το πράγμα. Τα μέτρα τα οποία εμείς κάναμε για το μήνα Δεκέμβριο και Ιανουάριο για τα μαγαζιά τα γνωρίζετε, σαν μία μικρή συνεισφορά στην κρίση η οποία υπήρχε ούτως ή άλλως και που επιδεινώθηκε δραματικά με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.
Θα σας πω τώρα μία προσωπική μου εμπειρία αυτή την εβδομάδα που εγώ έμεινα στην πόλη και γύρισα αριστερά και δεξιά. Πράγματι παρ΄ ότι οι αποκριές είναι μία περίοδο χαράς και γιορτής και βγαίνουμε λίγο περισσότερο έξω, φαίνεται ότι υπάρχει επίπτωση στα μαγαζιά σε ότι αφορά είτε τον εμπορικό κόσμο ή και ευρύτερα τον εμπορικό κόσμο. Γιατί π.χ. οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα μπαράκια, οι καφετερίες με την ευρύτερη έννοια εμπορική κίνηση της πόλης είναι κι αυτά, δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά μαγαζιά που είπατε στην Ερμού ή στην Σταδίου κλπ.
Αλλά θα μου επιτρέψτε να σας πω κάτι και το λέω πλέον αυτό όχι ως Δήμαρχος, σας το λέω τώρα σαν πολίτης. Έτυχε την πιο προηγούμενη εβδομάδα και είχα πάει για δουλειές τις Βρυξέλλες. Και αναφέρομαι στις Βρυξέλλες γιατί οι Βρυξέλλες είναι μία πόλη που ένα πολύ μεγάλο της ποσοστό απ‘ αυτούς που την κατοικούν είναι υπάλληλοι των διαφόρων διεθνών οργανισμών πολύ καλά αμειβόμενοι και οι οποίοι δεν είδαν με Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 03 Μαρτίου 2009 

Απομαγνητοφώνηση κοινής συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου ΚΕΔΚΕ και Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα και καλή Σαρακοστή σε όλες και σε όλους. Με το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ το Νικήτα Κακλαμάνη θα σας παρουσιάσουμε σήμερα το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στους δήμους της χώρας και στη συμφιλίωση σε ένα βαθμό της ενεργειακής πολιτικής με την περιβαλλοντική πολιτική.Τόσο ο Δήμαρχος όσο και εγώ πιστεύουμε προφανώς στην ανάγκη για πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια σειρά από άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου που στον τομέα του το καθένα μπορεί να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα είναι το ζήτημα των επόμενων δεκαετιών. Και είναι καλύτερα κανείς αντί να αναλίσκεται απλά και μόνο σε παρατηρήσεις και διαπιστώσεις, να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα. Εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι τα δημοτικά κτίρια και γενικότερα δραστηριότητες που σχετίζονται με τους δήμους, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Επομένως θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.Αυτός ήταν και ο λόγος που εδώ και ενάμιση χρόνο υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στου Υπουργείο Ανάπτυξης και στην ΚΕΔΚΕ, ακριβώς με αυτό το σκοπό, το σκοπό δηλαδή της ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της προώθησης της πράσινης ενέργειας και μέσα στους δήμους της Ελλάδας.Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έρχεται να υπηρετήσει αυτό το σκοπό. Είναι ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Δεν είναι δηλαδή πρόγραμμα αμελητέας κλίμακας, είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα. Απ’ τα οποία 100 εκατ. τα 70 θα δοθούν από το ΕΣΠΑ και τα 30 θα δοθούν από τους ίδιους τους δήμους.Αφορά 228 δήμους της χώρας, δηλαδή τους δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους και επίσης συμπεριλαμβάνει έτσι κι αλλιώς τις πρωτεύουσες των νομών. Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έχει έξι άξονες. Θα αναφερθώ στους πέντε εν τάχει, διότι ο έκτος είναι καθαρά τεχνικός.Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων των δήμων, που σημαίνει κουφώματα, παράθυρα, υαλοπίνακες, αναβάθμιση εγκαταστάσεων κλιματισμού. Είναι ένα πρόγραμμα αυτός ο άξονας μικρογραφία του προγράμματος που αργότερα θα παρουσιάσουμε για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει δράσεις σε κοινόχρηστους χώρους αστικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, με αλλαγή λαμπτήρων, με εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτό τον τομέα κλπ. Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις δημοτικές συγκοινωνίες και μεταφορές. Δηλαδή επεμβάσεις σε οχήματα των δημοτικών στόλων, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον, κυκλοφοριακές μελέτες δήμων, ήπιες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις κλπ.Ο επόμενος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις λοιπές αστικές δημοτικές υποδομές που σημαίνει δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, στους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, σε αντλιοστάσια κλπ. Και ο τελευταίος άξονας αφορά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη σε σχέση με την ενεργειακή όπως λέμε συμπεριφορά. Οι δήμοι έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες. Η μάχη για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος περνάει μέσα απ’ τους πολίτες, περιλαμβάνει και τους πολίτες. Άρα, οι δήμοι κατ’ εξοχήν μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και γι’ αυτό περιλαμβάνονται δράσεις και γι’ αυτό το συγκεκριμένο τομέα.Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει μια μεγάλη σημαντική επίπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος. Αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και τους 6.700 τόνους ετησίως μόνο απ’ τις δράσεις του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.Το πρόγραμμα θα αρχίσει άμεσα. Μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων απ’ τους δήμους, διαδικασία που θα κρατήσει για περίπου τρεις μήνες. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων και απ’ τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να υλοποιείται.Σε άλλες χώρες της Ευρώπης τέτοιου είδους προγράμματα έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερεί. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Ξέρετε πως έτσι κι αλλιώς η προώθηση της πράσινης ενέργειας είναι μια απ’ τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.Και θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι το ξεκίνημα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα που ήδη έχουμε ανακοινώσει και θα τα παρουσιάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το ένα απ’ τα προγράμματα αυτά είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, των κατοικιών δηλαδή και των γραφείων. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι η απόσυρση των ενεργοβόρων συσκευών. Προχωρούμε πιστεύοντας ότι ειδικά σε αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα σαν και αυτό, το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, όπως και το άλλο πρόγραμμα της αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, δε συμβάλει μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά φέτος έρχονται τα προγράμματα αυτά να τονώσουν και τον τομέα των κατασκευών, ο οποίος είναι ένας τομέας που μαζί με άλλους κλάδους της οικονομίας θα υποστεί αυτή τη χρονιά μια πίεση.Άρα, με την προώθηση αυτού του προγράμματος, θεωρούμε ότι δίνουμε μια απάντηση και στο ζήτημα της κρίσης στον τομέα των κατασκευών και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα χωρίς να χάσουμε καμιά μέρα, περνώντας το ταχύτερο δυνατόν από τη θεωρία στην πράξη.Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ιστορία της εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που μόλις ακούσατε και δεν θα το επαναλάβω, από τον κ. Χατζηδάκη, ξεκίνησε ως εξής: Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο είχε γίνει μία περιπετειώδης και θορυβώδης συνάντηση με την τότε πολιτική ηγεσία αλλά παρουσία του κ. Μουσουρούλη, διαμαρτυρόμενη έντονα η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Εμείς μιλάγαμε βέβαια για τα του οίκου μας για τους ΟΤΑ. Υπενθυμίζω ότι τα τιμολόγια που πληρώνουν οι δήμοι είναι οικιακά τιμολόγια, ακόμη και για το δημοτικό φωτισμό. Και αυτό το θεωρούσαμε ότι ήταν απαράδεκτο. Εν πάση περιπτώσει, έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Τότε ο κ. Φώλιας, έδωσε εντολή στον κ. Μουσουρούλη να βρει έναν τρόπο που να μπορέσουμε να φτάσουμε στη σημερινή εξαγγελία που κατά κάποιο τρόπο θα μείωνε το κόστος μας, μια και η τιμολογιακή πολιτική δεν αυξήθηκε μεν, αλλά πάντως δε μειώθηκε. Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και τους δήμους αναφέρομαι.Με πρωτοβουλία του κ. Μουσουρούλη συστάθηκε μία Τεχνική Γραμματεία. Μέλη της ήταν επιστήμονες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, απ’ την ΚΕΔΚΕ και από το ΚΑΠΕ και φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα για το οποίο θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μουσουρούλη όλους τους συνεργάτες τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό και από άποψη πρακτικής απόδοσης και από άποψη εξοικονόμησης οικονομικής και από άποψη βεβαίως εξοικονόμησης ενεργειακής, με ότι σημαίνει αυτό. Και τονίζω και εγώ ιδιαιτέρως την περιβαντολογική διάσταση αυτής της ιστορίας. Και αυτές είναι οι σωστές και οι πραγματικές απαντήσεις για όσους πράγματι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και όχι ακραία πράγματα τα οποία αγγίζουν πολλές φορές τα όρια του «οικοφασισμού» και τα οποία ουδέποτε υλοποιούνται, άρα ουδέποτε έχουν αποτελέσματα. Αυτές είναι οι σωστές παρεμβάσεις.Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίπεδο που ακούσατε περίπου το ¼ των δήμων, δεν υπάρχει δυνατότητα στην πρώτη φάση να συμμετέχουν με βάση τις προδιαγραφές που βάλαμε περισσότεροι δήμοι. Βεβαίως το αίτημα υπάρχει ότι στη δεύτερη φάση, απευθύνομαι σε εσάς τους δύο κ. Υπουργέ, ότι θα θέλαμε να συμπεριληφθούν και δήμοι κάτω απ’ τις 10 χιλιάδες, που μπορούν μέσα και από διαδημοτικές συνεργασίες να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει στην πρώτη φάση δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτός.Και όπως ακούσατε πέραν των κτιρίων που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι οι υπαίθριοι χώροι και άλλες δημοτικές υποδομές. Ενδεικτικά σας λέω για να καταλάβετε ότι δεν είμαστε οι  μόνοι, αλλά επειδή μπορώ να είμαι πολύ συγκεκριμένος για την Αθήνα, αυτή τη στιγμή π.χ. η ανάπλαση της οδού Αθηνάς θα γίνει εκτός των άλλων και με κριτήρια πλέον του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.Ο Δήμος της Αθήνας συνεργάζεται στενά με την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή του κ. Σανταμούρη από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ήδη η μελέτη για υλικά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην ανάπλαση της οδού Αθηνάς που να ανήκουν στα λεγόμενα ψυχρά υλικά, βρίσκεται προς το τέλος της.Ένα δεύτερο κομμάτι είναι οι πλατείες και ο τρίτο το υπενθυμίζω, γιατί στην Ελλάδα ξεχνάμε εύκολα, ότι η Αθήνα είναι η δεύτερη πόλη μετά το Βερολίνο – και θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ανάπτυξης – έχει πλέον ένα πολύ μεγάλο στόλο που αγγίζει τα 22 αυτοκίνητα τα οποία δεν κινούνται πλέον με το συμβατικό καύσιμο, αλλά με φυσικό αέριο. Και ήδη και τα καινούργια τα οποία παίρνουμε θα είναι με φυσικό αέριο. Και αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.Όπως ακούσατε το 70% από τα 100 εκατ. θα είναι απ’ το ΕΣΠΑ, τα 30 εκατ. θα είναι από τους δήμους. Το ποσό φαίνεται ίσως κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες να είναι μεγάλο για τους δήμους, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα βρούμε αυτά τα λεφτά είτε από ίδιους πόρους, είτε ενδεχομένως από τροποποίηση του ΘΗΣΕΑ, είτε και από δανεισμό ο οποίος όμως θα είναι πάρα πολύ χρήσιμος προς αυτή την κατεύθυνση.Υπό αυτή την έννοια και προσυπογράφοντας τους πέντε στόχους που ακούσατε από τον Υπουργό για να μη σας κουράζω περισσότερο, θέλω εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ να σας ευχαριστήσω. Να σας πω ότι θα έχετε έναν πολύ καλό σύμμαχο στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Μας ενδιαφέρει εξαιρετικά και στις τρεις διαστάσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση χρημάτων, προστασία του περιβάλλοντος. Τα τονίζω και τα τρία ιδιαιτέρως.Και βεβαίως θα παρακολουθούμε και εμείς το πρόγραμμα το οποίο εγώ επειδή τυχαίνει να γνωρίζω και τους δύο απ’ τη θητεία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι οι χρόνοι που ακούσατε απ’ τον Υπουργό, γιατί ένα απ’ τα αιτήματα που ήθελα να σας βάλω σήμερα δημόσια αλλά το καλύψατε, ήταν η άμεση προκήρυξη του προγράμματος. Αλλά άκουσα με χαρά ότι αυτό θα γίνει μέσα στο μήνα Μάρτιο και επομένως το αίτημα δεν μπαίνει διότι ήδη το καλύψατε πριν το θέσω.Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία και καλή επιτυχία σε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να άργησε να ξεκινήσει στην Ελλάδα όπως είπατε, αλλά που νομίζω ότι οι προοπτικές επιτυχίας του είναι σημαντικές. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Γενικός ο κ. Μουσουρούλης θα κάνει μια πιο λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος.Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Το πρόγραμμα έχει μοιραστεί σε όλους. Έχετε τα φωτοαντίγραφα. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω δύο στοιχεία απ’ το πρόγραμμα. Καταρχήν τα θέματα της επιλεξιμότητας. Θα δείτε σε μία απ’ τις διαφάνειες, στην επιλεξιμότητα των δήμων υπάρχουν από τους πέντε άξονες του προγράμματος που θυμίζω είναι οι παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, οι παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, οι δημοτικές μεταφορές, οι λοιπές τεχνικές υποδομές (αντλιοστάσια, βιολογικοί), ενημέρωση – δημοσιότητα και τεχνική υποστήριξη, απ’ αυτούς τους άξονες για τους ΟΤΑ που έχουν πληθυσμό από 10 έως 45.000 κατοίκους υποχρεωτικοί είναι τρεις, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος, για τους υπόλοιπους ΟΤΑ από 45.000 έως 90.000 κατοίκους υποχρεωτικοί είναι οι τέσσερις άξονες με μέγιστο προϋπολογισμό περίπου 1 εκατ. ευρώ. Για τους ΟΤΑ από 300.000 κατοίκους και πάνω ο μέγιστος προϋπολογισμός είναι 6 εκατομμύρια € και οι υποχρεωτικοί άξονες είναι επίσης τέσσερις. Τώρα ένα δεύτερο στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω επίσης είναι η ποσόστωση των προϋπολογισμών στα σχέδια υλοποίησης που καλούνται οι ΟΤΑ να υποβάλουν. Στους έξι άξονες για τους ΟΤΑ μέχρι 45.000 κατοίκους υπάρχει η υποχρεωτικότητα να καλύψουν συγκεκριμένο ποσοστό του προϋπολογισμού.  Δηλαδή ένας ΟΤΑ έως 45.000 κατοίκους οφείλει να υποβάλει στο σχέδιο υλοποίησης έργα που να καλύπτουν έως και το 65%, από 55% έως 65% του άξονα που αφορά στα κτίρια, από 15% έως 30% του άξονα που αφορά στους κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους κλπ.  Αυτά τα δύο στοιχεία νομίζω ότι είναι τα πιο σημαντικά. Για το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας, δηλαδή της εξοικονόμησης σε όρους εκπομπών αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υπουργός.  Δύο λόγια για το χρονοδιάγραμμα. Στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσουμε την παραλαβή των σχεδίων υλοποίησης και των συνολικών προγραμμάτων που θα υποβάλουν οι ΟΤΑ σε ότι αφορά το σχέδιο για την εξοικονόμηση και από εκεί και πέρα θα γίνει η αξιολόγησή τους με τη συγκριτική μέθοδο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείτε στις διαφάνειες πως οι ΟΤΑ υποβάλουν προγράμματα και ποια είναι ο μέγιστος αριθμός ΟΤΑ ανά είδος περιφέρειας.  Θυμίζω εδώ ότι έχουμε τις τρεις περιφέρειες της σταδιακής εξόδους από το στόχο 1: Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Δυτική Μακεδονία, τις 2 της σταδιακής εισόδου που είναι η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο και οι υπόλοιπες 8 περιφέρειες, σύνολο 228 επιλέξιμοι Δήμοι.  Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει πριν από το καλοκαίρι και από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και μετά θα αρχίσει η υλοποίηση των έργων. Ο χρονικός ορίζοντας είναι η περίοδος εφαρμογής του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013,  ωστόσο η προίκα η μεγάλη που αφήνουμε στους ΟΤΑ είναι το ότι για πρώτη φορά οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπαίνουν σε μια λογική συνολικής διαχείρισης των ενεργειακών τους πόρων. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους γνωρίζουν από τα αναπτυξιακά θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ, αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος σ’ αυτά νομίζω, ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση και εγγράφεται ως η δεύτερη μετά την πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μας Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε τον Ιούλιο του 2008 η οποία υποχρέωνε τα κτίρια που ελέγχονται από την Κεντρική Κυβέρνηση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και στη διαδικασία αποτίμησης αυτών των δράσεων. Αυτά από την πλευρά μου κ. Υπουργέ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πρώτον, μέχρι το 2013 τι ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτευχθεί μ’ αυτές τις παρεμβάσεις που θα γίνουν;  Δεύτερον, μια που το ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης για το πρόγραμμα εκείνο του Ιουλίου του 2008 αν υπάρχει εικόνα για εκείνη την εγκύκλιο τι αποτίμηση υπάρχει από τους Δήμους, αν έχουν προχωρήσει σε δράσεις;  Και ένα τρίτο, επειδή ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ για το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ και ευλόγως διαμαρτυρήθηκε, από την πλευρά τους οι Δήμοι τι θα κάνουν φέτος με τα δημοτικά τέλη, πού κυμαίνονται οι αυξήσεις; Ευχαριστώ. Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:  Εγώ θα απαντήσω μόνο για το σκέλος της εξοικονόμησης. Κάθε άξονας του προγράμματος συνεισφέρει συγκεκριμένα σε εξοικονόμηση από 10% έως 40% στη συγκεκριμένη δαπάνη που έχει ο ΟΤΑ που είναι επιλέξιμος για να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξοικονόμησης. Αναφέρθηκε στην παρουσίαση, θα δείτε κατ’ άξονα, κυρίως όμως οι μεγάλες εξοικονομήσεις γίνονται στα κτίρια και στους υπαίθριους χώρους. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν αφορούσε τους Δήμους μόνο. Κ.ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:  Αφορούσε όλο το δημόσιο τομέα, θα σας πω. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστεί σε κάθε κτίριο του δημόσιου τομέα ένας ενεργειακός υπεύθυνος. Συλλέγονται τα στοιχεία, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, έχουμε μία Επιτροπή Παρακολούθησης της διαχείρισης της αιχμής της ζήτησης στην οποία συμμετέχουν όλα τα Υπουργεία και το συζητάμε αυτό το θέμα, στοιχεία αποτίμησης της εφαρμογής της ΚΥΑ για το 2008, επειδή η ΚΥΑ βγήκε τον Ιούλιο, όπως θυμάστε, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε φέτος και θα τα παρουσιάσουμε αυτά.  Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω, που έχει μεγάλη σημασία, ένα εξάμηνο έχει εφαρμογή η ΚΥΑ στην ουσία, από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, ένα στοιχείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι η μη επιλεξιμότητα δαπανών για το δημόσιο πλέον εφ’ όσον οι δαπάνες αυτές δεν αφορούν συσκευές που αγοράζει το δημόσιο και δεν είναι μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ενεργειακών προδιαγραφών. Θα δούμε τα στοιχεία αυτά σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και θα σας τα παρουσιάσουμε, πώς πήγε δηλαδή η εφαρμογή αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης το εξάμηνο του 2008 που έτρεξε. Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όπως γνωρίζετε τα δημοτικά τέλη δεν είναι κάτι που αναπροσαρμόζονται πολλές φορές μέσα στο χρόνο. Είναι κάτι που λαμβάνεται απόφαση στα πλαίσια του προϋπολογισμού του επομένου έτους. Επομένως είναι γνωστό ποιοι Δήμοι ηύξησαν, ποιοι δεν ηύξησαν και πόσο ηύξησαν αυτοί που το ηύξησαν. Γίνεται το μήνα Νοέμβριο το πολύ – πολύ μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζω ότι με πρωτοβουλία δική μου στην οποία συνεργάστηκε και πρέπει να το πω δημόσια αυτό ο επικεφαλής ας το πούμε έτσι της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΚΕ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος προτείναμε, γιατί αυτό μπορούμε να κάνουμε, δεν μπορούμε να επιβάλουμε ως ΚΕΔΚΕ και προτρέψαμε αν θέλετε λόγω και της οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει στους συναδέλφους μας κυρίως των μεγάλων αστικών πόλεων, πρωτευουσών και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων να μην προχωρήσουμε σε αύξηση των τελών ή αν προχωρήσουν να μην ξεπερνάει τον πληθωρισμό.  Κάποιοι μας άκουσαν και το ακολούθησαν κάποιοι δεν μας άκουσαν, αντίθετα μάλλον θα έλεγα και μας κατηγόρησαν, αλλά εν πάση περιπτώσει η αρχή έγινε. Σε ότι αφορά την Αθήνα το γνωρίζετε ότι για δεύτερη χρονιά υπήρξε πάγωμα των δημοτικών τελών δεν αυξήθηκαν ούτε κατά 1,00 €. Και επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπήρξε πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των οικογενειών των πολυτέκνων. Και όλα αυτά θα μου επιτρέψτε να σας πω δια πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει πάρει τα δύο αυτά χρόνια ούτε 1,00 € δάνειο από πουθενά και αντίθετα εκπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις τις οποίες κληρονόμησε και δεν το λέω με κανέναν υπαινιγμό, ήταν γνωστό ότι είχε δανειστεί 180 εκατομμύρια € η προηγούμενη δημοτική Αρχή προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο της πιο προηγούμενης και να προετοιμάσει την πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε μειώσει αυτό το χρέος κατά 40 εκατομμύρια €, διότι κάνουμε τακτικά την αποπληρωμή από 1/1/2007. Το μόνο δάνειο το οποίο έχουμε πάρει γι’ αυτό και με βλέπετε και νιώθω λίγο άνετα σε ότι αφορά την Αθήνα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 50 εκατομμύρια € με εξαιρετικούς όρους, δηλαδή «EURIBORG» -0,045 με 20 χρόνια αποπληρωμή και 5ετή περίοδο χάριτος, το οποίο δεν το έχω αγγίξει λες και ήξερα ότι μπορούσε, γιατί το έχουμε πάρει εδώ και 1,5 χρόνο αυτό, και που αν χρειαστεί για να βάλω τη συμμετοχή, επειδή είναι επενδυτικό στην ουσία το πρόγραμμα αυτό, μπορώ να πάρω απ’ αυτά  τα λεφτά και να βάλω τη συμμετοχή του Δήμου της Αθήνας να πούμε παραδείγματος χάρη. Γι’ αυτό εννοούσα πριν δανεισμό και το ξεκαθαρίζω δεν εννοούσα δανεισμό άλλου τύπου, απ’ αυτό που ήδη έχει πάρει η Αθήνα. Αλλά εκτιμώ ότι αν θα γίνει, το τι θα γλιτώσουν οικονομικά οι Δήμοι συμφέρει να πας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι το πιο φιλικό προς εμάς π.χ. και να πάρεις 2 εκατομμύρια € αν αυτό απαιτείται για τη συμμετοχή σου, διότι είναι σίγουρο ότι η αποπληρωμή αυτού του δανείου από την εξοικονόμηση θα γίνει πολύ γρήγορα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε και κ. Υπουργέ, σαν συνέχεια της ερώτησης του κ. Κολώνα ήθελα να ρωτήσω το εξής κυρίως εσάς κ. Δήμαρχε και τον κ. Υπουργό. Την προηγούμενη εβδομάδα σε μια άλλη εκδήλωση για τους καταναλωτές ο έτερος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο κ. Σκιαδάς έδωσε ορισμένα στοιχεία για το Δήμο της Αθήνας λέγοντας βασιζόμενος σε μια μελέτη του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης, ότι αυξάνονται δραματικά τα λουκέτα στο κέντρο της πόλης σε κεντρικούς δρόμους, όπως είναι η Σταδίου, η Αθηνάς, η Ερμού.  Θέλαμε ένα σχόλιο δικό σας να κάνετε, έδωσε μια αύξηση γύρω στο 20%, τι γίνεται μ’ αυτή την ιστορία; Και αν θέλει και ο κ. Υπουργός να πάρει μια θέση. Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κοιτάξτε αυτό δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το Δήμο της Αθήνας, γιατί δεν έχει δουλειά ο όποιος Δήμος με ότι αφορά τις δραστηριότητες του Εμπορικού Συλλόγου. Εμμέσως έχει με την έννοια, ότι τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε, ώστε τα όποια λουκέτα είπατε να είναι λιγότερα.  Τώρα για την οδό Αθηνάς θα μου επιτρέψτε να κρατήσω επιφύλαξη, ίσως δεν ξέρω αν ειπώθηκε έτσι, εγώ δεν έχω δει να κλείνουν μαγαζιά στην οδό Αθηνάς, είναι πολύ συγκεκριμένα παραδοσιακά μαγαζιά τα οποία υπάρχουν …ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στην Ερμού.Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ερμού πιθανώς να υπάρχει αυτό το πράγμα. Τα μέτρα τα οποία εμείς κάναμε για το μήνα Δεκέμβριο και Ιανουάριο για τα μαγαζιά τα γνωρίζετε, σαν μία μικρή συνεισφορά στην κρίση η οποία υπήρχε ούτως ή άλλως και που επιδεινώθηκε δραματικά με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Θα σας πω τώρα μία προσωπική μου εμπειρία αυτή την εβδομάδα που εγώ έμεινα στην πόλη και γύρισα αριστερά και δεξιά. Πράγματι παρ΄ ότι οι αποκριές είναι μία περίοδο χαράς και γιορτής και βγαίνουμε λίγο περισσότερο έξω, φαίνεται ότι υπάρχει επίπτωση στα μαγαζιά σε ότι αφορά είτε τον εμπορικό κόσμο ή και ευρύτερα τον εμπορικό κόσμο. Γιατί π.χ. οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα μπαράκια, οι καφετερίες με την ευρύτερη έννοια εμπορική κίνηση της πόλης είναι κι αυτά, δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά μαγαζιά που είπατε στην Ερμού ή στην Σταδίου κλπ.  Αλλά θα μου επιτρέψτε να σας πω κάτι και το λέω πλέον αυτό όχι ως Δήμαρχος, σας το λέω τώρα σαν πολίτης. Έτυχε την πιο προηγούμενη εβδομάδα και είχα πάει για δουλειές τις Βρυξέλλες. Και αναφέρομαι στις Βρυξέλλες γιατί οι Βρυξέλλες είναι μία πόλη που ένα πολύ μεγάλο της ποσοστό απ‘ αυτούς που την κατοικούν είναι υπάλληλοι των διαφόρων διεθνών οργανισμών πολύ καλά αμειβόμενοι και οι οποίοι δεν είδαν μείωση του μισθού τους ούτε κατά 1,00 €. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι οι Φλαμανδοί οι οποίοι λόγω της ενασχόλησής τους με τη γη και την κτηνοτροφία επίσης ακόμα δεν τους έχει αγγίξει ιδιαίτερα η κρίση. Παρά ταύτα εάν συγκρίνετε τις Βρυξέλλες με την Αθήνα, δεν έχω άλλα, δεν έχω πάει πρόσφατα σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η εικόνα των δύο πρωτευουσών ήταν αντιστρόφως ανάλογη της εικόνας που εγώ διαβάζω ή ακούω καμιά φορά κάθε μέρα στα ραδιόφωνα στις τηλεοράσεις κλπ.  Τελείως αντιστρόφως ανάλογη, δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, το ζούμε εμείς, οι Δήμαρχοι το ζούμε καθημερινά από τρέχουσες υποχρεώσεις. Όταν βλέπεις έναν μικρό έμπορα που πρέπει να πληρώσει 1.000,00 € και σου λέει δεν έχω, εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αλλά νομίζω, ότι πρέπει να τα βλέπουμε και συγκριτικά τα πράγματα. Δεν ξέρω αν είναι 20% αυτά τα οποία έκλεισαν. Βέβαια τώρα στην οδό Ερμού εκεί είναι ίσως, δεν ξέρω, αν μπορεί να γίνει παρέμβαση. Σας υπενθυμίζω ότι υπήρξε πολύ μεγάλη άνθιση και στη μεγάλη άνθιση υπήρξαν υπέρογκα ενοίκια που έσπευδε κανείς με πολύ μεγάλη ευκολία να τα δίνει χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να έρθει η οικονομική κρίση, αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο ενοίκιο. Από εκεί και πέρα βεβαίως πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τον εμπορικό κόσμο των πόλεων μας. Εγώ τώρα μιλάω σαν Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, πρόβλημα δεν έχει η Αθήνα μόνο, έχει και η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο και η Πάτρα, όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και εμείς είμαστε διατεθειμένοι και έχουμε άριστη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, δεν το συζητάω, γι’ αυτό το πράγμα, στο πλαίσιο του δυνατού και της συνηγορίας μας προς την κυβέρνηση.  Μιλάω παραδείγματος χάρη ως προς την κίνηση στα μαγαζιά. Αυτό που μπορεί κανείς να δει οπτικά τουλάχιστον. Κυρίως στα εμπορικά μαγαζιά. Και επίσης πρέπει να σας πω, ήθελα να πάω σε παλιά μου στέκια στα οποία είχα ζήσει τα 5 χρόνια όταν ήμουν Ευρωβουλευτής και άρα είχα εικόνα σύγκρισης μια ταβέρνα στη Σαμπλόν πώς την ήξερα πριν χρόνια και πώς την είδα τώρα.  Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που καθορίζουν σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται μια χώρα ή αν θέλετε και η ψυχολογία μας σαν Έλληνες.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, θέλετε να πείτε ότι υπερβάλλουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα;Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι, δεν απευθύνομαι μόνο στα ΜΜΕ. Απευθύνομαι πολλές φορές και σε εμάς τους ίδιους. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θέλω να σας πω ότι θα ήταν σωστό εκ μέρους σας να προωθείτε στην κυβέρνηση να καθιερωθεί επιτέλους και στην Ελλάδα ένας κώδικας δεοντολογίας για τα ΜΜΕ. Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είναι δουλειά των Δημάρχων αυτό.  ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και δεν είναι και θέμα της σημερινής συνεντεύξεως. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είδα και ένα τομέα που έχει τα αντλιοστάσια. Ο Δήμος της Αθήνας έχει ορισμένες δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες γεωτρήσεις, ικανές για να ποτίσουν …. Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εκατοντάδες όχι. Εν ενεργεία.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εν ενεργεία. Υπάρχει και ένα δημοσίευμα σήμερα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», το οποίο δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει, μπορείτε να καλύψετε μόνο το 20% της ανάγκης για νερό ποτιστικό κυρίως του Δήμου της Αθήνας. Το υπόλοιπα χρησιμοποιείται από την ΕΥΔΑΠ.  Το κακό είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες λένε ότι αν θα γίνουν έργα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το 100% από τις γεωτρήσεις αυτές και να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του Δήμου της Αθήνας, όμως δεν κάνουμε έργα γιατί φοβόμαστε μην αναστατώσουμε τη ζωή των πολιτών. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας πάνω σε αυτό. Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Καμία σχέση δεν έχουν οι γεωτρήσεις με αναστάτωση της ζωής των πολιτών γιατί οι γεωτρήσεις δεν γίνονται π.χ. μέσα στην οδό Ακαδημίας, που αντίθετα καθημερινά γίνονται άλλου είδους γεωτρήσεις, αλλά είναι ένα άλλο θέμα που κάποια στιγμή θα σας το παρουσιάσουμε από κοινού με τον κ. Χατζηδάκη.  Αντίθετα αξιοποιείται πλήρως το νερό όπου υπάρχουν γεωτρήσεις και υπάρχει νερό.  Δεύτερον, ποιος σας είπε ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε Δήμος ή πολύ περισσότερο ο οποιοσδήποτε ιδιώτης να κάνει όπου θέλει μια γεώτρηση. Και τι σημαίνει αυτό για τον υδροφόρο ορίζοντα. Το θέμα δεν είναι μόνο αν εξοικονομούμε λεφτά αντί να πληρώνουμε στην ΕΜΠ. Βεβαίως πολύ το θέλουμε αυτό. Έχει σημασία επιστημονικά τι γίνεται με τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό πρέπει να γίνει με βάση ένα πρόγραμμα που να έχει τους δυο στόχους, τον έναν αυτόν που περιγράψατε εσείς και κανείς δεν είναι αντίθετος και ο δεύτερος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον υδροφόρο ορίζοντα συνολικότερα. Και ως προς την ποιότητα του νερού αναφέρομαι και ως προς την ποσότητα.  Αντίθετα θα σας υπενθυμίσω ότι παρ’ ότι κατηγορηθήκαμε πάρα πολύ και από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και είχαμε μεγάλη κόντρα με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μπορέσαμε και μαζέψαμε τα νερά του Ηριδανού και φτιάξαμε δεξαμενή μέσα στο πάρκο του Κεραμικού και σήμερα ολόκληρο το πάρκο του Κεραμικού και η κορεάτικη αγορά ποτίζεται από αυτό το νερό, το οποίο βλέπετε να κυλάει λίγο μεν αλλά αρκετό γι’ αυτά τα δυο μεγάλα πάρκα στη πλατεία Μοναστηρακίου με την αποκάλυψη της κοίτης του Ηριδανού, η οποία υπάρχει.  Απλά πρέπει να γίνεται συστηματικά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και με φειδώ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν την επόμενη ερώτηση για λόγους τάξεως να απαντήσω στην ερώτηση του κ. Σαραντάκου. Θέλω να σημειώσω το εξής: το πρόγραμμα αυτό όπως σημείωσα και προηγουμένως συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προφανώς στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Έρχεται όμως να στηρίξει και ένα συγκεκριμένο κλάδο επιχειρήσεων, τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες.  Στόχος μας είναι αυτή τη χρονιά και με αυτό το πρόγραμμα και με τα υπόλοιπα προγράμματα τα οποία θα προκηρυχθούν και θα εφαρμοστούν, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Ξέρουμε ότι η χρονιά αυτή και εδώ και σε όλο τον κόσμο θα είναι δύσκολη, επομένως θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, κυρίως το ΕΣΠΑ, το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για να στηρίξουμε την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορούσατε κ. Υπουργέ να μας δώσετε μια συνολικότερη εικόνα για αυτό που είπατε τώρα για το ΕΣΠΑ. Δηλαδή τι στόχο  έχετε βάλει, αν υπάρχει αυτός, για προκηρύξεις μέσα στο 2009.  Και το δεύτερο, ή ο κ. Μουσουρούλης ή εσείς αν είστε πρόχειρος, επειδή φαντάζομαι ότι αυτό το πρόγραμμα συνδέεται και με τη διαχείριση της αιχμής το καλοκαίρι, το είπε ο Γενικός νωρίτερα, αν έχουμε μια εκτίμηση για φέτος πού θα πάει η αιχμή και τι μέτρα θα ληφθούν. Ευχαριστώ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δείτε, σε σχέση με το ΕΣΠΑ, ξεκινήσαμε με το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο πάει καλά, έχουμε ξεπεράσει αυτή την ώρα σε δάνεια το 1.350.000.000 € σε εγκρίσεις και προχωρούμε με αρκετές εγκρίσεις οι οποίες γίνονται κάθε μέρα. Το δεύτερο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που παρουσιάζουμε.  Αύριο, θα σας έρθει πρόσκληση σε λίγο, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Προχωρούμε και με τις άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ και την Πέμπτη νομίζω θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια πιο συνολική παρουσίαση των προγραμμάτων, με βάση και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει με την Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα.  Τώρα, σε σχέση με την επάρκεια του ρεύματος οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από τη ΔΕΗ είναι ότι τα πράγματα φέτος θα εξελιχθούν ομαλά. Το έχω επισημάνει και άλλη φορά. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι εμείς ή η ΔΕΗ εφησυχάζουμε και δεν ασχολούμαστε με το θέμα, φαίνεται όμως ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας.  Ωστόσο από την άλλη πλευρά προχωρούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε με το πρόγραμμα των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που για μας είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Επενδύουμε στο νόμο για τα φωτοβολταϊκά, που συνάντησε ευνοϊκή υποδοχή από την επενδυτική κοινότητα και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις στην αιολική ενέργεια με νέο νομοσχέδιο το οποίο όπως ξέρετε προετοιμάζεται. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ απλώς ήθελα να συμπληρώσω ότι πρέπει να αποσυνδέσουμε τελείως την έννοια της επάρκειας ισχύος από την έννοια της εξοικονόμησης. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια δραστηριότητα, είναι μια επιπλέον πηγή ενέργειας η οποία πρέπει να διαχέεται οριζόντια και κάθετα και στη δημόσιο διοίκηση, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών. Δεν κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας επειδή η ισχύς δεν είναι αρκετή.  Είναι μια υπόθεση που αφορά, όπως είπαμε και τονίσαμε, το περιβάλλον, αφορά την οικονομία, αφορά την ίδια τη ζωή και το μέλλον, και για την εξοικονόμηση θα έχουμε περισσότερα πράγματα να πούμε. Πέρα από τα προγράμματα, να σας παρουσιάσουμε και το σχέδιο δράσης ενεργειακής αποδοτικότητας που έχουμε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και να κάνουμε μια πιο εκτεταμένη συζήτηση με αφορμή την Οδηγία 32 που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση της.    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να προσθέσω ότι στις 28 Μαρτίου στις 20:30 το βράδυ αν δεν απατώμαι, είναι η «Ώρα της γης» όπως λέγεται. Είναι η πρωτοβουλία μιας συγκεκριμένης μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, της WWF, η οποία εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο, στα πιο προηγμένα τουλάχιστον κράτη του κόσμου και έχει στόχο ακριβώς να περάσει το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας.  Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συμμετάσχει σ’ αυτήν την πρωτοβουλία και θα συζητήσουμε με τη WWF για πιο συγκεκριμένους τρόπους της δικής μας συμμετοχής. Υποθέτω και η Αυτοδιοίκηση είναι ενημερωμένη και θα συμμετάσχει σ’ αυτή την πρωτοβουλία και δεν το αναφέρω γιατί, ξέρετε, είναι κάτι το οποίο ακούγεται ωραία και θα πρέπει να το προβάλλουμε γιατί είναι καλό να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Δεν ανήκω σ’ αυτή τη Σχολή των πολιτικών. Πιστεύω ότι πρέπει πραγματικά το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας να περάσει σε όλους τους πολίτες. Είναι διπλά θετικό για την τσέπη μας και για το περιβάλλον και να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Απλά σας ενημερώνω ότι 11:30 πρέπει να τελειώσουμε γιατί ο Υπουργός έχει Κυβερνητική Επιτροπή. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδα ότι δίνετε πολύ μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση που θα δεχθούν οι κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές τέτοιου είδους προγράμματα καταλήγουν στη διανομή κονδυλίων, ενίσχυση οργανισμών ή ιδιωτών κλπ., χωρίς να υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.  Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι εάν στο πρόγραμμα μέσα υπάρχει κάποιος μηχανισμός παρακολούθησης, παρακολούθηση υπάρχει, αλλά επαλήθευσης των στόχων που έχει θέσει το πρόγραμμα. Και στην περίπτωση που κάποιος οργανισμός δεν πετύχει τους στόχους της μείωσης κατα

Μετάβαση στο περιεχόμενο