Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αποσπάσματα ομιλίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ

kx_eveaΠολύ επιτακτική είναι η ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Γιατί οι επιχειρήσεις σήμερα στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και χωρίς αυτήν τίποτα δεν μπορεί να γίνει…

H συμφωνία μας με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ, ύψους 1,44 δις ευρώ ήδη υλοποιείται. Έχουν συμβασιοποιηθεί τα πρώτα 600 εκ. και μέχρι το τέλος του 2013 θα συμβασιοποιηθούν, αλλά 400 εκ.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχουν οι εισαγωγικές/ εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις εγγυητικές επιστολές έναντι των προμηθευτών τους, από τον Απρίλιο μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για το εξωτερικό μας εμπόριο, με βάση όσα έχει πει η ΕΤΕπ. Σε ετήσια βάση, οι πιστώσεις αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δις ευρώ, ανακυκλούμενες.

Δίνουμε επίσης πολύ μεγάλη σημασία στο ΕΣΠΑ. Λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης, άλλωστε, το ΕΣΠΑ είναι ο βασικότερος πυλώνας για τη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων.

Ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3,89 δις ευρώ,που είναι μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό…

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης παρευρέθηκε και μίλησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του υπουργού:

«Πολύ επιτακτική είναι η ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Γιατί οι επιχειρήσεις σήμερα στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και χωρίς αυτήν τίποτα δεν μπορεί να γίνει , διότι αποτελεί το αίμα της οικονομίας. Το βασικό , ασφαλώς, είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση πάντως και εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών -στο βαθμό που μας αναλογεί- αναπτύσσουμε παράλληλες δράσεις.

Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ, ύψους 1,44 δις ευρώ ήδη υλοποιείται. Έχουν συμβασιοποιηθεί τα πρώτα 600 εκ. και μέχρι το τέλος του 2013 θα συμβασιοποιηθούν, αλλά 400 εκ.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχουν οι εισαγωγικές/ εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις εγγυητικές επιστολές έναντι των προμηθευτών τους, από τον Απρίλιο μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για το εξωτερικό μας εμπόριο, με βάση όσα έχει πει η ΕΤΕπ. Σε ετήσια βάση, οι πιστώσεις αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δις ευρώ, ανακυκλούμενες.

Δίνουμε επίσης πολύ μεγάλη σημασία στο ΕΣΠΑ. Λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης, άλλωστε, το ΕΣΠΑ είναι ο βασικότερος πυλώνας για τη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων.

Ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3,89 δις ευρώ, που είναι μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιάσαμε το στόχο για το β’ εξάμηνο του 2012 και κινούμαστε ήδη άνω του κοινοτικού μέσου όρου.

Την Παρασκευή προκηρύξαμε και ήδη υλοποιείται η δράσης του «ICT4growth«, ύψους 130 εκ. ευρώ για τις ΤΠΕ. Σήμερα, επίσης, προκηρύχθηκε και τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ), σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας.

 Σε συνέχεια της μείωσης κατά τα 60% των απαιτούμενων υπογραφών για τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ που συντελέσθηκε, προχωρούμε εντός των ημερών, με ένα 2ο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης .

 Και για τη νέα προγραμματική περίοδο, 2014-2020 του ΕΣΠΑ, που είναι εξόχως σημαντική γιατί θα συμπέσει -όπως όλοι ελπίζουμε- με την περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζουμε την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Για να αποφύγουμε την ενδεχόμενη μείωση των πόρων κατά 40% περίπου. Ήδη από τα  μόλις 11,2 δις ευρώ που προβλέπονταν, έχουμε διασφαλίσει 14 δις ευρώ περίπου. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, επίσης, θα έχουμε έτοιμο το σχέδιο νόμου για το νέο ΕΣΠΑ.

 Σε ό,τι αφορά το ΕΤΕΑΝ, μέσα στον Ιανουάριο προχωρά το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκ. ευρώ περίπου προς τις επιχειρήσεις, με ανασχεδιασμό του ΤΕΠΙΧ και επιδότηση επιτοκίου 50%.

 Παράλληλα, απλοποιούμε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ” Οίκον», σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκ. ευρώ επιπλέον.  Επίσης, η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώνει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ».

 Ενισχύουμε τη ρευστότητα και μέσω του Επενδυτικού Νόμου με πληρωμές 620 εκ ευρώ για το τρέχον έτος.

 Τέλος, επιχειρούμε τη δημιουργία ενός  Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου . Που μπορεί  να προσφέρει πόρους και τεχνογνωσία σε ζωτικής σημασίας κλάδους όπως οι  υποδομές, η τεχνολογία, οι ΜμΕ και η ενέργεια. Θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, ιδιώτες επενδυτές και θα  λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.»

 «Συνεχίζουμε στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών. Για να καταστεί η οικονομία μας ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τις επιχειρήσεις.

 Το Φεβρουάριο κατατίθεται  προς ψήφιση, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας. Σχετικά με τη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και των προσφορών και την  προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, το Υπουργείο έχει κάθε λόγο να προωθήσει αυτό το σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα.

Λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα, μέχρι το τέλους Ιουνίου, προκειμένου να μειώσουμε κατά 50% το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως αυτό προσδιορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια για την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων.

 Υπογράψαμε τη σύμβαση και αξιοποιούμε την  «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους εξής τομείς: τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο). Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013 θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων.

 Ξεκίνησε ήδη  η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, για να βελτιώσουμε το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση «Doing Business Report» της Τράπεζας.

Αναπτύσσουμε περαιτέρω τη Εθνική μας Στρατηγική για τις Εξαγωγές. Ο στόχος για το 2013 είναι οι εξαγωγές να φτάσουν στο 13% επί του ΑΕΠ. Πέρα από τη διευκόλυνση των εξαγωγών που είναι ήδη σε εξέλιξη, η Εθνική Στρατηγική μας στηρίζεται σε άλλους δύο πυλώνες: στη διεύρυνση των εξαγωγικής βάσης και στην προώθηση των εξαγωγών. Η Ολλανδική Κυβέρνηση και η Task Force μας παρέχουν ήδη σημαντική τεχνική βοήθεια.

 Συγχωνεύουμε επίσης τον ΟΠΕ και το Invest in Greece σε έναν νέο, ενιαίο φορέα, εντός το α’ εξαμήνου 2013, προκειμένου να υποστηρίξουμε τη Στρατηγική μας. Παράλληλα μεταφέρονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών, τα στελέχη και οι αρμοδιότητες ΟΕΥ, που θα ενταχθούν στο ίδιο σύστημα εξωστρέφειας.

Δημιουργούμε άμεσα μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που καταθέτουμε για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Παράλληλα, παρακολουθούμε ενεργά, 51 επενδυτικά σχέδια: τα έντεκα εξ αυτών ύψους 7 δις ευρώ  έχουν υπαχθεί στις διατάξεις στο Fast Track . Και επίσης, δεκαεννέα έργα ΣΔΙΤ, ενώ τα υπόλοιπα εικοσιένα επενδυτικά σχέδια είτε υλοποιούνται με τις κανονικές διαδικασίες είτε αναμένεται να ενταχθούν στο Fast Track. Ασφαλώς, η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα, από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

 Τέλος, ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της για ένα νέο πλαίσιο σχετικά με  τη διευκόλυνση των δανειοληπτών ,νοικοκυριών και ΜμΕ. Αναμένουμε τώρα τις απαντήσεις από την Τρόικα. Ένα από τα σημαντικά σημεία της είναι η βελτίωση του πλαισίου του Τειρεσία ώστε οι δανειολήπτες να αξιολογούνται με βάση το συνολικό τους προφίλ και όχι από μεμονωμένα ατυχή περιστατικά. Και επίσης, για τους συνεπείς δανειολήπτες, πρόκειται να συμπεριληφθούν σχετικά μέτρα που θα τους αφορούν.»

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο