Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας ανάγκη να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου σε αυτό είναι απαραίτητη”. Ομιλία στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στο πλαίσιο της επίσκεψης στην 77η ΔΕΘ

KX_KEEE_DETH_final

…Όλοι λοιπόν -συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών-  κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φορείς, πολίτες, πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο  μπορούμε.  Γιατί αυτό που μετράει είναι η Ελλάδα. Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει πως μπορεί να δομήσει τη μικρή, προσωπική του ευτυχία εντός μιας κοινωνίας σε κρίση. Και κανείς δεν πρέπει να νομίζει πως μπορεί να δομήσει την πολιτική του επιτυχία, πάνω στα συντρίμμια μιας εθνικής καταστροφής. Χρειάζεται υπευθυνότητα και προσπάθεια από όλους. Μονάχα ενωμένοι θα νικήσουμε. Είναι η μάχη της γενιάς  μας, αυτό που συμβαίνει. Και η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί…

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, 8/9/2012

Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και ευχαριστώ θερμά τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για την πρόσκληση.

Οι ώρες είναι πράγματι κρίσιμες για την πατρίδα μας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, τη μεγαλύτερη στη μετεμφυλιακή της ιστορία. Μαζί με  αυτήν, όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις χρόνιες παθογένειες μας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι σαφές πως είχε επικρατήσει ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης που απαξίωσε την επιχειρηματικότητα και ενοχοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας ανάγκη να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου σε αυτό είναι απαραίτητη.

Όλοι λοιπόν -συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών-  κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φορείς, πολίτες, πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο  μπορούμε.  Γιατί αυτό που μετράει είναι η Ελλάδα. Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει πως μπορεί να δομήσει τη μικρή, προσωπική του ευτυχία εντός μιας κοινωνίας σε κρίση. Και κανείς δεν πρέπει να νομίζει πως μπορεί να δομήσει την πολιτική του επιτυχία, πάνω στα συντρίμμια μιας εθνικής καταστροφής. Χρειάζεται υπευθυνότητα και προσπάθεια από όλους. Μονάχα ενωμένοι θα νικήσουμε. Είναι η μάχη της γενιάς  μας, αυτό που συμβαίνει. Και η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί.

Το αρνητικό κλίμα για τη χώρα είναι το πρώτο και βασικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουμε. Γι αυτό, η Ελλάδα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα. Να φύγει από την λογική της μάχης οπισθοφυλακών. Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και πως αυτά που λέμε τα εννοούμε. Ξεκινώντας από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αγνοήσει το πολιτικό κόστος. Να συνειδητοποιήσουν όλοι πως τελείωσαν τα  λόγια και έχουμε περάσει πλέον σε έργα. Σε έργα με χειροπιαστά, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Νομίζω πως ακριβώς επειδή αυτό το μήνυμα εκπέμπεται σταθερά εδώ και δύο μήνες, το κλίμα κάπως αλλάζει στην Ευρώπη. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι έξι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου είναι κρίσιμες και ιστορικές για το μέλλον της πατρίδας μας.

Πρέπει επομένως να κάνουμε άμεσα πράξη το δικό μας, εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την ύφεση. Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα και με το πλαίσιο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση, έθεσε στις προγραμματικές δηλώσεις τη συγκεκριμένη  κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα με εξωστρέφεια, με εξαγωγικό προσανατολισμό, φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Ακολούθως, στο Υπουργείο Ανάπτυξης &  Υποδομών ,υιοθετήσαμε τέσσερις βασικούς άξονες:

*        την ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην αγορά

*        την αναθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο με μεγάλα έργα, αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που τονώνουν την οικονομία, μειώνουν τη γραφειοκρατία και κάνουν τη χώρα μας πιο ελκυστική για επενδύσεις

*        την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών

*        το νοικοκύρεμα και τον εκσυγχρονισμό όλων των εποπτευόμενων από εμάς οργανισμών και επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη  βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αυτούς τους άξονες, σε δύο συνεντεύξεις τύπου που παραθέσαμε τον Αύγουστο, παρουσιάσαμε τις 20 βασικές Προτεραιότητες του Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε δύο μέρη, με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους.

Η δέσμη των πρώτων δράσεων –«οι Δέκα Μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», όπως την ονομάσαμε- αφορούσε μέτρα σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται: η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, οι αλλαγές στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, η επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, η απλούστευση των αδειοδοτήσεων κ.α. Για κάθε έναν από τους τομείς αυτούς, έχουμε ήδη ορίσει ειδικούς συντονιστές που επιβλέπουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Μετά από τρεις εβδομάδες, στα τέλη Αυγούστου, παρουσιάσαμε τις  «Δέκα Προτεραιότητες για την Ανάπτυξη και τον Πολίτη», δηλαδή άλλη μια δέσμη μεταρρυθμίσεων, που δεν σχετίζεται μεν άμεσα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, αλλά είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητα των πολιτών και την αντιμετώπιση της ύφεσης. Πρόκειται για μία σειρά αλλαγών που έπρεπε να είχαμε ήδη κάνει και τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν, προκειμένου να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος και να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Τέτοιες είναι: οι πολιτικές προστασίας του καταναλωτή, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, η ενίσχυση της ρευστότητας, ο εκσυγχρονισμός των αστικών συγκοινωνιών κ.α.

Σήμερα, ενώπιον σας, θέλω να δώσω ένα χρονοδιάγραμμα, επαναλαμβάνοντας, κατά βάση ορισμένα από όσα έχουμε δεσμευθεί πως θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και αφορούν άμεσα τον επιχειρηματικό κόσμο. Θέλω ωστόσο να τονίσω το εξής: η πορεία μας συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και όσα περιλαμβάνονται στο πλάνο δράσης μας -ιδίως ζητήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης- εξαρτώνται σε ένα βαθμό τουλάχιστον, άμεσα ή έμμεσα, από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αλλά θέλω να είμαι σαφής διότι οφείλουμε να μιλάμε έντιμα στους πολίτες, χωρίς ασάφειες και λαϊκισμούς. Έχουμε τον 1ο όροφο του σπιτιού, αλλά προηγουμένως πρέπει να υπάρχει ισόγειο. Η συμφωνία με την τρόικα είναι κομβικής σημασίας για να προχωρήσουμε μπροστά, και να υπάρξει ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε σταδιακά τα προβλήματα.

Η ενίσχυση της ρευστότητας, που είναι βασική μας προτεραιότητα, συνδέεται άρρηκτα με τη διαπραγμάτευση αυτή. Με βάση όλα όσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, για να ενισχυθεί η ρευστότητα πρέπει να προχωρήσουν: η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος , η καταβολή των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, και να τεθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, είχαμε πρόσφατα μία καταρχήν θετική εξέλιξη, την επίτευξη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Που αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εντός Σεπτεμβρίου θα έχουμε και άλλες σημαντικές εξελίξεις:

-αφενός το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα παρουσιάσει ένα ειδικό μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρχει σε κάποιο βαθμό κάλυψη ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων οι οποίες δυσκολεύονται για τις εισαγωγές.

-αφετέρου θα δοθούν τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της KFW, για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Πέρα από αυτά, προχωρούμε άμεσα στην αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ για τις ανάγκες της αγοράς, των μικρών και των και πολύ μικρών επιχειρήσεων και προβαίνουμε σε στοχευμένες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών για την διευκόλυνση των επενδύσεων.

Γνωρίζετε άλλωστε, πως είμαστε σε συνεχείς επαφές με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κυρίως σε σχέση με τα ζητήματα του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, της ρύθμισης των δανείων και των αλλαγών στον Τειρεσία.

Ειδικά το θέμα της ρευστότητας και των διαρθρωτικών ταμείων, σχετίζεται άμεσα με το ΕΣΠΑ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, μειώνουμε αισθητά τις διαδικασίες και τις υπογραφές για την ένταξη των έργων.  Και ως το τέλος του 2012, θα έχουμε εξορθολογήσει το σύστημα χρηματοδότησης. Πρόθεσή μας είναι ως το τέλος Σεπτεμβρίου, να έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας.

Τα δημόσια έργα είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί συμβάλλουν στην απασχόληση και στηρίζουν την παραγωγική βάση της χώρας μακροπρόθεσμα. Επομένως είναι πολύ σημαντική για μας, η επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, που έχει καθυστερήσει. Θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας άμεσα και περίπου 50 με 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσα.  Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ δύσκολη –λόγω συνθηκών στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα- επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου τα έργα να μείνουν ζωντανά. Τα έργα αυτά στηρίζονται κατά το 1/3 στο ΕΣΠΑ, κατά το 1/3 στα διόδια και κατά το υπόλοιπο 1/3, στις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους. Μονάχα ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ δεν αποτελεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πρόκειται, πράγματι, για μια «καυτή πατάτα». Αλλά δεν μπορώ να πω: «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Γι’ αυτό επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία – πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και κατόπιν με τις Τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγκαστικά μέχρι το τέλος της χρονιάς. Διαφορετικά, θα έχουμε κατάπτωση ρητρών.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα έργα, έχουμε ήδη δημοσιεύσει τα χρονοδιαγράμματά τους αναλυτικά. Θέλω να κάνω, όμως, μία παρένθεση και να σταθώ λόγω και της περίστασης, σε κάποια που αφορούν ιδιαίτερα τη Βόρειο Ελλάδα:

Λόγω των αρχαιολογικών ερευνών, αλλά και ορισμένων οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου, εμφανίστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης και το χρονοδιάγραμμα του έχει τροποποιηθεί εδώ και ένα χρόνο. Ασχολούμαστε σχεδόν κάθε μέρα με αυτό το πρόβλημα, γιατί πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι το πρόβλημα ρευστότητας της ίδιας της κοινοπραξίας. Ωστόσο, ως προς την επέκταση προς την Καλαμαριά, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες θα γίνει ανακήρυξη του αναδόχου.

Περαιτέρω, προωθούμε τον κάθετο άξονα Εγνατίας οδού “Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή”, ειδικότερα του τμήματος «Κορομηλιά – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή» και εκτιμούμε πως η αποπεράτωση του κάθετου άξονα Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη (δηλαδή Δερβένι) – Σέρρες – Προμαχώνας» θα γίνει τον Μάιο του 2014. Οι δύο κάθετοι άξονες της Εγνατίας: Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και Αρδάνιο – Ορμένιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Παράλληλα ολοκληρώνουμε έως και τον Δεκέμβριο του 2015 την αναβάθμιση του Αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με δύο εργολαβίες κατασκευής (επέκταση διαδρόμου και αναβάθμιση του υφιστάμενου). Και τέλος, όπως έχουμε ήδη αναλυτικά ανακοινώσει, προχωρούμε  άμεσα τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου για να τελειώσει επιτέλους το δίκτυο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, και  να υπάρχει πρόσβαση με σύγχρονα δίκτυα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διότι τα λιμάνια δίνουν δύναμη στο σιδηρόδρομο και ο σιδηρόδρομος δίνει δύναμη  και νέες επενδύσεις στα λιμάνια.

Μονάχα με τέτοιες, νέες επενδύσεις, άλλωστε, και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας έναντι των αγορών είναι δυνατή η  δημιουργία νέων ευκαιριών και η ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Για να παρακάμψουμε τη γραφειοκρατία, ενεργοποιούμε σε όλα τα στάδια το one-stop-shop του Invest in Greece. Επιδιώκουμε να παρακολουθούμε μάλιστα όλες τις επενδύσεις και το βαθμό ωρίμανσής τους, με ηλεκτρονικό τρόπο. Συνομιλούμε, επίσης, αυτήν την περίοδο και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να επιτύχουμε την ενεργότερη εμπλοκή των τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδύσεων, για να υπάρχει απλούστευση του συστήματος, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια.

Φυσικά, η χώρα χρειάζεται μια πραγματική υπέρβαση σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της. Για αυτό έχουμε καταθέσει και την πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες,  με εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα. Η σύσταση ζωνών μπορεί να μην έχει γεωγραφική μορφή και να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου. Πρέπει, όμως, να είμαστε ξεκάθαροι. Παρ’ ότι οι ΕΟΖ δεν προϋποθέτουν πρόσθετους πόρους από την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας στις οποίες προχωρούμε, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ήδη  αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την πολιτική υποστήριξη των εταίρων μας, ιδίως εφόσον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούμε και τις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρούμε πως οι ΕΟΖ μπορούν να δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις,  αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές.

Το συγκεκριμένο ζήτημα των εξαγωγών και της εξωστρέφειας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας. Δεν θα αναφερθώ στο θέμα συγχώνευσης  ΔΕΘ, HELEXPO και  ΟΠΕ, που έχει αναλυθεί. Η Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών είναι ο βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που έχουμε εξαγγείλει, την οποία θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εξαγωγείς και τον επιχειρηματικό κόσμο. Σκοπός μας είναι η άμεση ολοκλήρωση  του προγράμματος Single Window, δηλαδή ενός one-stop-shop συστήματος, για τις εξαγωγές. Περαιτέρω, συνεχίζουμε τη συνεργασία με την ομάδα των Ολλανδών ειδικών της Task Force για την καλύτερη προώθηση προϊόντων ειδικά στις αναδυόμενες αγορές. Και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την εθνική στρατηγική  εξαγωγών.

Ασφαλώς, μείζον ζήτημα είναι και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Έχουμε αναλάβει ήδη συγκεκριμένη δράση για θέματα που αφορούν τόσο την απλούστευση των διαδικασιών και τον ανταγωνισμό όσο και το μείζον πρόβλημα του παραεμπορίου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, ως το τέλος του 2012, ολοκληρώνεται η  αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, και έτσι στο μέλλον θα είναι εφικτές οι μεταβολές εξ αποστάσεως με ευκολία. Ήδη, επίσης, βρισκόμαστε στη διαδικασία απλοποίησης του αγορανομικού κώδικα μέσω της κατάργησης περιορισμών που έχουν επιπτώσεις στην τιμολόγηση, τις εξαγωγές, την πώληση και την προώθηση προϊόντων. Και δρομολογούμε, την εφαρμογή ενός προγράμματος του ΟΟΣΑ, γνωστού ως «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού, το οποίο θα εφαρμοστεί σε τέσσερις τομείς: οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμό. Έτσι, θα εντοπίσουμε τους μη αναγκαίους περιορισμούς και θα δρομολογήσουμε λιγότερο επιβαρυντικές, εναλλακτικές επιλογές. Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα προχωρήσουμε.

Άφησα για το τέλος ένα θέμα που σας απασχολεί έντονα: το παραεμπόριο. Έχουμε ήδη αναπτύξει διάφορες πρωτοβουλίες με την ενεργό συμμετοχή και των θεσμικών σας εκπροσώπων. Άμεσα θα είναι έτοιμο το Επιχειρησιακό Κέντρο ( ένας «θάλαμος επιχειρήσεων») για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με αντικείμενο το συντονισμό των κατακερματισμένων έως τώρα φορέων, τη συλλογή & αξιοποίηση πληροφοριών, τον προγραμματισμό & παρακολούθηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (από την είσοδο στη χώρα μέχρι και τη λιανική διάθεση). Σε αυτό θα εντάσσονται όλοι οι φορείς όπως η Αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική), το ΣΔΟΕ, οι προϊστάμενες Αρχές των Τελωνείων, η Οικονομική Αστυνομία και φυσικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.  Το Τηλεφωνικό Κέντρο Καταγγελιών θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο. Όπου απαιτείται, θα προχωρήσουμε επίσης και στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου,  ώστε να κλείσουν όλες οι δίοδοι που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Και συνεχίζουμε την καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για το ζήτημα και με τη συμμετοχή των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν δωρεάν την ενέργεια αυτή. Μέσα στις επόμενες ημέρες, τέλος, θα κάνουμε τις τελικές ανακοινώσεις για το θέμα με τις υπαίθριες αγορές, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η προσπάθεια.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ανέφερα μόλις, ορισμένες από τις είκοσι βασικές προτεραιότητες που έχουμε ήδη εξαγγείλει ,και για τις οποίες θα έχουμε αποτελέσματα, μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που τα έχουμε ανακοινώσει. Είναι η ώρα των έργων κι όχι των λόγων. Όλοι πρέπει τώρα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ειδικά, εσείς, ο επιχειρηματικός κόσμος, που εκπροσωπείτε ένα από τα δυναμικότερα τμήματα της Ελλάδας της δημιουργίας και της προκοπής. Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει εάν δεν είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενότητας, αποφασιστικότητας και συστράτευσης. Είναι η ώρα της συλλογικής μάχης για να προστατεύσουμε τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Για να ανακόψουμε την ύφεση. Και μετά, να δημιουργήσουμε σταδιακά μια νέα παραγωγική βάση για την εθνική οικονομία που θα στηρίζεται σε υγιή θεμέλια.  Όπου η Ελλάδα δεν θα εξαρτά την επιβίωση της από τα δανεικά. Ούτε εκατομμύρια Ελλήνων τη δική τους επιβίωση από το επίδομα ανεργίας, γιατί θα έχουν δουλειές.

Πρέπει να το καταλάβουμε: αυτή τη στιγμή, ο  χρόνος τρέχει εις βάρος της χώρας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να πολιτευθούμε με τις πρακτικές του παρελθόντος. Χρειάζεται υπευθυνότητα και εθνική ενότητα.

Γιατί οποτεδήποτε  -και ειδικά σε περιόδους ύφεσης- επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και η τυφλή αγανάκτηση, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι.  Αποτυχία της κυβέρνησης συνιστά και αποτυχία της Ελλάδας. Και η αποτυχία δεν θα σημαίνει μονάχα προσωρινή  παράταση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας. Θα είναι μια ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή, που θα πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Επομένως, αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές υπονομεύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνουμε στο ευρώ, τότε προσωπικά και από τώρα, τους χαρίζω τις εκλογές. Εμείς θα κάνουμε -ανεξαρτήτως πολιτικού και προσωπικού κόστους- αυτό που έχουμε δεσμευθεί. Και αυτό που επιβάλει η συνείδηση μας, στις ιστορικές αυτές στιγμές για τον τόπο. Δίνουμε τη μάχη της δικής μας γενιάς για την Ελλάδα, για τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας. Και πρέπει οπωσδήποτε να την κερδίσουμε. Σας ευχαριστώ.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο