Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Απτά και θετικά αποτελέσματα για την απασχόληση – άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ

 Η αντιπολίτευση δεν χάνει ευκαιρία να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απασχόληση. Το εντυπωσιακό είναι ότι ασκεί αυτή την κριτική, ενώ έχουμε πετύχει σημαντική μείωση της ανεργίας κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες. Από το 17,3% που την παραλάβαμε από το ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019, στο 12,1% τον φετινό Ιούλιο. Σε αυτό το διάστημα, περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθε στην αγορά εργασίας!

Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: Της φορολογικής πολιτικής που μείωσε τους φόρους και έκανε την Ελλάδα ελκυστικότερη στις επενδύσεις. Της δημοσιονομικής πολιτικής που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα. Της αδειοδοτικής πολιτικής που απλοποίησε τη διαδικασία ανοίγματος μιας επιχείρησης. Και, φυσικά, της εργασιακής και της ασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ούτε αυτή ξεφεύγει από τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης. Ποια είναι, όμως, αυτή η εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική στην οποία ασκείται κριτική;

Ασκείται κριτική στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Πολιτική με την οποία μειώσαμε το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα ενισχύσαμε το εισόδημα των εργαζομένων.

Ασκείται κριτική στο Νόμο για την Προστασία της Εργασίας, με τον οποίο ενισχύουμε από τη μια πλευρά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη δυνατότητα εργασίας τις Κυριακές στις αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, τη φαρμακοβιομηχανία. Στηρίζουμε, όμως, ταυτόχρονα τους εργαζομένους με τις νέες γονικές άδειες, την ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία. Κορωνίδα των παρεμβάσεων του νόμου είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις τράπεζες και στα σούπερ-μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους πανελλαδικά, καλύπτοντας πάνω από 120.000 εργαζόμενους. Στόχος μας είναι η επέκτασή της σε όλες τις επιχειρήσεις μεγάλες, μεσαίες και μικρές μέχρι το τέλος του 2023!

Ασκείται, επίσης, κριτική στην πολιτική μας στον πρώην ΟΑΕΔ, ή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως πλέον λέγεται, μέσω της οποίας τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο τις ταχύτητες. Μόνο το 2022, θα δημιουργηθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ. Η οποία δεν θα  λειτουργεί ως “παγίδα ανεργίας”, όπως παλαιότερα ο ΟΑΕΔ, αλλά ως ένας σύγχρονος οργανισμός, ο οποίος θα στηρίζει έμπρακτα τους ανέργους με νέα ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα– όπως το «Επίδομα Εργασίας»- ώστε να μπορούν να βρουν κατάλληλες και ικανοποιητικές δουλειές!

Ασκείται κριτική στην προσπάθεια που κάνουμε με τον ίδιο νόμο να αναβαθμίσουμε την κατάρτιση στην Ελλάδα. Καθώς υπάρχει σήμερα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ως προς τις δεξιότητες στη χώρα μας. Ειδικά σε μία σειρά από τεχνικά επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει υψηλή προσφορά θέσεων εργασίας, αλλά όχι το αντίστοιχα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Γι’αυτό βάζουμε π.χ. τα Πανεπιστήμια στην κατάρτιση και συνδέουμε τις αμοιβές των παρόχων κατάρτισης και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα που παράγουν. Πάνω από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα ωφεληθούν από προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ψηφιακές, στις πράσινες και σε άλλες δεξιότητες που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, ώστε η αγορά να καλύπτει τις ανάγκες της και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να έχουν περισσότερα «όπλα» στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, η ΔΥΠΑ έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με 4 διεθνείς γίγαντες (Google, Cisco, Amazon και Microsoft) που αναβαθμίζουν στην πράξη την ποιότητα της κατάρτισης στην Ελλάδα!

Σε αυτή την πολιτική ασκεί σταθερά κριτική η αντιπολίτευση. Στην πολιτική που οδήγησε απτά και θετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης. Στην πολιτική που θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Ας συνεχίσουν έτσι! Αποδεικνύουν ότι την ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο οι ιδεοληψίες της από τα συμφέροντα της οικονομίας και των εργαζομένων και ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη εγγύηση για τα συμφέροντα αυτά!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο