Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας στο “γρήγορο” Ιντερνετ (ΑDSL).Κομισιόν: “Ανταγωνισμός για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις τηλεπικοινωνίες”

Αρνητική επίδοση έχει η Ελλάδα ως προς τη διάδοση του “γρήγορου” Ιντερνετ (ΑDSL) στους καταναλωτές. Βασικός λόγος είναι η καθυστέρηση επί χρόνια στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ώστε μέσω του ανταγωνισμού να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά υπηρεσιών και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Αυτά επισημαίνονται από την Επίτροπο αρμόδια για θέματα “Κοινωνίες της πληροφορίας” κα Βιβιάν Ρέντιγκ σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα, στην απάντηση της Επιτρόπου προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή σημειώνεται ότι “υπάρχει βραδεία αφομοίωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών (“γρήγορο” Ιντερνετ) στην Ελλάδα, που τον Ιούλιο του 2004 αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 0,24% του πληθυσμού της, ενώ ο μέσος όρος των 15 ανερχόταν σε 7,72%”. Η κα Ρέντιγκ θεωρεί ως βασικό πρόβλημα την καθυστέρηση ως προς την προσαρμογή στις κοινοτικές διατάξεις για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Σημειώνει δε, ότι το γεγονός αυτό έχει περιορίσει μέχρι σήμερα την ικανότητα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα στην αγορά. Αυτή η δυνατότητα θεωρείται σημαντική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “δεδομένης της απουσίας σημαντικού ανταγωνισμού στο σταθερό δίκτυο στην Ελλάδα και λόγω της έλλειψης εκτεταμένου καλωδιακού δικτύου”.


Η κα Ρέντιγκ, αφού υπενθυμίζει στην απάντησή της προς τον κ. Χατζηδάκη, την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (διαδικασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2003), λόγω της κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία του νέου κανονιστικού πλαισίου για τις επικοινωνίες, αναφέρεται στις δυνατότητες των εν λόγω ρυθμίσεων. Σύμφωνα με την απάντηση στο νέο κοινοτικό πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες προβλέπεται ότι η ΕΕΤΤ, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής, θα πρέπει να συμβάλλει στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, με στόχο την απρόσκοπτη παροχή ευρυζωνικών και φωνητικών
υπηρεσιών. Και αυτό χωρίς κανένας από τους φορείς να δύναται να εκμεταλλεύεται “δεσπόζουσα θέση στην αγορά”. Τέλος, η αρμόδια επίτροπος υποδεικνύει τη γρήγορη μεταφορά του πλαισίου κανονιστικών
ρυθμίσεων στην εθνική μας νομοθεσία ως το πλέον κατάλληλο μέτρο για την διάδοση της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.


Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε σχετικά: “Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα (π.χ. μείωση των τιμών στη φωνητική τηλεφωνία) πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος τόσων ετών στις τηλεπικοινωνίες. Ιδιαίτερα οι χρήστες του διαδικτύου μπορεί μέσω της επέκτασης του ανταγωνισμού να έχουν καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο