Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ασαφής τοποθέτηση της Προεδρίας της Ε.Ε για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία


“Η Τουρκία δεν πληροί σήμερα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στη διάσκεψη κορυφής του Ελσίνκι δεν πρόκειται να αποφασισθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξής, καθώς έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει”. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες αργά τη νύχτα ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Φιλανδίας κ. Κίμο Σάσι, ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο των Υπουργών, απαντώντας σε παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Την παρέμβαση του έλληνα ευρωβουλευτή στη συζήτηση προκάλεσε η ασαφής και αμφισήμαντη τοποθέτηση του κ. Σάσι, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για το τί θα αποφασισθεί στο Ελσίνκι σε σχέση με την Τουρκία είχε πει ότι ναι μεν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες, αλλά οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στην Τουρκία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επανέναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας.
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι θα ήταν προτιμότερο η προεδρεία να μας πει ότι γίνεται μια πολιτική διαπραγμάτευση και στο τέλος θα καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα στο Ελσίνκι. Και τόνισε ότι “βάλατε στο ίδιο καλάθι πολλά και διαφορετικά πράγματα και στο τέλος δεν βγαίνει κανένα σαφές συμπέρασμα από αυτά τα οποία μας είπατε”. Και ρώτησε: “η Τουρκία θα κριθεί με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως μας είπατε, δηλαδή θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι πληροί αυτά τα κριτήρια αν στο Ελσίνκι θεωρηθεί υποψήφια χώρα;


Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου αναδιπλώθηκε και απάντησε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στο Ελσίνκι δεν πρόκειται να αποφασισθεί έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως αυτή που διεξάγεται με τις άλλες υποψήφιες χώρες. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ακόμη πολύ δρόμο να κάνει.


Μετάβαση στο περιεχόμενο