Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μπορεί ο ιμάμης να κάνει λειτουργία; – άρθρο στην ιστοσελίδα capital.gr

arthra«Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι  η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων για να έχουμε δουλειές στον τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Αναγνώρισε, δηλαδή, αυτό που η Νέα Δημοκρατία τονίζει με κάθε ευκαιρία εδώ και δυόμισι χρόνια: Ότι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να βγούμε από αυτή την κρίση είναι να γίνουμε μια οικονομία φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι τόσα χρόνια πουλούσε πολιτικές σαπουνόφουσκες με μεγάλο κόστος για τη χώρα. Διότι βάζοντας τρικλοποδιές σε σημαντικές επενδύσεις εμπόδισε τη δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας και καταδίκασε την οικονομία μας στη στασιμότητα και σε νέα βαριά μέτρα.

Το αφήγημα, όμως, που επιχείρησε να οικοδομήσει ο κ. Τσίπρας ακυρώθηκε κυριολεκτικά σε μία μέρα.

Διότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι οι επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να ακυρώσει την επένδυση στις Σκουριές έφεραν καρπούς, καθώς οδήγησαν την «Ελληνικός Χρυσός» σε αναστολή των εργασιών της στη χώρα μας. 1200 εργαζόμενοι στον δρόμο. Και άλλοι τόσοι που η εταιρεία σκόπευε να προσλάβει δεν πρόκειται να προσληφθούν.

Μία μέρα. Τόσο χρειάστηκε για να αποδειχθεί ότι η δήθεν μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά άλλη μια προσπάθεια να μασκαρευτεί η αποτυχία του με επικοινωνιακά τρικ. Διότι ο δογματισμός και ο κρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνουν στην πράξη τους ισχυρισμούς περί Grinvest.

Ας υποθέσουμε, όμως, πως υπό την πίεση των δανειστών, των εργαζομένων και της πραγματικότητας, η κυβέρνηση αλλάζει στάση στο θέμα των Σκουριών και φτάνουμε τελικά σε κάποια λύση. Και ας επιστρέψουμε στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα περί ανάγκης προσέλκυσης επενδύσεων. Πετυχαίνει κάτι με αυτό το νέο αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως! Πετυχαίνει να στρώσει το χαλί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία! Διότι αν όλοι συμφωνούμε πως για να βγούμε από την κρίση πρέπει να προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, τι τον χρειαζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ήταν σαν να περιμέναμε από έναν ιμάμη να κάνει λειτουργία σε χριστιανική εκκλησία! Οι άνθρωποι δεν μπορούν! Έχουν αλλεργία στις επενδύσεις και το δείχνουν με όποια ευκαιρία βρουν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να επιστρέψει αμετανόητη, παριστάνοντας την αλάθητη. Οφείλει να αφήσει στην άκρη τον κακό της εαυτό και να κάνει ένα ποιοτικό άλμα. Γνωρίζουμε, άλλωστε, πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) βρίσκονται σε χαμηλό εικοσαετίας, φτάνοντας μόλις στο ένα τρίτο του επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν το 2007 –από 60 δισ. το 2007 σε μόνο 20 δισ. το 2016. Δεν μας αρκεί, φυσικά, να γυρίσουμε στο 2007. Αλλά για να αντιστραφεί το σημερινό τραγικό κλίμα δεν αρκούν μερεμέτια. Θα χρειαστεί να κάνουμε τεράστια προσπάθεια ώστε να εκπλήξουμε ευχάριστα εντός και εκτός συνόρων. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας με τη σύνθεση της κυβέρνησης, με τη μείωση των φόρων την οποία εξήγγειλε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με την επενακκίνηση του νόμου για την οριζόντια απλούστευση των αδειοδοτήσεων, τον οποίο σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν έναν χρόνο. Αυτά, φυσικά, θα συνδυαστούν με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων -στις οποίες θα αναφερθεί με λεπτομέρειες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις επόμενες μέρες- που θα μας επιτρέψουν να υπερβούμε τόσο το σημερινό τέλμα όσο και τις αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.

Δεν γίνεται να συμβιβαζόμαστε άλλο με την Ελλάδα των επιδομάτων. Όσο κι αν επουλώνουν προσωρινά πληγές, τα επιδόματα ως προοπτική δεν αρκούν. Η Ελλάδα που χρειαζόμαστε είναι η Ελλάδα των ευκαιριών για όλους. Μια Ελλάδα που θα επιτρέψει στον καθένα, και κυρίως στους νέους, να ονειρεύονται και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Στο χέρι μας είναι να χτίσουμε αυτή την Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο