Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι 4ο μνημόνιο – Παρέμβαση στη κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής παρουσία του Επιτρόπου κ. Π. Μοσκοβισί

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Πιερ Μοσκοβισί στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής:

Σχετικά με τη πρόσφατη συμφωνία για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους:

«Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα.

Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Από την μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο».

Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε επίσης από τον κύριο Μοσκοβισί να απαντήσει εάν η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές θα ακυρώσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων.

«Πρέπει να μας απαντήσετε για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Το Πρόγραμμα μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Κ. επίτροπε πρέπει να μας πείτε εάν η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες. Καλοδεχούμενο αν γίνει να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμα μας.

Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα για όλους τους Έλληνες. Πρέπει να ξέρουμε πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση».

Σημεία της παρέμβασης του Αντιπροέδρου της ΝΔ

Κωστή Χατζηδάκη

στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

 

  1. Πρόοδος μέχρι 2014, στη συνέχεια οπισθοδρόμηση
  • Κύριε Επίτροπε, τον Δεκέμβριο του 2014, μετά τη συνάντησή σας με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά είχατε δηλώσει πως «είχε γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και μήνες» όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, και πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός είχαν κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ».
  • Είχατε δίκιο. Η Ελλάδα πράγματι μετά από μεγάλη προσπάθεια το 2014 είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και ετοιμαζόταν να βγει από τα μνημόνια. Όμως δυστυχώς ήρθε η σημερινή κυβέρνηση η οποία μας ξαναβύθισε στην ύφεση, και φόρτωσε τους Έλληνες πολίτες με πολλά δισ. νέα και αχρείαστα μέτρα.
  • Δεν μηδενίζω προσπάθειες. Και κυρίως χαιρετίζω ότι η χώρα παρέμεινε τελικά στο ευρώ χάρη και στη στήριξη της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης το 2015.
  1. Η συμφωνία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης
  • Δεν μηδενίζω, επίσης, την πρόσφατη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία, όπως και η προηγούμενη -πολύ σημαντικότερη- του 2012, είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου ανώδυνη για την ελληνική πλευρά, μιας και προϋποθέτει μια σειρά από μέτρα (περικοπή συντάξεων τo 2019, αύξηση αφορολόγητου to 2020, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 κλπ), μας δείχνει και κάτι άλλο: Ότι δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό βέβαια το μαρτυρά ούτως ή άλλως η συνεχιζόμενη παρουσία των capital controls. Όμως το υπογραμμίζει και το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά βάζει την Ελλάδα σε μια γυάλα μέχρι το 2021, μιας και προβλέπει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) εκτός από τον ESM για να καλύψει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες.
  • Μπορούμε, λοιπόν, να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο!

 

  1. Ανάγκη για καθαρούς όρους
  • Ερωτηματικά γεννώνται και από ένα σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με το οποίο, λόγω υψηλών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση πρόκειται να συμφωνήσει με τους δανειστές να ακυρωθεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από την 1/1/2019.
  • Κάθε Έλληνας θα ήθελε, φυσικά, να μη μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό για όλους μας. Ωστόσο, εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμά μας μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών. Για αυτό και μιλάμε για μείωση των δαπανών –παρουσιάζοντας τα σχετικά κονδύλια- για να έχουμε και αντίστοιχη, λελογισμένη, μείωση φόρων. Αν είναι να ξεφύγουμε από τις συμφωνίες που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, ώστε κι εμείς να τροποποιήσουμε από τώρα τις προγραμματικές μας θέσεις. Πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι μπροστά μας. Αυτό το χρειάζεται η Ελλάδα, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά. Περιμένω, λοιπόν, μια σαφή τοποθέτηση εκ μέρους σας. Τοποθετηθείτε σήμερα εδώ για να το γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

 

  1. Το αύριο της χώρας
  • Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα της χώρας σε αυτή τη φάση είναι κυρίως πολιτικό.
  • Μετά από μια σειρά από μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής υφής, η Ελλάδα παραμένει η τελευταία χώρα της Ευρώπης στην ανάπτυξη. Οι επενδύσεις μας είναι μόλις στο ένα τρίτο αυτών που είχαμε το 2007, 2 χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση.
  • Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αυτό δεσμεύεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι η προστιθέμενη αξία της.
  • Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων. Με στόχο να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να βγάλουμε τη χώρα μας από το τέλμα. Αυτή είναι η βασική κοινωνική πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα. Και αυτή την πολιτική θα αρχίσει να υλοποιεί σύντομα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μετάβαση στο περιεχόμενο