Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Μπορούμε την μεγάλη ανατοπή”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Real News και στην Λώρα Ιωάννου.

1. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ανοίγει αντί να κλείνει η ψαλίδα Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά αγγίζει σε ορισμένες έρευνες το 8% υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε 15 ημέρες που απομένουν, ικανό να δώσει τη νίκη στη Ν.Δ.; Εκτός και αν αμφισβητείτε τις δημοσκοπήσεις…


Στην πολιτική 15 μέρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Έχουμε, συνεπώς, το χρόνο να αναστρέψουμε το κλίμα υπέρ της Ν.Δ.
Δίνουμε μία μεγάλη μάχη και πιστεύω ότι ο καλύτερος οιωνός είναι η ίδια η προσπάθεια.
Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, που τελικά θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, θα οριστικοποιήσει τις επιλογές του την τελευταία στιγμή.
Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις όμως δεν αποτελούν εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε η παγκόσμια πολιτική ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα μεγάλων ανατροπών. Ως φοιτητής έζησα από κοντά τις εκλογές του 1992 στη Μεγάλη Βρετανία με τον Μέιτζορ όπου τα exit polls έβγαλαν αντίθετο αποτέλεσμα. Σας θυμίζω, επίσης, τις εκλογές στη Γερμανία με
τον Στρέντερ και στην Ισπανία με τον Αθνάρ.
Αλλά και εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ τρανταχτό παράδειγμα. Στις εκλογές του 2000 είχαμε δύο αλλεπάλληλες ανατροπές με την διάψευση των exit polls.


2. Ανήκετε στους υπουργούς που πιστεύουν ότι το σκληρό οικονομικό πρόγραμμα που προτείνει η Ν.Δ. θα έχει απήχηση στους πολίτες; Ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται να κινήσει την αγορά δίνοντας και αυξήσεις στους μισθωτούς….


Εμείς επενδύουμε στην στρατηγική της αλήθειας. Για το έργο μας για τα λάθη μας – που τα παραδεχόμαστε – για το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, για τον λαϊκισμό των αντιπάλων μας.
Γι΄αυτό και δεν κρύβουμε ότι σε έκτακτες περιστάσεις σαν τη σημερινή, χρειάζονται έκτακτα μέτρα.


Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δημαγωγούν και λαϊκίζουν, προσπαθούν να φανούν ευχάριστοι στους πολίτες και υπόσχονται στους πάντες τα πάντα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση με παροχές αλλά και ότι θα κάνουν παροχές χωρίς χρήματα.
Τους διέψευσε όμως ο σοσιαλιστής Αλμούνια με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.
Η επιλογή, λοιπόν, των πολιτών είναι σαφής. Θα πάνε με αυτούς που λένε την αλήθεια και έχουν το θάρρος να προτείνουν δύσκολα μέτρα ή θα διαλέξουν
τους Αι-Βασίληδες της πολιτικής, που αν κερδίσουν τις εκλογές θα αποδειχθεί ότι το σακούλι τους ήταν άδειο;
Δεν πρέπει να υποτιμάτε το γεγονός ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες που θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ έχουν κόστος, δεν είναι δωρεάν.


3. Είστε υπουργός Ανάπτυξης. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να δώσετε ώθηση στην ανάπτυξη – αν εκλεγείτε- μεσούσης της κρίσης; Τι θα κάνετε που δεν κάνατε 5 χρόνια στο θέμα της ακρίβειας;


Η μάχη για τη ακρίβεια είναι πάντοτε μία εξαιρετικά δύσκολη μάχη, γιατί αφορά τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά, αλλά και εκατομμύρια αποφάσεις εμπόρων και καταναλωτών που λαμβάνονται κάθε μέρα.
Ειδικά τους τελευταίους μήνες θέλω να σημειώσω ότι υιοθετήσαμε μέτρα για την αγορά γάλακτος τα οποία οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις των τιμών, κατονομάσαμε μεγάλη εταιρεία γιατί έκανε αυξήσεις πέρα από τα επιτρεπτά όρια και πήραμε ουσιώδη μέτρα για τα πετρελαιοειδή με τοποθέτηση αυτόματων πωλητών στα πρατήρια βενζίνης, αλλά και τοποθέτηση ταμειακών μηχανών από την 1η Ιανουαρίου. Από τον Απρίλιο και μετά υπάρχουν μικρές αλλά σταθερές μειώσεις στον κατάλογο με τα 160 είδη πρώτης ανάγκης.
Όλους αυτούς τους μήνες κάναμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο για
την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά στις στέγες, απόσυρση κλιματιστικών, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων), για την προώθηση μεγάλων ενεργειακών συμφωνιών.
Η προγραμματική μας ατζέντα είναι μεγάλη : απλούστευση της ίδρυσης και μεταβίβασης
επιχειρήσεων, προώθηση των επιχειρηματικών πάρκων, απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προώθηση των συμφωνιών με όλους σχεδόν τους γείτονές μας για τους ενεργειακούς αγωγούς, εκσυγχρονισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της αγοράς φυσικού αερίου.


4. Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να επανεξετάσει – εάν εκλεγεί – τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Βλέπετε εμπλοκή στη δημιουργία του έργου ;


Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά.
Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι μεγάλο έργο τεράστιας εθνικής σημασίας. Μου προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη και θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία να το
θέτει εν αμφιβόλω
και να λέει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξεκαθαρίσει την θέση του. Οι πολίτες απαιτούν από όλους τους πολιτικούς καθαρές και υπεύθυνες θέσεις.


5. Σε περίπτωση οριακής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει ξανά εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αντέχει η χώρα και η οικονομία διπλές εκλογές και πως πρέπει να κινηθεί η Ν.Δ. σε αυτήν την περίπτωση;


Δεν είμαι μάντης και θεωρώ πολύ πρόωρη την συζήτηση για τέτοια σενάρια με δεδομένο ότι δίνουμε μία μάχη για να την κερδίσουμε.

Ο Κώστας Καραμανλής ακόμα και πρόσφατα έχει ξεκαθαρίσει την θέση της Ν.Δ. Σε αντίθεση με την εκβιαστική λογική του Γιώργου Παπανδρέου που είπε ότι θα ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια μόνο αφού γίνουν εκλογές, η Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσει ξανά τον κ. Παπούλια γιατί τον θεωρεί ένα πολύ καλό Πρόεδρο.


6. Πως κρίνετε την αποπομπή του Σάββα Τσιτουρίδη και των άλλων υποψηφίων από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Ήταν δίκαιη απόφαση ; Πως κρίνετε τη δήλωση περί «διαπλεκομένων συμφερόντων που κάνουν κουμάντο στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου» που έκανε ο κ. Τσιτουρίδης φωτογραφίζοντας τους κ.κ Σουφλιά και Λούλη; Μπορεί να πυροδοτήσει νέα σοβαρή εσωκομματική γκρίνια σε βάρος της Ν.Δ. προεκλογικά;


Δεν επιθυμώ να γίνω εισαγγελέας της παράταξη, ούτε να σχολιάσω δηλώσεις συναδέλφων που γίνονται εν θερμώ.

Αναμφίβολα ο Κώστας Καραμανλής πήρε πολύ δύσκολες αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια.
Γνωρίζω, όμως, από την επαφή που έχω με τους πολίτες της Β΄Αθήνας
ότι το αίτημα για εσωτερική κάθαρση ήταν σχεδόν καθολικό.


7. Δίνεται εκλογικό αγώνα σε μία από τις πλέον δύσκολες εκλογικές περιφέρειες, τη β’ Αθηνών. Αν η Ν.Δ. έρθει δεύτερο κόμμα θα χάσετε περίπου 7 έδρες. Πως διαμορφώνεται ο αγώνας ανάμεσα στους συνυποψηφίους; Υπάρχουν συμμαχίες και δίδυμα όπως στο παρελθόν με τον κ. Μητσοτάκη για παράδειγμα;


Πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Β΄Αθήνας, επειδή ακριβώς είναι μία πραγματικά τεράστια, αχανής περιφέρεια ποτέ δεν αναπτύσσονται πολύ έντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ των υποψηφίων.
Προσωπικά έχω πολύ καλή σχέση με όλους τους συνυποψήφιούς μου.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο αναφέρεστε, με συνδέει πράγματι μία προσωπική φιλία.


8. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να παραμείνει αρχηγός της Ν.Δ., είτε χάσει είτε κερδίσει υπό την προϋπόθεση να τον θέλει η κομματική βάση, να αισθάνεται χρήσιμος και να μην είναι πολύ κακό το αποτέλεσμα. Ποιο θεωρείται εσείς πολύ κακό αποτέλεσμα; Ανησυχείτε ότι μπορεί της επομένη των εκλογών να ανοίξει θέμα «αμφισβήτησης» του αρχηγού;


Αυτή τη μάχη την δίνουμε για να την κερδίσουμε και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε.
Από εκεί και πέρα, ο Κώστας Καραμανλής
ξεκάθαρα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να φύγει από την ηγεσία της Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός έχει την στήριξη όλων μας.
Συνεπώς τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.
Μετάβαση στο περιεχόμενο