Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μπροστά με μεγαλύτερες ταχύτητες- άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2024 o Economist δημοσίευσε ανάλυση που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ 35 χωρών για την επίδοσή της στην οικονομία το 2023: λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας, της πορείας του πληθωρισμού κλπ. Και αυτό συνέβη μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Εκτός, όμως, από τον Economist, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην οικονομία αναγνωρίζουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι συνάδελφοι μου στο Eurogroup και το ECOFIN!

Συμμετέχουν, άραγε, όλοι αυτοί σε κάποια διεθνή συνωμοσία υπέρ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Την απάντηση θα τη βρει κανείς, αν κοιτάξει τα οικονομικά στοιχεία: Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, έφτασαν σε ρεκόρ εικοσαετίας το 2022, αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές θα σημειώσουν την υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη το 2023, με αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022. Το δημόσιο χρέος, από το 180,6% του ΑΕΠ το 2019, μειώθηκε στο 172,6% το 2022, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα: Η ανάπτυξη κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,4% το 2023). Η ανεργία έπεσε στα προ κρίσης επίπεδα στο 9,6% από το 17,5% το 2019. Ενώ -αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία εν τω μέσω πληθωριστικής κρίσης- βελτιώνονται παράλληλα και τα εισοδήματα: ο μέσος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 20,2% από το 2019 και ο κατώτατος από τα 650 ευρώ το 2019 έφτασε στα 780 ευρώ!

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν, μάλιστα, ενώ παράλληλα αυξήσαμε τις δαπάνες για την κοινωνική συνοχή. Από το 2019 μέχρι σήμερα είχαμε αύξηση των δαπανών: για την Παιδεία κατά 15,7%, για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 16,4%, για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης κατά 40%, για την υγεία κατά 46,5% και για τα νοσοκομεία 97,9%. Αυτό αποτελεί την πιο έμπρακτη απάντηση στην αντιπολίτευση που ανερυθρίαστα διεκδικεί για τον εαυτό της το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Έχουν ατυχήσει! Διότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με την οικονομική πολιτική που να συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή!

Σημαίνουν, άραγε, όλα τα στοιχεία που παρέθεσα ότι η ελληνική οικονομία έχει λύσει όλα τα προβλήματά της; Προφανώς όχι! Υπάρχουν ακόμη προβλήματα που ζητούν την προσοχή μας. Ενώ και τα ίδια αυτά τα επιτεύγματα που παραθέτω εύκολα θα μπορούσαν να διακινδυνευθούν, αν επικρατήσει εφησυχασμός και χαλάρωση. Αν επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος. Πολύ περισσότερο όταν το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές και οι προκλήσεις -είτε βραχυπρόθεσμες όπως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός – είτε μακροπρόθεσμες -όπως η κλιματική κρίση, η ψηφιακή και η δημογραφική μετάβαση- παραμένουν.

Τα αποτελέσματα που παρόλες αυτές τις προκλήσεις πετύχαμε στην οικονομία αποδεικνύουν, ωστόσο, ότι η συνταγή που εφαρμόζουμε πετυχαίνει. Και γι’αυτό το λόγο είναι μία συνταγή που είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε στην οικονομία. Να προχωρήσουμε, δηλαδή, μπροστά με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, με όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο βασικές προτεραιότητές μας είναι:

Πρώτον, η διατήρηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.  Θα το επιδιώξουμε με απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας και αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Δεύτερον, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με την αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων. Όπλα μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025, η ενίσχυση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τρίτον, η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Καθώς στόχοι μας είναι η αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030. Γι’αυτό θα δώσουμε έμφαση σε τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί: Αγροδιατροφικός τομέας, Φαρμακοβιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα δώσουμε κίνητρα για τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, και για δράσεις καινοτομίας. Ενώ θα στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση!

Τέταρτον, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με τις έντεκα διαφορετικές πρωτοβουλίες του νέου φορολογικού νόμου που ήδη υιοθετήθηκαν από τη Βουλή. Με τα έσοδα που θα προκύψουν να κατευθύνονται πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής!

Πέμπτον, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο που θα περιλαμβάνει κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του, κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους τους, κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και τη δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για στήριξη των επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Εκτον, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση που ασκείται από τον πληθωρισμό: Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα. Αυξάνουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ενώ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχουμε δεσμευθεί!

Εβδομον, η περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, και αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά 255 εκατομμύρια ευρώ!

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια -παρά τις κρίσεις- οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις δυναμικής, ανθεκτικής και δίκαιης ανάπτυξης. Οι προσδοκίες των πολιτών παραμένουν, όμως, υψηλές. Γι’αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με σύστημα και αποτελεσματικότητα. Συνεχίζοντας, δηλαδή, να κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού, του οικονομικού ανορθολογισμού και των μαγικών συνταγών. Και κινούμενοι στο δρόμο της αλήθειας, της ευθύνης. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον!

Μετάβαση στο περιεχόμενο