Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός σε ειδική εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας για την παρουσίαση του σχεδίου επέκτασης της παραγωγικής δραστηριότητας της πολυεθνικής εταιρίας GlaxoSmithKline στην Ελλάδα

kx_omilia_thesnikiΗ επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα και της συνεργασίας της με τη ΦΑΜΑΡ, είναι μια ακόμη θετική είδηση, μία ένδειξη πως βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα αλλάζουν… Η παραγωγή φαρμάκων λόγω και της ήδη υπάρχουσας υποδομής, καταγράφεται σε αξιόπιστες μελέτες -όπως της Mc Kinsey-  ως ένας από τους κύριους κλάδους ανάπτυξης για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτούς τους λόγους έχει ιδιαίτερη αξία. Ξέρω, βέβαια, πως η σημερινή, θετική είδηση, συμπίπτει και με άλλες αρνητικές ειδήσεις για επιχειρήσεις που κλείνουν. Τις ειδήσεις αυτές δεν έχουμε λόγο ούτε να τις υποβαθμίσουμε ούτε να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί. Η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη κι αφήνει όλα τα τελευταία χρόνια, βαθύ το αποτύπωμά της. Το βιώνουν λιγότερο ή περισσότερο όλοι οι Έλληνες.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι θετικές ειδήσεις αρχίζουν να παρουσιάζονται ολοένα και συχνότερα. Πληθαίνουν σε σχέση με πέρυσι. Και του χρόνου, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως επενδυτικά νέα σαν και τα σημερινά, επιβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο. Ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν πλέον τις προοπτικές της χώρας και τις ικανότητες των Ελλήνων. Και αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη σημερινή εκδήλωση: η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

kx_omilia_thesniki«Κυρίες και Κύριοι,

Με ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, σε αυτήν την ιδιαίτερα ευχάριστη περίσταση.

Η επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα και της συνεργασίας της με τη ΦΑΜΑΡ, είναι μια ακόμη θετική είδηση, μία ένδειξη πως βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα αλλάζουν.

Δεν υπάρχει κανείς, φυσικά, που να μη γνωρίζει πως βιώνουμε μια μεγάλη κρίση.

Και κανείς δεν αμφιβάλλει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισή της.

Μια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα λάθη του παρελθόντος: το τεράστιο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα.

Ως προς το σκέλος του χρέους, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο,  η Ελλάδα εξασφάλισε την οριστική παραμονή της στο ευρώ, ανακεφαλαιοποίησε το τραπεζικό της σύστημα και πετυχαίνει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, καλύψαμε τα 3/4 της διαδρομής.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κοντά.

Πατάμε πλέον σε σταθερές βάσεις.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, την ανταγωνιστικότητα, τους τελευταίους 15 μήνες, προχώρησαν μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες:

απελευθερώθηκαν αγορές, ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός προωθήθηκαν πρωτοβουλίες για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Αυτή η πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές επιβεβαιώνεται από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει σταθερά τις πρώτες θέσεις διεθνώς.

Και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε –  με έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

Άλλωστε και οι πλέον δύσπιστοι αντιλαμβάνονται πως το Δημόσιο πλέον δεν μπορεί να δημιουργήσει, νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και νέες δουλειές για τους ανέργους.

Επομένως, ο στόχος είναι ένας:

Να δημιουργήσουμε μια εθνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σημειώσω πως η σημερινή πρωτοβουλία των δύο εταιριών, έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά:

Πρώτον, εξωστρέφεια: καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής των σκευασμάτων, θα διανέμονται στο εξωτερικό.

Δεύτερον, έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας: η παραγωγή φαρμάκων λόγω και της ήδη υπάρχουσας υποδομής, καταγράφεται σε αξιόπιστες μελέτες -όπως της Mc Kinsey-  ως ένας από τους κύριους κλάδους ανάπτυξης για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια.

Γι’ αυτούς τους λόγους έχει ιδιαίτερη αξία.

Ξέρω, βέβαια, πως η σημερινή, θετική είδηση, συμπίπτει και με άλλες αρνητικές ειδήσεις για επιχειρήσεις που κλείνουν.

Τις ειδήσεις αυτές δεν έχουμε λόγο ούτε να τις υποβαθμίσουμε ούτε να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί.

Η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη κι αφήνει όλα τα τελευταία χρόνια, βαθύ το αποτύπωμά της.

Το βιώνουν λιγότερο ή περισσότερο όλοι οι Έλληνες.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι θετικές ειδήσεις αρχίζουν να παρουσιάζονται ολοένα και συχνότερα.

Πληθαίνουν σε σχέση με πέρυσι.

Και του χρόνου, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως επενδυτικά νέα σαν και τα σημερινά, επιβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο.

Ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν πλέον τις προοπτικές της χώρας και τις ικανότητες των Ελλήνων.

Και αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη σημερινή εκδήλωση: η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες για όλους.

Από την πλευρά μας, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα για μια οικονομία, φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Με τις σκέψεις αυτές, λοιπόν, θέλω να συγχαρώ τις δύο εταιρίες και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη νέα τους συνεργασία. Σας ευχαριστώ».


Μετάβαση στο περιεχόμενο