Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στα Εγκαίνια της Αγοράς του Καταναλωτή

kx_okaa_18_10_2013_Με την Αγορά του Καταναλωτή, που εγκαινιάζουμε σήμερα στο Ρέντη, οι πολίτες θα δουν άμεσα, μεγάλη διαφορά στα ψώνια τους. Όλοι οι καταναλωτές του Λεκανοπεδίου μπορούν πια να ψωνίσουν φθηνά και ποιοτικά, σε τιμές χονδρικής. Η πρωτοβουλία αυτή εκτός από τα νοικοκυριά, βοηθά και στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, που αποτελεί κεντρικό στόχο μας, ώστε να ανέβει η ποιότητα και να πέσουν οι τιμές. Γι αυτό ζητήσαμε και από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση…

kx_okaa_18_10_2013_«Με την Αγορά του Καταναλωτή, που εγκαινιάζουμε σήμερα στο Ρέντη, οι πολίτες θα δουν άμεσα, μεγάλη διαφορά στα ψώνια τους. 

Όλοι οι καταναλωτές του Λεκανοπεδίου μπορούν πια να ψωνίσουν φθηνά και ποιοτικά, σε τιμές χονδρικής

Η πρωτοβουλία αυτή εκτός από τα νοικοκυριά, βοηθά και στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, που αποτελεί κεντρικό στόχο μας, ώστε να ανέβει η ποιότητα και να πέσουν οι τιμές. Γι αυτό ζητήσαμε και από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζετε ότι το τελευταίο εξάμηνο, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια στη  χώρα μας, έχουμε αρνητικό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Αλλά αυτό δεν μας αρκεί σε καμία περίπτωση, διότι η κρίση έχει ροκανίσει τα εισοδήματα των Ελλήνων. 

Για αυτό και υιοθετήσαμε και υιοθετούμε μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. 

Σε αυτό αποσκοπούν μια σειρά από πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως είναι: ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία- π.χ. ήδη το βρεφικό γάλα πωλείται στα σούπερ μάρκετ και η τιμή του έπεσε 20 με 25%. 

Ή ακόμη τα μέτρα για την αγορά καυσίμων και τα συστήματα εισροών- εκροών στα πρατήρια.

Παράλληλα, αίρουμε τα εμπόδια εισόδου, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ώστε να διευκολύνουμε τις καινούργιες επιχειρήσεις να μπουν στην αγορά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή. 

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι επίσης η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο, σύμφωνα με το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. 

Σας θυμίζω άλλωστε ότι και η Αγορά του Καταναλωτή που σήμερα εγκαινιάζουμε, λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα με απελευθερωμένο ωράριο. 

Και σε ό,τι αφορά τις σχετικές υποδομές: προχωρούν με ΣΔΙΤ τόσο η δημιουργία Κεντρικής Ιχθυαγοράς όσο και το πάρκινγκ -που θα ωφελήσουν πολλαπλά εμπόρους και τους καταναλωτές. 

Πρόσφατα το αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών εξετάζουμε την κατασκευή σταθμού του ΟΣΕ μέσα στην αγορά. 

Σε κάθε περίπτωση, τονίζω πως θα προωθήσουμε όλες τις διαθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Δεν αυτοσχεδιάζουμε – ακολουθούμε τα επιτυχημένα παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε έστω κι αν αρκετοί αντιδρούν, επειδή ξεβολεύονται. 

Αυτό, όμως, τελειώνει. Δεν φοβηθήκαμε και δεν φοβόμαστε τις συγκρούσεις με όσους χάνουν προνόμια – το έχουμε αποδείξει.

Αλλάζουμε το παλιό μοντέλο που χρεοκόπησε, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Για να βοηθήσουμε όχι τους λίγους, αλλά τους πολλούς που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία και την ύφεση.

Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης – διαφορετικά τίποτα δεν έχει νόημα.

Γι΄ αυτήν τη δουλειά, ψηφισθήκαμε.

Και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε με υπευθυνότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη».


Μετάβαση στο περιεχόμενο