Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στα εγκαίνια του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη

KXOMILIA

πολλοί νέοι άνθρωποι σήμερα, επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτό το κεφάλαιο, καθώς  μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο δρόμο στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. O αγροδιατροφικός τομέας όμως, δεν παύει να αποτελεί και έναν επιχειρηματικό τομέα που απαιτεί εξειδίκευση. Ιδιαίτερα σήμερα που έχει γίνει κατανοητή η αξία της έρευνας  και της καινοτομίας. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση ,λοιπόν, αποτελούν κλειδί για την επιχειρηματικότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Συνιστούν αναπόσπαστο στοιχείο του νέου οικονομικού μοντέλου που μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σταδιακά, σε αναπτυξιακή τροχιά…

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στα εγκαίνια του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:

 «Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ. Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, τα σημερινά εγκαίνια  δεν συνιστούν απλώς μια καλή είδηση. Είναι ταυτόχρονα μια ακτίδα αισιοδοξίας. Μία αχτίδα αισιοδοξίας, που τη χρειαζόμαστε, εφόσον η πατρίδα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις.  Μία κρίση όχι απλώς οικονομική, αλλά συστημική, προϊόν δηλαδή του στρεβλού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.  Και πράγματι, ο μόνος δρόμος για να βγούμε σταδιακά από το σημερινό αδιέξοδο, είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων. Οφείλουμε να αφήσουμε  πίσω το κρατικοδίαιτο μοντέλο που γέννησε χρέη και ελλείμματα και να δομήσουμε μια νέα παραγωγική βάση  με βιώσιμη προοπτική.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, πρέπει να κάνουμε τρία βήματα: να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα, να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα και να προχωρήσουμε άμεσα όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές. Το τελευταίο, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, παίζει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Δηλαδή  αλλαγές που καθιστούν φιλικότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, διευκολύνουν της επενδύσεις και στηρίζουν κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Επομένως, η πρωτογενής παραγωγή, και εν προκειμένω ο αγροδιατροφικός κλάδος, αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας τέτοιας προσπάθειας  για την πατρίδα μας.  Ο πλούτος των φυσικών μας πόρων, οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες και οι διατροφικές μας παραδόσεις, αποτελούν  σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Για αυτό, πολλοί νέοι άνθρωποι σήμερα, επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτό το κεφάλαιο, καθώς  μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο δρόμο στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. O αγροδιατροφικός τομέας όμως, δεν παύει να αποτελεί και έναν επιχειρηματικό τομέα που απαιτεί εξειδίκευση. Ιδιαίτερα σήμερα που έχει γίνει κατανοητή η αξία της έρευνας  και της καινοτομίας. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση ,λοιπόν, αποτελούν κλειδί για την επιχειρηματικότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Συνιστούν αναπόσπαστο στοιχείο του νέου οικονομικού μοντέλου που μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σταδιακά, σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τα σημερινά εγκαίνια του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία. Γιατί μέσα από αυτό, μπορούν να αναδειχθούν άτομα με φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες που επιδιώκουν μια βιώσιμη επαγγελματική πορεία στο χώρο της παραγωγής, της μεταποίησης και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

 

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών, στόχος μας είναι  επιχειρηματικές πρωτοβουλίες  νέων να υποστηριχθούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, όπως είναι το ΕΣΠΑ. Οι παρεμβάσεις και τα έργα του ΕΣΠΑ , άλλωστε, συμβάλλουν συνολικά στον εκσυγχρονισμό της χώρας σε μακροχρόνια βάση, στηρίζοντας  μεταξύ άλλων την αναπτυξιακή διαδικασία, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Βεβαίως, δεν τρέφω αυταπάτες. Το ΕΣΠΑ από μόνο του, δεν αλλάζει τον ρου της ιστορίας. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να έχουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Να ληφθούν δηλαδή οι σχετικές αποφάσεις της Τρόικας και των εταίρων μας για να προχωρήσει ομαλά ο προγραμματισμός μας.

Ωστόσο, τέτοια προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων όλων των τομέων,  αλλά και υποστήριξης νέων επιχειρηματιών, έχουν μέχρι σήμερα  χρηματοδοτηθεί με δράσεις συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 2 δις €, μέσω των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του. Και υπολογίζουμε πως έτσι ωφελούνται περίπου 18 χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες διατηρούνται 36 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η πρόβλεψη είναι ότι  ο αριθμός των γενικότερα ωφελούμενων, όπως λ.χ. Από την εκπαίδευση, ανέρχεται σε 71 χιλιάδες περίπου.

 

Έμφαση δίνεται σε δύο βασικούς άξονες:

Αφενός, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Με  προγράμματα επιχειρηματικών επενδύσεων ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως η ενίσχυση της Νεανικής και Γυναικείας επιχειρηματικότητας . Επίσης, με προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και με προγράμματα που αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία .

Και αφετέρου στην ενίσχυση της απασχόλησης. Είτε με προγράμματα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είτε με προγράμματα για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, γυναίκες επιχειρηματίες.

Στην κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται επίσης η συνέχιση υλοποίησης των επιτυχημένων δράσεων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Επίσης,  η δημιουργία νέων δράσεων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Και τέλος, η υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η κατάρτιση του αναπτυξιακού προγραμματισμού της χώρας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2014 – 2020, έχει ήδη ξεκινήσει. Και δίνει έμφαση , μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Στηρίζει την χρήση και την πρόσβαση σε τεχνολογίες πληροφορικές και επικοινωνιών. Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του γεωργικού τομέα ,της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Προωθεί την απασχόληση και την  κινητικότητα των εργαζομένων. Και τέλος επενδύει στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση.

Συμπερασματικά, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε σχετικό εργαλείο, προκειμένου να στηρίξουμε πρωτοβουλίες σαν κι αυτές που θα προωθεί στο εξής το Κέντρο Αγροτοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να δομήσουμε με νέα, εθνική παραγωγική βάση για την Ελλάδα.

 Κυρίες και Κύριοι,

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, όλοι μας οφείλουμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να συνεισφέρουμε ό,τι μας αναλογεί στην εθνική αυτή προσπάθεια. Γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι τούτη τη στιγμή, δίνουμε όλοι μια μάχη. Μια μάχη για την Ελλάδα, τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας.  Επομένως όλοι μας, πολιτικός κόσμος, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, και παραγωγικοί φορείς οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε την οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα και να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη. Διαφορετικά,  θα ανακυκλώσουμε την στασιμότητα, καταδικάζοντας τις επόμενες γενιές.

Αν όμως αξιοποιήσουμε αυτήν την τελευταία ευκαιρία που μας παρουσιάζεται και προχωρήσουμε αποφασιστικά και ενωμένοι στις απαραίτητες αλλαγές, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Ας δούμε λοιπόν όλοι μας αυτή την προσπάθεια με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αληθινό πατριωτισμό. Είναι άλλωστε χρέος  μας να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και δυνατή. Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να κλείσω. Να ευχηθώ καλή αρχή και κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας. Σας ευχαριστώ.»

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο