Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως θεσμός που προάγει τον διάλογο, έχει εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθεια να χτίσουμε τη χώρα που αξίζουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Διότι στην προσπάθεια αυτή είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν διαφωνίες. Όμως με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στη δημιουργική σύνθεση που απαιτείται για να μην αφήνουμε τις διαφωνίες αυτές να στερούν από την πατρίδα μας ένα καλύτερο μέλλον. Δεν δικαιούμαστε, δίπλα στον πόλεμο της γενιάς μας που οφείλουμε να διεξάγουμε, να έχουμε παράλληλα έναν εμφύλιο πετροπόλεμο.
- Στην παρούσα φάση, λοιπόν, είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ η μεγάλη συμμαχία του πολιτικού συστήματος, των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κοινωνικών φορέων. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους μας. Και αν κάτι πάει στραβά, χάνουμε όλοι μας. Και αυτό όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο.
- Η πατρίδα μας έχει ζημιωθεί διαχρονικά από την έλλειψη κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και συνεννόησης. Και αυτό μας αδικεί, γιατί ακυρώνει πολλά από τα πλεονεκτήματά μας ως χώρα. Αυτό το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο και κατά τα χρόνια του Μνημονίου. Και μπορεί κανείς να δει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις προσεγγίσεις που υιοθετήθηκαν εδώ και σε αυτές που υιοθετήθηκαν σε άλλες χώρες.
- Δεν θεωρώ ότι κανένας είναι αλάθητος, αλλά θα μου επιτρέψετε να υπερασπιστώ τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας. Κάναμε συμμαχία με τον παραδοσιακό μας αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ. Κάναμε συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ. Στηρίξαμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις το τρίτο Μνημόνιο για να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Αλλά αυτό δεν αρκεί να το κάνει μόνο μια παράταξη. Είναι θέμα συνολικό και διαπαραταξιακό.
- Η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα, οφείλει να επιδιώκει να κινείται όσο περισσότερο γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να δει, άλλωστε, πώς κινούνται με επιτυχία άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Σε αυτό το πλαίσιο, στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε για το ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου. Σύμφωνα με αυτό, εργοδότες, εργαζόμενοι και – όπου χρειάζεται – η κυβέρνηση, με αντίστοιχη επιστημονική στήριξη και με σταθερές θεσμοθετημένες δομές ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις. Λύσεις που θα διασφαλίζουν αύξηση της απασχόλησης και μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη. Δεν γίνεται να πάμε μπροστά αν έχουμε μια διαρκή άγονη και κοντόφθαλμη αντιπαράθεση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με εργαζόμενους στα κεραμίδια.
- Όσον αφορά στην ΟΚΕ, εμείς δεν την βλέπουμε, φυσικά, ως αναγκαίο κακό, ούτε και ως κάτι πολιτικά ορθόν. Θεωρούμε πως είναι ένας πραγματικά χρήσιμος θεσμός. Ένας πολύτιμος σύμβουλος της πολιτείας και των κομμάτων. Και πρέπει όλοι –η εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα- να αναβαθμίσουν ουσιαστικά, όχι μόνο φραστικά, τον ρόλο της ΟΚΕ. Να τη διαβουλεύονται εγκαίρως. Να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματά της. Να την αντιμετωπίζουν ως πραγματικό θεσμικό συνομιλητή.
- Αλλά και η ΟΚΕ, από την άλλη πλευρά, οφείλει και αυτή να πάρει τον ρόλο της ακόμη περισσότερο σοβαρά. Να προσπαθεί να καταθέτει όσο πιο τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις γίνεται. Δεν είναι πάντοτε εύκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Η συζήτηση, και ακόμη περισσότεο η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων, μέσα στα πλαίσια της ΟΚΕ έχουν ιδιαίτερη σημασία. Διότι έτσι μπορεί να προλαμβάνονται εντάσεις και, ενίοτε, να δείχνουν τον δρόμο στη κυβέρνηση σχετικά με την κατεύθυνση και το είδος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που χρειαζόμαστε, αλλά και τη συνιστώμενη δοσολογία των παρεμβάσεων αυτών.
- Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει ακίνητη, πόσο μάλλον η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με σημειωτόν. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον δρόμο των θαρραλέων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων προς όφελος κυρίως των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλά, προφανώς, μαζί με το θάρρος θα πρέπει να υπάρχει και η συνείδηση της ανάγκης οι κυβερνήσεις να διαβουλεύονται και όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο πλαίσιο της ΟΚΕ να στέκονται και αυτοί στο ύψος των περιστάσεων.
- Διότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει μπροστά μόνο χάρη στις κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα. Θα προχωρήσει μπροστά με προσπάθεια όλων των Ελλήνων. Και για αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το χρέος μας να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα. Το χρέος μας να συνεννοηθούμε. Το χρέος μας να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από τις αυτονόητες και αναπόφευκτες διαφωνίες μας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την ιστορικότητα των στιγμών. Και να πράξουμε ανάλογα.