Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας

kx_gs_evea_2_18_9_2013…Θέλουμε  να δομήσουμε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία που θα προσφέρει δουλειές στους ανέργους και νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσειςΓι’ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Φυσικά, υπάρχουν παράλληλα πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το φορολογικό, το ενεργειακό κόστος, οι ασφαλιστικές εισφορές. Είμαι βέβαιος πως γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτά και πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο. Κανείς, όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζει τις δυσκολίες ούτε την κρισιμότητα της στιγμής.

Έχουμε διανύσει τα 3/4 της διαδρομής. Πρέπει να καλύψουμε και το τελευταίο μίλι, για να μην πάνε οι θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, χαμένες. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να πάρει άλλα μέτρα, σαν κι αυτά που δημιούργησαν πίεση. Αντιθέτως, το βάρος πέφτει πλέον στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που είναι η προϋπόθεση για την ανάκαμψη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Επομένως, χωρίς να εξωραΐζω την εικόνα, πιστεύω πως αν συνεχίσουμε την προσπάθεια, το επόμενο έτος θα περάσουμε σε μια νέα, θετική τροχιά.

Γι’ αυτό και πιστεύω πως δεν θα λυγίσουμε τώρα. Με εθνική ενότητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, θα τα καταφέρουμε. Διότι αυτή η μάχη, είναι η μάχη της γενιάς μας. Η μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια.

kx_gs_evea_2_18_9_2013«Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελλάδα δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και το τεράστιο δημόσιο χρέος, και το έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητά και βεβαίως, τις δευτερογενείς συνέπειες αυτών.

Όπως το καυτό πρόβλημα της ρευστότητας, που γεννά επιπλοκές.

Ασφαλώς, όμως, η πατρίδα μας δεν βρίσκεται εκεί που ήταν πριν από 15 μήνες:

  • Υπάρχει πλέον σταθερή κυβέρνηση
  • η χώρα είναι αγκυρωμένη στο ευρώ
  • και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε.

Αυτά τα τρία στοιχεία, είναι η βάση για τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε για την ανάκαμψη.

Σε αυτά, προστίθενται και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, όπως π.χ:

  • η απελευθέρωση σημαντικών τομέων της αγοράς
  • τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων
  • οι νέες αγορανομικές & υγειονομικές διατάξεις
  • η απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές
  • και ο νέος Επενδυτικός Νόμος.

 

Και σχετικά με τη ρευστότητα :

1. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, από την περυσινή 18η θέση, ,σήμερα είμαστε 4οι, χάρη στην απλούστευση των διαδικασιών και την αναθεώρηση των προγραμμάτων. 

Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.

2. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ρευστότητας, όπως το ΕΤΕΑΝ και τη συμφωνία μας με την ΕΤΕπ. 

Με βάση αυτά και τη δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, υπολογίζουμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου 2 δις ευρώ σε δάνεια με χαμηλά επιτόκια

Για να εξασφαλίσουμε πως τα χρήματα πέφτουν όντως στην πραγματική οικονομία, συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένη στοχοθεσία κάθε μήνα και ήδη λειτουργεί το σχετικό σύστημα ελέγχου. 

Παράλληλα, εντός των επομένων μηνών, θα έχουν ολοκληρωθεί έξι δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης:

 

1.Αναθεωρούμε συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε να αφαιρεθεί επιτέλους ο γραφειοκρατικός ζουρλομανδύας. 

2.Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και δημιουργούμε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ-Invest in Greece. 

3.Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως π.χ. οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια. 

4.Αίρουμε τα εμπόδια εισόδου και ενισχύουμε τον ανταγωνισμό σε 4 τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. 

5.Συγκροτούμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

6.Προετοιμάζουμε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό τόσο στην φιλοσοφία του όσο στην αρχιτεκτονική του: πιο απλό, με περιορισμό της γραφειοκρατίας. 

Επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης».

 

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλουμε  να δομήσουμε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία που θα προσφέρει δουλειές στους ανέργους και νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Φυσικά, υπάρχουν παράλληλα πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το φορολογικό, το ενεργειακό κόστος, οι ασφαλιστικές εισφορές.

Είμαι βέβαιος πως γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτά και πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο.

Κανείς, όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζει τις δυσκολίες ούτε την κρισιμότητα της στιγμής.

Έχουμε διανύσει τα 3/4 της διαδρομής.

Πρέπει να καλύψουμε και το τελευταίο μίλι, για να μην πάνε οι θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, χαμένες.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να πάρει άλλα μέτρα, σαν κι αυτά που δημιούργησαν πίεση.

Αντιθέτως, το βάρος πέφτει πλέον στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που είναι η προϋπόθεση για την ανάκαμψη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Επομένως, χωρίς να εξωραΐζω την εικόνα, πιστεύω πως αν συνεχίσουμε την προσπάθεια, το επόμενο έτος θα περάσουμε σε μια νέα, θετική τροχιά.

Γι’ αυτό και πιστεύω πως δεν θα λυγίσουμε τώρα. 

Με εθνική ενότητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, θα τα καταφέρουμε. 

Διότι αυτή η μάχη, είναι η μάχη της γενιάς μας. 

Η μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια.

Σας ευχαριστώ.»


Μετάβαση στο περιεχόμενο