Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου:“Creating the right Environment for Growth”

kx_soimple_ellinogermaniko_epimelitirio_18_7_2013Για να επιτύχει η προσπάθεια μας πρέπει να συνδυάσουμε τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με πολιτικές για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Επομένως, εάν για την Ελλάδα η λέξη κλειδί είναι “αποφασιστικότητα”, τότε για τους εταίρους μας η λέξη κλειδί είναι “η αλληλεγγύη”.

Από πλευράς μας, αποδείξαμε όλους αυτούς μήνες,  πως δικαιούμαστε να ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης γιατί προχωρήσαμε μπροστά με ταχύτητα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.Και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, γιατί γνωρίζουμε καλά πως αυτή είναι η μάχη της γενιάς μας…

kx_soimple_ellinogermaniko_epimelitirio_18_7_2013«Κυρίες και Κύριοι,

Έχοντας βρεθεί στη δίνη της κρίσης για  έξι συναπτά έτη και με την ανεργία στο 27% περίπου,  η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα είναι να ξεπεράσει την ύφεση και να περάσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη, όμως, δεν διατάσσεται.

Θα επιτευχθεί μονάχα εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρήσει κανονικά και  εφόσον αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Ήδη, τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά και στα δύο επίπεδα – η πρόοδος επιβεβαιώνεται διεθνώς.

Δεν θα κάνω μια συνολική ανασκόπηση.

Ούτε θα αναφερθώ στη δημοσιονομική προσαρμογή που είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφέρω σε τίτλους, μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες προχώρησαν τον τελευταίο χρόνο, από τότε δηλαδή που ανέλαβε η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά.

Διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες προωθήθηκαν από το δικό μας Υπουργείο. Συγκεκριμένα, λοιπόν:

 1. Απελευθερώσαμε πλήρως την αγορά για τα φορτηγά μικρού και μεγάλου τονάζ.

 2. Απελευθερώσαμε τις μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες

 3. Παρουσιάσαμε το πλαίσιο για ένα νέο σύστημα στις υπεραστικές οδικές μεταφορές, εισάγοντας στοιχεία ανταγωνισμού.

4. Υιοθετήσαμε απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, έτσι ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία.

5. Κάναμε παρεμβάσεις για την υπέρβαση δυσκαμψιών στην αρτοποιητική νομοθεσία, ιδιαίτερα σε σχέση με το bake off και τα πρατήρια άρτου.

6. Καταργήσαμε τη δυνατότητα μεταβίβασης σε οποιονδήποτε στις άδειες των επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές.

7. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα.

 8. Απελευθερώσαμε πλήρως το επάγγελμα του λογιστή.

9. Απελευθερώσαμε τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία.

10. Υιοθετήσαμε μέτρα για τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς των καυσίμων, βάσει των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 11. Μειώσαμε σημαντικά το ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ , ΕΠΕ και ΙΚΕ.

 12. Συζητούμε στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων διπλασιάζοντας τις εκπτωτικές περιόδους και διευρύνοντας τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

13. Διευθετήσαμε μέχρι το τέλος Μαρτίου, όλες τις ρυθμιστικές και κανονιστικές εκκρεμότητες για τις αποκρατικοποιήσεις (π.χ. στο σιδηρόδρομο, τα ταχυδρομεία, το ψηφιακό μέρισμα και τα περιφερειακά αεροδρόμια ) ώστε να προχωρήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες.

 14. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών.

 15. Ψηφίσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και θεσπίζει μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.

 

Αυτά, λοιπόν, είναι μερικά από όσα έγιναν, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα -χωρίς να σκεφτούμε το πολιτικό κόστος. 

Και η προσπάθειά μας συνεχίζεται, με 4 βασικές πρωτοβουλίες που θα έχουν ολοκληρωθεί αυτή τη χρονιά: 

  • Αναθεωρούμε συνολικά το πλαίσιο αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό /επενδυτικό περιβάλλον. 
  • Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας, δημιουργώντας έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας. 
  • Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με  νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως οι αποκρατικοποιήσεις στο σιδηρόδρομο  και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια- για να γίνει η Ελλάδα μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη.

  • Κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.

 Ωστόσο, όπως γνωρίζετε -ειδικά οι επιχειρηματίες που είστε παρόντες- δεν αρκούν μονάχα οι πρωτοβουλίες αυτές. 

Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το τεράστιο πρόβλημα τη ρευστότητας

Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο χρόνο, η Ελλάδα ανέβηκε από τη 18η θέση στην , μεταξύ των 27 κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά τις απορροφήσεις από τα διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. 

Όμως, ενώ ο συμφωνημένος ετήσιος στόχος απορρόφησης είναι 4 δις ευρώ, το έλλειμμα χρηματοδότησης των αναγκών της αγοράς υπολογίζεται στα 15-18 δις ευρώ, σύμφωνα και με τη μελέτη της Oliver Wyman

Η πρωτοβουλία μας για ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, γίνεται επομένως, για να συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας

Το Ταμείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζμεντ διεθνούς κύρους και πόρους τόσο από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες. 

Γι’ αυτό υπογράφουμε σήμερα ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με την KfW –εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

 

Κυρίες και Κύριοι, 

Στην τεράστια αυτή προσπάθεια  για την ανάπτυξη ζητούμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. 

Ξέρουμε πως πρέπει να υιοθετηθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. 

Ξέρουμε πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ολοκληρωθεί. 

Για να επιτύχει, όμως, η προσπάθεια μας πρέπει να συνδυάσουμε τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με πολιτικές για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ρευστότητας. 

Επομένως, εάν για την Ελλάδα η λέξη κλειδί είναι “αποφασιστικότητα”, τότε για τους εταίρους μας η λέξη κλειδί είναι “η αλληλεγγύη”

Από πλευράς μας, αποδείξαμε όλους αυτούς μήνες,  πως δικαιούμαστε να ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης γιατί προχωρήσαμε μπροστά με ταχύτητα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. 

Και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, γιατί γνωρίζουμε καλά πως αυτή είναι η μάχη της γενιάς μας

Η μάχη για την πατρίδα μας, για τα σπίτια και της οικογένειές μας. 

Και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

Σας ευχαριστώ».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο