Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στην εναρκτήρια εκδήλωση της πρωτοβουλίας “Sustainable Greece 2020”

kx_sustainable_greece_omilia_29_4_2013…Μιλάμε για ανάπτυξη με προτεραιότητες, Με κατεύθυνση.  Για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι αλήθεια, πως η επιχειρηματικότητα έχει από μόνη της, ως ένα βαθμό, τη διάσταση της κοινωνικής συνοχής και της προόδου, διότι δίνει ευκαιρίες και δουλειές.

Κανένα κοινωνικό επίδομα δεν είναι αποτελεσματικότερο, από μια θέση εργασίας.

Αυτή την κοινωνική διάσταση -που δεν αφορά μονάχα την απασχόληση- οφείλουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να την προβάλλουν και να τη στηρίζουν στην πράξη.

Διότι οι επιχειρήσεις δεν είναι νησιά εκτός της κοινωνίας:

υπάρχουν χάρη σε αυτήν, λειτουργούν για αυτήν, ζουν μέσα σε αυτήν…

kx_sustainable_greece_omilia_29_4_2013 «Κυρίες και Κύριοι,

Σας θυμίζω μια φράση του Ρόναλντ Ρέηγκαν, που ανέλυε το πώς εκδηλώνεται ο κρατισμός.

Έλεγε λοιπόν:

Φορολόγησε ό,τι κινείται.

Αν συνεχίσει να κινείται, περιόρισέ  το με πολλαπλές ρυθμίσεις.

Κι αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το.”

Γιατί, λοιπόν, ανέφερα αυτή τη φράση;

Διότι η σαρκαστική αυτή φράση, στην υπερβολή της, ταιριάζει  και στην ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών.

Στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ανάπτυξη, από τα βασικά.

Εδώ και δεκαετίες, ένα περίεργο μίγμα κρατισμού και λαϊκισμού, διαπέρασε οριζόντια την κοινωνία μας.

Θέλαμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς εργοδότες.

Θέλαμε ένα τεράστιο, σπάταλο Δημόσιο και “ποινικοποιούσαμε” την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Και έτσι τελικώς, δημιουργήθηκε το τεράστιο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα, που μαζί, καθήλωσαν τη χώρα.

Χάρη στην κρίση, ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν πως μονάχα η υγιής, εξωστρεφής, καινοτομική και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη, νέο πλούτο και θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτό και από πλευράς μας, ως Ελληνική κυβέρνηση στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς:

δημιουργήσαμε ένα νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις, απελευθερώσαμε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, καταρτίσαμε ένα μεγάλο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, καταργούμε ή απλοποιούμε εκατοντάδες ρυθμίσεις.

Και τώρα συνεχίζουμε, εφαρμόζοντας περαιτέρω το Αναπτυξιακό Πρότυπο για την ελληνική οικονομία

  • αφενός με την προώθηση κι άλλων διαρθρωτικών αλλαγών και απελευθερώσεων στην αγορά

 

  • αφετέρου δίνοντας έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας

Μιλάμε για ανάπτυξη με προτεραιότητες, Με κατεύθυνση.  Για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι αλήθεια, πως η επιχειρηματικότητα έχει από μόνη της, ως ένα βαθμό, τη διάσταση της κοινωνικής συνοχής και της προόδου, διότι δίνει ευκαιρίες και δουλειές.

Κανένα κοινωνικό επίδομα δεν είναι αποτελεσματικότερο, από μια θέση εργασίας.

Αυτή την κοινωνική διάσταση -που δεν αφορά μονάχα την απασχόληση- οφείλουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να την προβάλλουν και να τη στηρίζουν στην πράξη.

Διότι οι επιχειρήσεις δεν είναι νησιά εκτός της κοινωνίας:

υπάρχουν χάρη σε αυτήν, λειτουργούν για αυτήν, ζουν μέσα σε αυτήν.

Αυτό υπενθυμίζει και μια άλλη διάσταση που σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα και αφορά  την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία 150 χρόνια, ο πλανήτης έχει δεχθεί μεγαλύτερη πίεση από τις δραστηριότητές μας, απ’ όσο όλο το προηγούμενο διάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό σημαίνει πως τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους.

Διότι όλοι, πλούσιοι, μεσαίοι, φτωχοί, εργοδότες και εργαζόμενοι, ζούμε και θα ζούμε εδώ, μαζί.

Οι φυσικοί πόροι και οι αντοχές του πλανήτη είναι πεπερασμένες και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντοτε υπόψη μας, ώστε να μη ζούμε καταστρέφοντας αυτό που μας δίνει ζωή.

Για να το πω διαφορετικά:

Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει να ζεις χρησιμοποιώντας τα διανεμόμενα κέρδη της επιχειρηματικότητας, όχι κατασπαταλώντας το μετοχικό κεφάλαιο του πλανήτη.

Άλλωστε, δραστηριότητες που ενδεχομένως υποβαθμίζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορούν να είναι αιωνίως ανεκτές.

Αυτή η λογική αντικατοπτρίζεται από την πλευρά της Κυβέρνησης στο Νόμο πλαίσιο που συζητείται αυτές τις μέρες από τη Βουλή για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Δίνουμε πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης και για αυτό το λόγο στη συνέχεια είμαστε αυστηροί ως προς  την περιβαλλοντική συμμόρφωση. Αυτή είναι η ουσία της βιώσιμης ανάπτυξης : Διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας χωρίς ανώφελους εκ των προτέρων περιορισμούς, αλλά σταθερή προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς εύκολα πως τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα σήμερα:

  • έμφαση στην εξωστρεφή, καινοτομική και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα
  • ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
  • και  σεβασμός στο περιβάλλον

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω πως και τα τρία αυτά στοιχεία -άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο- δεν μπορούν απλώς να επιβληθούν από πάνω προς τα κάτω.

Χρειάζεται κυρίως η εκούσια, ενεργός συμμετοχή όλων: των επιχειρήσεων, των εμπλεκόμενων φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Γι’ αυτό και είναι σημαντική η δράση Sustainable Greece.

Διότι γίνεται με πρωτοβουλία των κυριοτέρων επιχειρηματικών φορέων της χώρας.

Ενώ ταυτοχρόνως, υποστηρίζεται  από τους πλέον εξέχοντες διεθνείς φορείς: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και το αντίστοιχο γερμανικό συμβούλιο.

Έτσι πράγματι, θα μπορέσει να γίνει ένας συστηματοποιημένος διάλογος, αλλά και να προωθηθούν συγκεκριμένες  μεθοδολογίες , κατά τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Από πλευράς μας, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τη διαμόρφωση του Policy Paper και του αντίστοιχου Σχεδίου Δράσης 2020 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα , που θα προκύψουν από το διάλογο.

Παράλληλα, οι δράσεις, όπως το Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας, η ανάπτυξη του αντίστοιχου Εθνικού Δείκτη και ο Μηχανισμός Καταγραφής Κοινωνικών Αναγκών, θα μπορούσαν πράγματι να υποστηρίξουν οργανισμούς και επιχειρήσεις, ώστε να ενσωματώσουν πολιτικές για το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.

Ιδιαίτερα σήμερα, λοιπόν, που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, πρωτοβουλίες όπως το Sustainable Greece, είναι ουσιώδεις και χρήσιμες.

Διότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει ούτε να αλληλοκατηγορούμαστε για το παρελθόν, αλλά ούτε και να επαναπαυθούμε.

Αντιθέτως, πρέπει όλοι μαζί, με πίστη στις προοπτικές της Ελλάδας, να συμβάλουμε στην πράξη ώστε να χτίσουμε ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο που θα δίνει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και προοπτική στους Έλληνες.

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και εύχομαι να αποδώσει απτά αποτελέσματα, το ταχύτερο δυνατόν. Σας ευχαριστώ».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο