Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Hellenic Venture Capital Association)

kx_omilia_venture_capital_2_10_2013…τα Venture Capital και τα Private Equity Funds υποστηρίζουν εκείνη την επιχειρηματικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Υποστηρίζουν την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Δημιουργούν νέες ευκαιρίες και δίνουν δουλειά στους νέους Έλληνες. Αναδεικνύουν τις προοπτικές της χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως παρά την ύφεση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου ελληνικά funds  προσέλκυσαν ξένους θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρώ πως όλη η σχετική δραστηριότητα, στέλνει και ένα πρόσθετο, σημαντικό μήνυμα:  πως εκτός από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η φωτεινή πλευρά της πατρίδας μας.

Με δεδομένη τη μεγάλη ύφεση, ήταν λογικό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να είναι επικεντρωμένες μέχρι πρόσφατα, στην αποφυγή του εκτροχιασμού της χώρας. Και η προσοχή των ΜΜΕ και των πολιτών να είναι στραμμένη σε αυτές τις προσπάθειες. Όμως, είναι πλέον σαφές πως κάθε συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη, συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Για να χτίσουμε γρήγορα, μια νέα, υγιή παραγωγική βάση. Σε αυτό το επίπεδο, τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια καλούνται να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο: να ενισχύσουν την προσπάθεια τόσο με τους πόρους που εξασφαλίζουν όσο και με την τεχνογνωσία τους.

kx_omilia_venture_capital_2_10_2013«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση στη Γενική σας Συνέλευση και να σημειώσω πως γενικότερα,  με την Ένωσή σας έχουμε ήδη αναπτύξει μια καλή συνεργασία που θέλουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Διότι τα Venture Capital και τα Private Equity Funds υποστηρίζουν εκείνη την επιχειρηματικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ.

Υποστηρίζουν την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.

Δημιουργούν νέες ευκαιρίες και δίνουν δουλειά στους νέους Έλληνες.

Αναδεικνύουν τις προοπτικές της χώρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως παρά την ύφεση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου ελληνικά funds  προσέλκυσαν ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Γι’ αυτό το λόγο, θεωρώ πως όλη η σχετική δραστηριότητα, στέλνει και ένα πρόσθετο, σημαντικό μήνυμα:  πως εκτός από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η φωτεινή πλευρά της πατρίδας μας

Με δεδομένη τη μεγάλη ύφεση, ήταν λογικό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να είναι επικεντρωμένες μέχρι πρόσφατα, στην αποφυγή του εκτροχιασμού της χώρας.

Και η προσοχή των ΜΜΕ και των πολιτών να είναι στραμμένη σε αυτές τις προσπάθειες.

Όμως, είναι πλέον σαφές πως κάθε συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη, συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. 

Για να χτίσουμε γρήγορα, μια νέα, υγιή παραγωγική βάση. 

Σε αυτό το επίπεδο, τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια καλούνται να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο: 

να ενισχύσουν την προσπάθεια τόσο με τους πόρους που εξασφαλίζουν όσο και με την τεχνογνωσία τους. 

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα στην περίοδο που έρχεται.

Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό στη φιλοσοφία του. 

Επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της «έξυπνης εξειδίκευσης», της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας

Με άλλα λόγια: να είναι ένα όχημα για την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και καταλύτης για να ξαναγυρίσει η οικονομία μας σε τροχιά. 

Γι΄ αυτό το λόγο, πρέπει να απορροφήσουμε, αλλά κυρίως να αξιοποιήσουμε σωστά όλους τους πόρους. 

Κάθε ευρώ που δαπανούμε, να δημιουργεί πρόσθετη αξία για την κοινωνία και την οικονομία. 

Ειδικά στα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα

  • Για να γίνει, όμως, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση, προφανώς δεν μπορούμε να περιοριστούμε στις προτάσεις του Υπουργείου μας και των συμβούλων που έχουμε προσλάβει από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Δεν  τα ξέρουμε όλα. 

-Πρέπει να ακούμε την αγορά και τις επιχειρήσεις. 

-Πρέπει να συζητάμε με αυτούς που πέτυχαν και γνωρίζουν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό στίβο. 

Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούμε στενά με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, να κάνουμε κλαδικές συζητήσεις ανάλογα με τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, ώστε έτσι να διαμορφώσουμε αντίστοιχα τα σχετικά προγράμματα. 

  • Και παράλληλα: να βασιστούμε περισσότερο στο θεσμό των Venture Capital και των Private Equity Funds.

 

Διότι π.χ. όταν μια εταιρεία Venture Capital δίνει σε μια επιχείρηση ένα σημαντικό κεφάλαιο για να προχωρήσει μια ιδέα, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένα ρίσκο.

Κι επομένως, μπορούμε να την εμπιστευθούμε ως ενδιάμεσο κρίκο προώθησης των προγραμμάτων για νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. 

Αυτό δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο- ήδη συμβαίνει. 

Όμως, σκεφτόμαστε να διευρυνθεί αυτή η πρακτική, ώστε το καινούργιο ΕΣΠΑ να είναι περισσότερο στραμμένο επί της ουσίας στην επιχειρηματικότητα και το κράτος να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο. 

Σε κάθε περίπτωση, η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί εθνική υπόθεση. 

Και γι’ αυτό είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς. 

Ιδίως η δική σας συμμετοχή, εφόσον εσείς στηρίζετε τους πλέον δυναμικούς και ελπιδοφόρους ανθρώπους της ελληνικής οικονομίας. 

Από την πλευρά μας, θέλουμε να εντείνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία. 

Οφείλουμε, να συνθέσουμε τις απόψεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δουλέψουμε μαζί, με ένταση, σχέδιο και αποφασιστικότητα. 

Έτσι μόνον θα τα καταφέρουμε. 

Έτσι η πατρίδα μας θα περάσει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. 

Και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας, αξιοπρέπεια και προοπτική στους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ».


Μετάβαση στο περιεχόμενο