Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ)

kx_hatta_27_3_2013Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά δεν αρκεί για να υπερβούμε την κρίση. Δεν αρκεί για να περάσουμε στην ανάκαμψη και σταδιακά, στην ανάπτυξη. Και φυσικά η ανάπτυξη δεν “διατάσσεται”. Αντιθέτως: είναι συνδεδεμένη με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό το λόγο, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων: για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις…

kx_hatta_27_3_2013Κυρίες και Κύριοι,

 

Ευχαριστώ  τον Σύνδεσμό σας και τον Πρόεδρο, κ. Τελώνη για την πρόσκληση.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες απόψεις και να σας εκθέσω κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας που σας αφορούν άμεσα.

Είναι αλήθεια πως βιώνουμε μια ιδιαίτερη περίοδο, εάν λάβουμε υπόψη, και τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση συμπαραστάθηκε και συμπαρίσταται στον αγώνα που κάνει ο Κυπριακός Ελληνισμός. Θεωρώ δε πως στο τέλος θα επικρατήσει η αναγκαία ψυχραιμία στο νησί, που είναι αναγκαία για μια νέα αρχή.

Η Κύπρος το πέτυχε αυτό το 1974. Θα το πετύχει πολύ περισσότερο σήμερα. Ασφαλώς, όμως, αυτό που έγινε στη Μεγαλόνησο, ως προς τις καταθέσεις, ήταν η εξαίρεση.

Στην πατρίδα μας δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις. Και τούτο οφείλεται στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση, με τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, την απόφαση του Eurogroup για το χρέος μας, την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Όλες αυτές οι δράσεις είναι που θωράκισαν και θωρακίζουν την ελληνική οικονομία.

Όμως, ας μη γελιόμαστε. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά δεν αρκεί για να υπερβούμε την κρίση. Δεν αρκεί για να περάσουμε στην ανάκαμψη και σταδιακά, στην ανάπτυξη. Και φυσικά η ανάπτυξη δεν “διατάσσεται”. Αντιθέτως: είναι συνδεδεμένη με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό το λόγο, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων: για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Αλλά η προσπάθεια για την ανάπτυξη συνδέεται και με την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως είναι ο τουρισμός. Άλλωστε, ήδη ο τουρισμός σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το 20% περίπου του ΑΕΠ. Παράλληλα, αξιόπιστοι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως εντός οκτώ ετών, ο κλάδος θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 220.000 νέες θέσεις εργασίας!

Που τόσο έχουμε ανάγκη. Επομένως, οφείλουμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα της αγοράς, για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και νέες ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει επισημάνει και η αρμόδια Υπουργός Τουρισμού, πρέπει:

  • να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να το προβάλλουμε με νέα μέσα,
  • να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο και ενιαίο brand name,
  • να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας και την σχετική εκπαίδευση.

Με δυο λόγια: να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί διεθνώς. Κι έτσι λοιπόν, επιστρέφω στο μεγάλο ζητούμενο της ανταγωνιστικότητας και στη μεγάλη προσπάθεια που σήμερα κάνουμε για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, έχουμε αναλάβει ήδη ορισμένες πρωτοβουλίες:

Πρώτον, από τις αρχές Νοεμβρίου, απελευθερώσαμε τις μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, τα τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων μπορούν πλέον να εκμισθώνουν επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα με οδηγό, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, αντίστοιχη δυνατότητα δόθηκε και για τη μεταφορά πελατών ξενοδοχείων με ιδιόκτητα ΙΧ αυτοκίνητα των ξενοδοχείων άνευ κομίστρου ή κατόπιν συμβάσεών τους -όπου εκεί προβλέπεται κόμιστρο- με εταιρίες και συνεταιρισμούς ταξί. Η πρακτική αυτή  έχει αποδειχθεί πως  συντελεί στην προσέλκυση επισκεπτών με εξειδικευμένες απαιτήσεις,  δηλαδή ποιοτικότερου τουρισμού.

Δεύτερον, προχωρούμε στην αξιοποίηση των περιφερειακών μας αεροδρομίων για την παραχώρηση της χρήσης τους.

Έχουμε ήδη διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε το ΤΑΙΠΕΔ στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Έτσι θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα καταστήσουμε τα αεροδρόμια από απλές πίστες προσγείωσης- απογείωσης σε τοπικούς πυλώνες ανάπτυξης.

Τρίτον, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης και κατόπιν -μέχρι το Σεπτέμβριο- θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων.

Τέταρτον, προχωρεί η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε το επενδυτικό/επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση «Doing Business Report» της Τράπεζας.

Συνολικά, με τη βοήθεια της  Παγκόσμιας Τράπεζας,  μέχρι τον Μάιο θα έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων την μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Πέμπτον, προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ΕΣΠΑ. Ήδη είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα δημόσιας δαπάνης 456 εκατομμυρίων ευρώ  για το εμπόριο, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό. Το οποίο το εκπονήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και στο οποίο πρόγραμμα, μπορεί ήδη να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος, είναι «ανοικτό», όπως λέμε, το πρόγραμμα αυτήν την περίοδο για περισσότερο από ένα μήνα. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι πανάκεια, φυσικά, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει η πολιτεία, σίγουρα, μπορεί να συμβάλλει  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτής της περιόδου. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες κι ένα ειδικό πρόγραμμα μέσω του ΕΤΕΑΝ, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη αναγκών μικρών τουριστικών επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Την επόμενη βδομάδα έχουμε το αναπτυξιακό συνέδριο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, στο οποίο θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός. Εκεί, φυσικά είστε προσκεκλημένοι. Αλλά ακόμη περισσότερο, είστε προσκεκλημένοι να συνδιαμορφώσουμε το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο είναι μια εθνική υπόθεση. Το νέο ΕΣΠΑ θέλουμε να ταυτιστεί με το νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία. Ξεκινάει το 2014 και ο τουρισμός πρέπει να έχει ένα διακριτό ρόλο μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο.

Έκτον, συνεχίζουμε τις προσπάθειες και χωρίς καθυστερήσεις, θα θέσουμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών.

Δεν θα ήθελα σήμερα να μπω σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ακριβώς διότι επίκεινται ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχοι μας είναι:

Πρώτον, να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός του 2015 αντί του 2019, που αρχικώς προβλεπόταν.

Δεύτερον, να εξασφαλίσουμε ποιοτικές και οικονομικά βιώσιμες μεταφορές,

Τρίτον, να λάβουμε κάθε αναγκαία μέριμνα για τις απομακρυσμένες περιοχές, φυσικά.

Θέλω να σημειώσω πως το κείμενο του νομοσχεδίου δεν είναι καταληκτικό και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους.

Παράλληλα, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Για να μπούμε σε μια νέα περίοδο στις οδικές επιβατικές μεταφορές, με περισσότερο ανταγωνισμό και καλύτερες υπηρεσίες για τον επιβάτη.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Κυρίες και Κύριοι,

Σας παρουσίασα μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει.

Με δεδομένη την κρίση που διανύουμε, ο τουρισμός δεν είναι σημαντικός μονάχα για την ελληνική οικονομία, με τη στενή έννοια. Είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, για την προκοπή του λαού μας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδα και για να δομήσουμε μια νέα υγιή παραγωγική βάση.

Βρισκόμαστε σε μια εθνική αποστολή και οφείλουμε να τα καταφέρουμε.

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ετησίας Γενικής Συνέλευσης σας και η νέα τουριστική περίοδος να είναι ιδιαίτερα επωφελής για όλους.

Σας ευχαριστώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο