Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στην Ημερίδα του ΣΕΒ με θέμα:Διαβούλευση για τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Αδειοδότησης Έργων & Δραστηριοτήτων

kx_sev_18_6Η Μεταρρύθμιση του Συστήματος Αδειοδότησης Έργων & Δραστηριοτήτων, είναι ίσως το δυσκολότερο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας.

Πρόκειται παράλληλα, για ένα θέμα-κλειδί σχετικά με τη εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα για την ανάκαμψη.

Ολοένα και περισσότεροι, άλλωστε, παραδέχονται πλέον το αυτονόητο: πως  το Δημόσιο δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει έτσι την κρίση.

Αντιθέτως, μόνον ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και νέες δουλειές και γι’ αυτό οφείλουμε να τον ενισχύσουμε.

kx_sev_18_6«Κυρίες και Κύριοι,

Η Μεταρρύθμιση του Συστήματος Αδειοδότησης Έργων & Δραστηριοτήτων, είναι ίσως το δυσκολότερο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας.

Πρόκειται παράλληλα, για ένα θέμα-κλειδί σχετικά με τη εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα για την ανάκαμψη.

Ολοένα και περισσότεροι, άλλωστε, παραδέχονται πλέον το αυτονόητο: πως  το Δημόσιο δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει έτσι την κρίση.

Αντιθέτως, μόνον ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και νέες δουλειές και γι’ αυτό οφείλουμε να τον ενισχύσουμε.

Βασικό αντικίνητρο, όμως, για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα είναι η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα στην έκδοση των ατέλειωτων αδειών για την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης.

Θεωρητικώς, όλος αυτός ο όγκος ρυθμίσεων υπάρχει για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.

Πρακτικώς, αυτό που συμβαίνει, είναι είτε να μην γίνονται τελικά επενδύσεις είτε να καταστρατηγείται συλλήβδην η νομοθεσία.

Δεν θέλω να μηδενίσω: σημαντικά βήματα έγιναν και στο παρελθόν.

Ωστόσο, από την πρώτη ημέρα που υπάρχει η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα.

Ήδη έχουμε πρόοδο σε αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, την Task Force και την Παγκόσμια Τράπεζα.

-Υλοποιήσαμε παρεμβάσεις, που απλοποιούν ορισμένες διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις και μειώνουν στο μέτρο του δυνατού, το αντίστοιχο κόστος.

Τέτοιες ήταν, ενδεικτικά:

  • για την ίδρυση των εταιριών, η χρήση προτυποποιημένων καταστατικών, η μείωση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου για τις ΑΕ και η κατάργηση, στην ουσία, του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου για τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ
  • η απαλοιφή δυσανάλογων περιορισμών για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών μονάδων ιδίως στην Αττική 
  • η απλοποίηση των διαδικασιών -σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ- για την έκδοση οικοδομικών αδειών 

-Το Μάιο, επίσης, παρουσιάσθηκε από το ΣΕΒ μια πολύ χρήσιμη μελέτη – 780 σελίδων, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ζητήματος- η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και καταγράφει αναλυτικά τα σχετικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Η αρχή έχει γίνει λοιπόν. 

Αλλά η συνέχεια είναι δύσκολη και απαιτεί σύστημα, οργάνωση κι επιμονή. 

-Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί και η μελέτη που καταγράφει τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στο πεδίο των αδειοδοτήσεων. 

Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα παρουσιάσουμε μέσα στον Ιούνιο, τη βασική μας στρατηγική. 

Και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχουμε προετοιμάσει έναν πλήρη επιχειρησιακό σχεδιασμό, το road map, για τη μεταρρύθμιση στον τομέα των αδειοδοτήσεων. 

Κατόπιν αυτού, ο στόχος είναι να προβούμε στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. 

Δεν προσδοκούμε απλώς να βελτιώσουμε την ελληνική πραγματικότητα. 

Θέλουμε να εφαρμόσουμε και στη χώρα μας τις πλέον σύγχρονες, τις βέλτιστες μεθόδους ελέγχων και αδειοδότησης. 

Με έμφαση, δηλαδή, σε μεθόδους όπως π.χ.:

  • η αυτοαδειοδότηση,
  • η έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών όχι από δημόσιες υπηρεσίες αλλά από τρίτους πιστοποιημένους ειδικούς και
  • η μεταφορά του ελέγχου από στο στάδιο της ίδρυσης στο στάδιο της λειτουργίας μιας επιχείρησης 

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια

Είμαστε , όμως, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Διότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι ο μόνος τρόπος για να αναχαιτίσουμε την ύφεση. 

Είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να κρατήσουμε όρθια τη χώρα. 

Κλείνοντας, λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας που συμβάλλει στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. 

Και πιστεύω πως με τη  συμμετοχή τόσων φορέων αλλά και ανθρώπων της αγοράς , θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για όλους.

Σας ευχαριστώ.»

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο