Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics

kx_logistics_f

…Eμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε θέσει δύο στρατηγικούς  στόχους για τον κλάδο των logistics:

Πρώτος στόχος, είναι  να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά του βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν πιο καινοτόμες και πιο εξωστρεφείς. Χθες, άλλωστε, παρουσιάσαμε τον Οδικό Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου και σίγουρα η προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασιών που προωθούμε, βοηθά ευθέως και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου των logistics.

Δεύτερος στόχος, είναι να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων, τονώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα όλης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό δεν το λέω μόνον εγώ ούτε είναι μία απλή ρητορική αναφορά. Τονίζεται ξεκάθαρα στην πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οίκου συμβούλων McKinsey: o στόχος αυτός είναι πράγματι εφικτός για τη χώρα…

 

“Κυρίες και Κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς πλέον το Συνέδριο αυτό, έχει εξελιχθεί σε ένα θεσμό για τον κλάδο, ο οποίος αναμφισβήτητα παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και της χώρας, γενικότερα. Ειδικά τώρα όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βιώνουν μία πρωτοφανή κρίση, κάθε πρωτοβουλία που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι εξόχως σημαντική. Είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας έναντι των αγορών, να προσελκύσουμε επενδύσεις και τελικά να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά ίσως και της ίδιας της πατρίδας μας.

Στον τομέα αυτό, καθοριστικό ρόλο παίζει η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που τόσο έχουμε ανάγκη. Εμείς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, με βάση τα σαφή χρονοδιαγράμματα που έχουμε ανακοινώσει από τον Αύγουστο. Εφαρμόζουμε ή έχουμε ήδη εφαρμόσει σημαντικές πρωτοβουλίες, για μία σειρά από θέματα όπως:

  • οι στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις
  • η αξιοποίηση και λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων
  • η απλοποίηση των διαδικασιών και η διαχείριση του ΕΣΠΑ
  • τα μέτρα για την απελευθέρωση αγορών στη λιανική και την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς
  • τα μέτρα για τις στρεβλώσεις της αγοράς στα καύσιμα
  • η εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές κ.α.

 

Γνωρίζουμε, ασφαλώς, πως ο σχεδιασμός μας εξαρτάται από πολλές προϋποθέσεις, για να είναι επιτυχής. Και πρωτίστως αφενός από την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας  και αφετέρου από την επίτευξη της συμφωνίας με την Τρόικα και τους εταίρους μας. Επ’ αυτού θέλω να είμαι σαφής: κανένας δεν μπορεί να περιμένει ανάπτυξη, αν η χώρα πέσει στο γκρεμό. Ανάπτυξη στο κενό και στον γκρεμό, δεν γίνεται. Καιρός είναι, λοιπόν, να τελειώνουμε με το λαϊκισμό και να δούμε τα πράγματα με υπευθυνότητα, με εθνική ενότητα και πραγματικό πατριωτισμό.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, θα μιλήσω με βάση το θετικό σενάριο: εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε το υπουργείο των διαρθρωτικών αλλαγών. Και προωθούμε τις σχετικές μεταρρυθμίσεις με σχέδιο και ταχύτητα για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα κυρίως στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τον κλάδο των Logistics, πιστεύω πως με τον δυναμισμό που τον χαρακτηρίζει, μπορεί να συνεισφέρει ιδιαίτερα, με επενδύσεις και με εξαγωγές υπηρεσιών, που τόσο χρειαζόμαστε στη φάση αυτή. Επομένως, είναι αναγκαία η στενή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χάραξη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τα Logistics. Ήδη, όπως, γνωρίζετε, πριν από δύο εβδομάδες είχαμε μία συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τα Logistics, την οποία έχουν συγκροτήσει οι μεγαλύτερες εμπορικές, βιομηχανικές και 3PL, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με τη στήριξη του ΣΕΒ και της Ελληνικής Εταιρίας Logistics.

 

Με βάση όλα αυτά, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε θέσει δύο στρατηγικούς  στόχους:

Πρώτος στόχος, είναι  να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν πιο καινοτόμες και πιο εξωστρεφείς. Χθες, άλλωστε, παρουσιάσαμε τον Οδικό Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου και σίγουρα η προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασιών που προωθούμε, βοηθά ευθέως και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου των logistics.

Δεύτερος στόχος, είναι να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων, τονώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα όλης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό δεν το λέω μόνον εγώ ούτε είναι μία απλή ρητορική αναφορά. Τονίζεται ξεκάθαρα στην πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οίκου συμβούλων McKinsey: o στόχος αυτός είναι πράγματι εφικτός για τη χώρα.

Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς απεδείχθησαν αποσπασματικές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Είναι σαφές τι πρέπει να γίνει.

Πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια είναι η συντονισμένη δουλειά από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης και έπειτα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαδικασίες για τον καθορισμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Το μεγαλύτερο τμήμα της σχετικής ευθύνης, οι εξαγωγές, οι μεταφορές, οι ιδιωτικές επενδύσεις, το εμπόριο και το ΕΣΠΑ, υπάγεται ευθέως πλέον στο ίδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα διάθρωση του.

Επομένως, αναλαμβάνουμε τις εξής πρωτοβουλίες:

Πρώτον, δημιουργούμε ένα κεντρικό σημείο επαφής, με βάση το υπάρχον πλαίσιο, στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών, για όλα τα ζητήματα logistics και με αυτονόητη προϋπόθεση την ενδοσυνεννόηση στο υπουργείο.

Δεύτερον, ενεργοποιούμε τη Μόνιμη Επιτροπή Logistics, εντός του μηνός, διευρύνοντας παράλληλα τις αρμοδιότητές της και καθιστώντας πιο ουσιαστική τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και μαζί με αυτόν, οι ελληνικές επιχειρήσεις που αξιοποιούν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα Σχέδιο Νόμου που αντιμετωπίζει όλα τα σύγχρονα θέματα των logistics.

Τρίτον, παρουσιάζουμε την Εθνική Στρατηγική Logistics. Αξιοποιώντας τη δουλειά που έχει ήδη γίνει σήμερα από τις προηγούμενες Επιτροπές και φυσικά σε στενή συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις πραγματικές ανάγκες. Ευελπιστώ, μάλιστα, να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Ομάδα Πρωτοβουλίας του ΣΕΒ για την εφοδιαστική αλυσίδα. Εκτιμούμε πως  εντός των επόμενων δύο μηνών θα είναι δυνατόν να έχει παρουσιαστεί το σχέδιο αυτό. Και στόχος μας είναι , αμέσως μετά,  με την έναρξη του νέου έτους, να αρχίσουμε άμεσα την υλοποίησή των επιμέρους δράσεων, που θα περιλαμβάνονται στη Στρατηγική.

Μία δράση, ενδεικτικά, είναι η ανάπτυξη υποδομών  και η βελτίωση μεταφορών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σειρά έργων υποδομών σε εξέλιξη. Π.χ. η σιδηροδρομική επέκταση στο λιμάνι του Ικονίου, στον Πειραιά. Που τελειώνει στο τέλος του έτους και μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί και η προώθηση των έργων σε κρίσιμους οδικούς άξονες. Σε λίγες ημέρες, θα έχουμε νέα και για τους μεγάλους οδικούς άξονες. Επιπλέον, εμείς ως υπουργείο, έχουμε ήδη παρουσιάσει την πολιτική μας για την αξιοποίηση των αεροδρομίων και το υπουργείο Ναυτιλίας το αντίστοιχο σχέδιο για τα λιμάνια. Εν πάση περιπτώσει,  χρειαζόμαστε έναν λειτουργικό συντονισμό, ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη από έργα που ούτως ή άλλως προχωράμε.

Μία άλλη δράση, είναι η διαμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για την αδειοδότηση και χωροθέτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Απλοποιώντας διαδικασίες και βελτιώνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο για τα εμπορευματικά κέντρα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Μια σύγχρονη, δηλαδή, λειτουργική αντίληψη για τα εμπορευματικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικής και η υλοποίησή του θα γίνει με την αρωγή όλων των εμπλεκομένων στη σχετική αγορά. Οι πρωτοβουλίες που δρομολογούμε δεν θέλουμε να είναι κάτι αποσπασματικό, αλλά κάτι που θα συνδέεται με τη συνολική μας δράση για την ανταγωνιστικότητα, κάτι που θα έχει διάρκεια και προοπτική.

Διότι καλύτερα οργανωμένα logistics και βελτιωμένες προσφερόμενες υπηρεσίες σημαίνει μικρότερο κόστος ανά μονάδα προϊόντος, δηλαδή χαμηλότερες τιμές. Και επίσης, σημαίνει πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής ελληνική οικονομία. Σημαίνει νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας για την Ελλάδα. Κάτι που σήμερα, εν μέσω αυτή της τεράστιας κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, το έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Για να επιστρέψουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Με τις σκέψεις αυτές, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics. Σας ευχαριστώ”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο