…Για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως επιθυμητή η περαιτέρω σύσφιξη των ήδη καλών οικονομικών μας σχέσεων. Η Σερβία, άλλωστε, αποτελεί μία δυναμική οικονομία των Βαλκανίων και αυτό επιβεβαιώνεται από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πέτυχε την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, πως η χώρα μας καταλαμβάνει την 2η θέση στην κατάταξη των κυριοτέρων ξένων επενδυτών στη Σερβία… Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση. Όμως, παρά τα προβλήματα, η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και τη στηρίζουμε. Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να απομακρυνθούμε από το στόχο μας για την ισχυρή παρουσία τους…
«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Σερβίας
Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ. Ασφαλώς η σημερινή συνάντηση γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες , τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πιστεύουμε πως η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας , θα είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών. Εγγύηση για αυτό αποτελούν: το ήδη υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας, η διαχρονική στήριξη που έχει προσφέρει η μία χώρα στην άλλη σε δύσκολες περιόδους, και ασφαλώς τα παραδοσιακά αισθήματα φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς.
Η στρατηγική θέση της Σερβίας καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις διεθνείς σχέσεις και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ως γνωστόν, έχει κάνει αποφασιστικά βήματα και έχει ήδη χρησθεί υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος, θεωρούμε σημαντικό τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας που διεξάγεται και χαιρετίζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση της σερβικής ηγεσίας έναντι αυτών των συνομιλιών.
Για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως επιθυμητή η περαιτέρω σύσφιξη των ήδη καλών οικονομικών μας σχέσεων. Η Σερβία, άλλωστε, αποτελεί μία δυναμική οικονομία των Βαλκανίων και αυτό επιβεβαιώνεται από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πέτυχε την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, πως η χώρα μας καταλαμβάνει την 2η θέση στην κατάταξη των κυριοτέρων ξένων επενδυτών στη Σερβία.
Οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων στα δύο κράτη είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα μπορούσαν να αφορούν την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της γεωγραφικής εγγύτητας, του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και των αναπτυξιακών προγραμμάτων που προωθούνται από Διεθνείς, Περιφερειακούς Οργανισμούς και πρωτοβουλίες. Και μπορούν να αναφέρονται σε μία σειρά από τομείς της αγοράς όπως: η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτοβιομηχανία, οι κατασκευές και πολλούς άλλους τομείς. Βεβαίως, για να είναι ευχερέστερη η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, θα ήταν χρήσιμη η διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων που ανάγονται στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και τους τελωνειακούς ελέγχους.
Από την πλευρά μας, γνωρίζετε πως αυτή την περίοδο δίνουμε μία μεγάλη μάχη. Ο ελληνικός λαός βιώνει μία τεράστια κρίση και έχει υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Η κυβέρνηση είναι επίσης, αποφασισμένη, πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, να προωθήσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Και προχωρά με σχέδιο, αποφασιστικότητα και απτά αποτελέσματα. Βασικό μέλημά μας είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της πατρίδας μας έναντι των εταίρων μας, αλλά και των αγορών. Προχθές, με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου από τη Βουλή των Ελλήνων, κάναμε το μεγάλο βήμα προκειμένου στην πραγματικότητα η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να μείνει όρθια και να προχωρήσει μπροστά. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν ήταν σίγουρα επώδυνα, αλλά αναγκαία, γιατί η μόνη εναλλακτική, στην πραγματικότητα, ήταν η οπισθοδρόμηση. Θεωρώ πως μετά την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία, αλλά και την έγκριση του Προϋπολογισμού που επίκειται, οι εταίροι μας θα εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Επομένως, εμείς τώρα οφείλουμε να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι οι μείζονες στόχοι για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να περάσουμε στο δρόμο της ανάκαμψης πρώτα και της ανάπτυξης στη συνέχεια, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Στο πλαίσιο αυτό εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε αναλάβει , μεταξύ άλλων, τις εξής πρωτοβουλίες:
- Tη διευκόλυνση των Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στη χώρα μας. Επιδιώκουμε να καταστεί η Ελλάδα μια χώρα φιλική προς τους επενδυτές που προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Με επιμέρους μέτρα όπως π.χ. τη σύσταση Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής, για την απλοποίηση των διαδικασιών .
- Την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές , η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες: στη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της χώρας μας και στη διείσδυση σε νέες αγορές και δίκτυα. Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των εξαγωγών, παρουσιάσαμε ήδη 25 συγκεκριμένα βήματα για περιορισμό της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονικοποίηση των συστημάτων, με απλοποίηση των τελωνειακών και προτελωνειακών ελέγχων.
- Επίσης, προωθούμε την Ενίσχυση του Ανταγωνισμού και της Ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ελλάδα είχαν ήδη ως αποτέλεσμα τη άνοδο της χώρας από την 100η στην 78η θέση της κατάταξης του “Doing Business Report” της Παγκόσμιας Τράπεζας πρόσφατα. Συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο με απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Με αλλαγές που εγκρίθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή.
Αυτές είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση. Όμως, παρά τα προβλήματα, η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και τη στηρίζουμε. Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να απομακρυνθούμε από το στόχο μας για την ισχυρή παρουσία τους. Θεωρούμε επίσης, πως η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα ενισχύσει την προσπάθεια αυτή.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον είναι μεγάλες. Και μονάχα με τη λειτουργική μεταξύ μας συνεργασία θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. Η Ελλάδα και η Σερβία, άλλωστε, έχουν αποδείξει πως μπορούν να έχουν στέρεες και παραγωγικές σχέσεις, στηριζόμενες στην παραδοσιακή φιλία των λαών μας.
Με την βεβαιότητα, λοιπόν, πως αυτή η επίσκεψή στην χώρα μας και η σημερινή εκδήλωση θα δώσουν σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών μας, σας καλωσορίζουμε και απευθύνουμε μήνυμα φιλίας και αισιοδοξίας προς τον Λαό της Σερβίας.
Σας ευχαριαστώ πολύ».