Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για το μέλλον: Οικοδομώντας μια πιο ισχυρή και δίκαιη ελληνική οικονομία»

kx_idryma_karamanli_27_11_2013

Στρεφόμαστε προς τις μεταρρυθμίσεις. Όχι διότι είμαστε οπαδοί των μεταρρυθμίσεων, αλλά γιατί με τις μεταρρυθμίσεις θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και με την ανταγωνιστικότητα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. 

Διότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Δεν είναι αποτέλεσμα καλών ανθρώπων, ούτε ευχών και προσευχών. Είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου μείγματος πολιτικής κι εμείς δε θέλουμε να ακολουθήσουμε δικούς μας δρόμους και δικές μας πατέντες. Αυτά τα δοκιμάσαμε και στο παρελθόν και δεν οδήγησαν δυστυχώς πουθενά. Θέλουμε πολύ απλά να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. 

Μέχρι τώρα έχουν γίνει μια σειρά από αλλαγές οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Το 2014 χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι αρκετά διαφορετική χρονιά από τα τελευταία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει…

kx_idryma_karamanli_27_11_2013“Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. Πρόεδρε του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, πραγματικά η επίσκεψη του κ. Gurria είναι μια επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική. Όχι απλώς και μόνο διότι είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ. Αλλά γιατί έχει ο ίδιος μια λαμπρή καριέρα και μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή. Και ταυτόχρονα είναι μια προσωπικότητα διεθνώς γνωστή, που τυχαίνει να έχει και βαθιά γνώση της χώρας μας. Το διαπίστωσα ακόμα μια φορά σήμερα το πρωί, στις συναντήσεις που είχαμε και στις συζητήσεις που κάναμε, για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας.

 

Κύριε Πρόεδρε και κύριε Γενικέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω με αυτή την ευκαιρία για τη συνεργασία που έχουμε σε διαφορετικούς τομείς, ο ΟΟΣΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα όμως για τη συνεργασία που έχουμε για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για το toolkit που είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση για την οικονομία, για την αγορά, για την καθημερινότητα του πολίτη.

 

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, αλλά δεν είναι η μόνη μεταρρύθμιση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο παράγων-κλειδί αυτή την ώρα για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Ναι, δεν αρκούν μόνον οι μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να δούμε και τον παράγοντα δημοσιονομικά μεγέθη και είναι κάτι που το κάνουμε. Ξέρετε ότι έχουμε το πέμπτο μικρότερο πια έλλειμμα στην Ευρωζώνη και στο τέλος της χρονιάς μετά βεβαιότητος και παρά τις αμφισβητήσεις που υπήρχαν μέχρι και πριν κάνα δυο μήνες θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Αλλά εκτός από την προσπάθεια στο δημοσιονομικό πεδίο, πρέπει να προχωρήσουμε και στο πεδίο της ανταγωνιστικότητος. Διότι είχαμε ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητος το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την ύφεση και θα τη διαιωνίσει εάν δεν πάρουμε αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα.

 

Άρα στρεφόμαστε προς τις μεταρρυθμίσεις. Όχι διότι είμαστε οπαδοί των μεταρρυθμίσεων, αλλά γιατί με τις μεταρρυθμίσεις θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και με την ανταγωνιστικότητα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

 

Διότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Δεν είναι αποτέλεσμα καλών ανθρώπων, ούτε ευχών και προσευχών. Είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου μείγματος πολιτικής κι εμείς δε θέλουμε να ακολουθήσουμε δικούς μας δρόμους και δικές μας πατέντες. Αυτά τα δοκιμάσαμε και στο παρελθόν και δεν οδήγησαν δυστυχώς πουθενά. Θέλουμε πολύ απλά να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας.

 

Μέχρι τώρα έχουν γίνει μια σειρά από αλλαγές οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Το 2014 χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι αρκετά διαφορετική χρονιά από τα τελευταία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει.

 

Το ασφαλιστικό μας έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές και είναι πια ένα σταθερό ασφαλιστικό. Η αγορά εργασίας δεν έχει πλέον τις δυσκαμψίες που είχε ίσα με τώρα. Αρκετές αγορές προϊόντων και αγαθών έχουν απελευθερωθεί. Μπορώ να αναφερθώ στην αγορά των φορτηγών, στην άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, έναν τομέα εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία.

 

Αλλά και μετά τις εκλογές τους τελευταίους 17 μήνες, με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και ταχύτητα τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν προωθηθεί από την Κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά. Μόνο στο δικό μας Υπουργείο, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τις αλλαγές που είχαμε στις μεταφορές ως προς τις τουριστικές υπηρεσίες, την απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των διδάκτρων, τις καινούργιες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, όπου περισσότερες εταιρείες πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Μπορώ να αναφέρω το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεύρυνση των εκπτωτικών περιόδων αλλά και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μπορώ να αναφέρω τα 25 διαφορετικά βήματα για την απλούστευση των εξαγωγών, τον καινούργιο Επενδυτικό Νόμο που αγκαλιάστηκε από την αγορά και ο οποίος προβλέπει μεταξύ των άλλων κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.

 

Αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξωστρέφεια, για τον νέο ενιαίο φορέα εξωστρέφειας που βασίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και σε αυτά που γίνονται ήδη σε χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστρία, η Ολλανδία.

 

Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας όπου ουσιαστικά θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να ανοίξει μια επιχείρηση χωρίς να χρειάζονται οι μέχρι σήμερα ισχύουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όχι μόνο για τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, προχωρούμε τολμηρά και για τις επιχειρήσεις υψηλής όχλησης συνεργαζόμενοι σε αυτό το πεδίο με την Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Σε λίγες ημέρες επίσης θα ανακοινωθεί σε συνεργασία μαζί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η εθνική στρατηγική για τα Logistics, διότι πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πράγματι διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

 

Και φυσικά κ. Γενικέ στηρίζουμε πολλά στις προσπάθειές μας σε αυτό που σήμερα μαζί ανακοινώσαμε, τις προβλέψεις, τις συστάσεις που περιέχονται μέσα στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

 

Ο ΟΟΣΑ εδώ κι ένα χρόνο δουλεύει σε συνεργασία μαζί μας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και βρήκε 329 διαφορετικά εμπόδια εισόδου στην ελληνική αγορά ερευνώντας τέσσερις τομείς: λιανικό εμπόριο, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα και τουρισμός. Εδώ πρόκειται για μια παρέμβαση-τομή, καθώς μιλάμε για νομοθετικές προβλέψεις που υπάρχουν και κρατάνε τεχνητά ψηλά την τιμή του γάλακτος. Μιλάμε για προβλέψεις που υπάρχουν έτσι ώστε να μην υπηρετούνται τα συμφέροντα των καταναλωτών όταν πάνε να αγοράσουν ψωμί. Μιλάμε για προβλέψεις οι οποίες υπάρχουν έτσι ώστε να μην μπορούμε να βρίσκουμε φτηνές βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής καθώς μέχρι τώρα προβλέπεται ότι μόνο στα φαρμακεία μπορούν να πωλούνται τέτοια προϊόντα. Μιλάμε για προβλέψεις σε σχέση με τα απορρυπαντικά οι οποίες επίσης οδηγούν σε υψηλότερες τιμές κατ΄ εξαίρεση στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλάμε για προβλέψεις οι οποίες επιβάλλουν να έχουμε σιλό 500 τόνων υποχρεωτικά, αυτό είναι το μίνιμουμ όριο για να γίνεται εμπόριο τσιμέντου. Μιλάμε για προβλέψεις οι οποίες απαγορεύουν την ίδρυση καινούργιων ξενοδοχείων για παράδειγμα στην Αθήνα, ενώ κατά τα λοιπά θέλουμε να κάνουμε την Αθήνα τουριστικό προορισμό.

 

Με αυτές τις λογικές θα πάρουμε διαζύγιο, είναι ξεκάθαρο. Ξέρουμε πολύ καλά και ξέρει και ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες που ίσως αντιδράσουν, αλλά δεν μας ενδιαφέρει πρωτίστως το συμφέρον αυτών των ομάδων.

 

Μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο ανυπεράσπιστος Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας καταναλωτής. Γι΄ αυτούς τους πολλούς θέλουμε να δώσουμε τη μάχη. Και ξέρετε, αυτό που σήμερα εκτυλίσσεται μπροστά μας είναι η μάχη της γενιάς μας και έχουμε μόνον μία επιλογή, να την κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

 

Το Ινστιτούτο αυτό λέγεται “Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Κύριε Γενικέ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνο ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο άνθρωπος ο πολιτικός που πήρε ιστορικές αποφάσεις και οδήγησε την Ελλάδα τότε έξω από το μάτι του κυκλώνα, αποκατέστησε και σταθεροποίησε τη Δημοκρατία στη χώρα και ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σήμερα εμείς, έχοντας φυσικά ένα πολύ μικρότερο μέγεθος από εκείνον, καλούμαστε να κάνουμε ουσιαστικά κάτι αντίστοιχο με εκείνον. Και είμαστε αποφασισμένοι όλοι, με πρώτον τον Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά σε αυτή την προσπάθεια, να τα καταφέρουμε. Και να είστε βέβαιοι κυρίες και κύριοι, ότι με τη βοήθεια όλων των Ελλήνων ναι, εμείς οι Έλληνες και τώρα θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο