Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη κοπή της πίττας της ΔΕΗ

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2009

 

 

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη κοπή της πίττας της ΔΕΗ

 

 

Επειδή είμαι νέο μέλος στην οικογένεια της ενέργειας μετράω τα λόγια μου, διότι όλοι εσείς γνωρίζετε περισσότερα για τη ΔΕΗ απ’ ότι εγώ. Ας είμαστε ειλικρινείς, η ενέργεια δεν τυγχάνει της σημασίας που θα έπρεπε. Το εμπόριο για παράδειγμα, τομέας εξίσου σημαντικός τυγχάνει πολύ μεγαλύτερης δημοσιότητας γιατί θεωρούμε την επάρκεια ενέργειας πάντα δεδομένη,  ή ότι ένα αόρατο χέρι φροντίζει για τη ρύθμιση των πάντων. Όμως η οικονομική κρίση και η κρίση του φυσικού αερίου έβαλε την κοινωνία σε σκέψεις και ανέδειξε την κομβική σημασία της ενέργειας για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.

Στη συνέχεια θα σταθώ στο θεσμικό πλαίσιο. Όταν ήμουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώσαμε ένα νέο πλαίσιο για την Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά κράτη. Η εισαγωγή του νέου πλαισίου προκάλεσε αναταράξεις παντού και η εφαρμογή του χρειάζεται προσοχή. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη προσαρμόζονται και το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΔΕΗ.

Εδώ πρέπει να σημειώσω, ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει η κολώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Η ΔΕΗ έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο, πρέπει να είναι ανταγωνιστική αλλά και να έχει κοινωνική ευαισθησία. Αποδεικνύοντας αυτή την κοινωνική ευαισθησία, η κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε τη ρήτρα καυσίμων για το 2009 και κράτησε σταθερά τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Καλωσορίζω επίσης τη χθεσινή απόφαση ότι πλέον οι αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ και των άμεσων συνεργατών του συνδέονται με την αποδοτικότητα τους και την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Αυτό περνάει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η ΔΕΗ έχει την κοινωνική ευαισθησία που όλοι χρειαζόμαστε.

Όλοι εμείς σε αυτήν εδώ την αίθουσα, κυβέρνηση, διοίκηση της ΔΕΗ και εργαζόμενοι είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου. Είμαστε υπέρ της στήριξης της ΔΕΗ με ίσους όρους στο νέο ανταγωνιστικό πεδίο και όλοι εμείς υπηρετούμε τον ίδιο στόχο. Θέλω να έχω στενή συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζομένους. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε πάντοτε τις ίδιες απόψεις αλλά αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας αλλά και της διοίκησης, η σύνθεση δηλαδή απόψεων.

Δεν είμαι δογματικός, ακολουθώ τον δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Αυτό το δρόμο θα βαδίζω μέχρι το τέλος και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι βέβαιος δε ότι στην κοπή της πίττας του 2010 θα διαπιστώσουμε όλοι ότι το 2009 ήταν ένα έτος πολύ καλύτερο για τη ΔΕΗ απ’ ότι η χρονιά που πέρασε.

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο