Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο διεθνές συνέδριο: «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές»

 

 Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2009

 

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο διεθνές συνέδριο: «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές»

 

Ήδη οι προηγούμενοι ομιλητές έχουν μιλήσει για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές του. Δεν πιστεύω ότι έχω να προσθέσω κάτι ουσιωδώς καινούριο. Αντίθετα πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να προσθέσουμε συγκεκριμένα μέτρα στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου διεθνούς προβλήματος. Ενός προβλήματος που δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμιά απολύτως χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Καθώς μιλάμε για το περιβάλλον είναι λογικό πρώτα απ’ όλα να στρεφόμαστε στις αρχές και τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα γι’ αυτά τα θέματα. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι στα ζητήματα αυτά, ακριβώς επειδή δε γνωρίζουν όρια και σύνορα, εμπλέκονται πολλοί  φορείς, εμπλέκεται ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών. Είναι θέματα που αφορούν και στη γεωργία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη δημόσια διοίκηση, στους ίδιους τους πολίτες σε σχέση με τη στάση της ζωής τους.

 

Ως Υπουργός Ανάπτυξης θα αναφερθώ στα θέματα της ενέργειας σημειώνοντας τις δράσεις που προγραμματίσαμε και προγραμματίζουμε για να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι ανάγκη, φυσικά, να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Μαζί με άλλες πιο προηγμένες χώρες, την ίδια την ΕΕ και σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, εφαρμόζουμε και εδώ μέτρα που ξεκίνησαν ήδη αλλού να έχουν σοβαρή επιτυχία. Η πολιτική μας κινείται σε 3 κατευθύνσεις:

–        προώθηση των ΑΠΕ

–        ενεργειακή Εξοικονόμηση

–        αλλά και συστράτευση της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τόσο αυτών που ασχολούνται με το περιβάλλον, όσο και γενικότερα των οργανώσεων που είναι ευαισθητοποιημένες για όλα αυτά τα ζητήματα.

 

Στο θέμα της προώθησης των ΑΠΕ έγιναν σημαντικά βήματα στην τελευταία πενταετία. Τριπλασιάστηκε το δυναμικό της χώρας στην εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ. Όμως αυτό δε μας αρκεί. Όχι μόνο γιατί έχουμε το στόχο να καλύπτουμε τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020 κατά 18% από ΑΠΕ, αλλά και γιατί αυτό προστάζει η συνείδησή μας. Επομένως, ανεξάρτητα και από τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις, έχουμε ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα μας το θέμα της πράσινης ενέργειας. Γιατί δεν μπορεί να θεωρείσαι σύγχρονος πολιτικός, σε οποιοδήποτε τομέα και σε οποιοδήποτε κόμμα, όταν αδιαφορείς για το περιβάλλον.

 

Πρόσφατα ψηφίσαμε καινούριο νόμο για τα φωτοβολταϊκά και τη γεωθερμία. Ένας νόμος που αντιμετωπίστηκε καταρχήν θετικά, τόσο από την επενδυτική κοινότητα, όσο και από τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να διευκολύνουμε επενδύσεις σε αυτούς τους δύο σημαντικούς τομείς.

 

Παράλληλα ετοιμάζουμε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μια σημαντικής κλίμακας θεσμική παρέμβαση για την αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Στηριγμένοι στο γεγονός ότι υπάρχει πια ολοκληρωμένο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να περιορίσουμε το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να πραγματωθούν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Είμαστε άλλωστε αποφασισμένοι, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση σε επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμα γρηγορότερα τους στόχους που έχουμε θέσει.

 

Δεν παραμένουμε όμως μόνο σ ’αυτά. Πρόσφατα, σε συνεργασία  με το Υπουργείο Οικονομίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακοινώσαμε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και κινήτρων την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών. Παράλληλα ανακοινώσαμε μέτρα για την ενεργό προώθηση της γεωθερμίας ακόμα και στην οικιακή χρήση. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, εντάσσεται και το ειδικό πρόγραμμα που εξαγγείλαμε για το πράσινο νησί. Μέχρι το τέλος του 2009 θέλουμε να έχουμε κάνει τον Αϊ Στράτη νησί ενεργειακά αυτόνομο και στηριζόμενο κατά 100% σε ΑΠΕ.

 

Το δεύτερο μέτωπο των παρεμβάσεων μας αφορά στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Η ενεργειακή εξοικονόμηση αποτελεί βασική συνιστώσα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να πετύχουμε ένα διπλό όφελος. Όφελος για το περιβάλλον, αλλά και όφελος για την οικονομία και τα οικονομικά των ίδιων των πολιτών. Και πάλι δεν αρκούμαστε στα λόγια και στα σχέδια.  Αναφερόμενος μόνο στο τελευταίο εξάμηνο, θέλω να υπενθυμίσω το πρόγραμμα Εξοικονομώ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόγραμμα, με το οποίο μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και δημόσιων κτηρίων και χώρων. Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, επιδιώκουμε να προωθήσουμε μια αντίστοιχη δράση για την οικονομική στήριξη της ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κτηρίων και γραφείων. Και αυτό καθώς μετά την προσαρμογή μας πέρυσι στο κοινοτικό δίκαιο ως προς τα ενεργειακά πιστοποιητικά που απαιτούνται για τα κτίρια, είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα να προχωρήσουμε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Στην ίδια φιλοσοφία εντάσσονται και τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες για την επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών. Σ’αυτή τη φιλοσοφία εντάσσονται και τα 3 προγράμματα που παρουσιάσαμε πρόσφατα, χρηματοδοτούμενα επίσης από το ΕΣΠΑ, δηλ. η Πράσινες Υποδομές, η Πράσινη Επιχείρηση και η Μετεγκατάσταση 2009, που στοχεύουν στο συνδυασμό της επιχειρηματικής δράσης με την προστασία του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, με το οποίο συμμορφωνόμαστε με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας 2006/32 για την  εξοικονόμηση ενέργειας στην οικιακή χρήση.

 

Πιστεύουμε στην πράσινη ενέργεια, πιστεύουμε στην πράσινη ανάπτυξη και επιδιώκουμε να το κάνουμε πράξη κάθε μέρα με την πολιτική μας.

 

Καθόλου μικρότερης σημασίας δεν είναι ο τρίτος άξονας της πολιτικής μας. Η πλατιά δηλαδή συμμαχία που θέλουμε να χτίσουμε με όλες τις ΜΚΟ που νοιάζονται για το περιβάλλον, αλλά και τους πολίτες που αγωνιούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Καμιά πολιτεία, πουθενά στον κόσμο, δε φτάνει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Γι’ αυτό και θέλω να συγχαρώ το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, που διοργανώνει αυτήν εδώ τη διημερίδα. Με προετοιμασία, με μεράκι και με περίσσευμα καρδιάς.

 

Με τις Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις είμαστε σε ανοιχτό και συνεχή διάλογο στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Πέρα από τη συνάντηση που έχουμε κάνει ήδη μαζί τους για το μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, είμαστε σε επαφή για όλα τα σημαντικά νομοθετήματα ενεργειακού χαρακτήρα. Δεν είμαστε φυσικά καταδικασμένοι να συμφωνούμε. Είμαστε όμως, πιστεύω, υποχρεωμένοι να συζητούμε. Απροκατάληπτα και χωρίς δογματισμούς. Γιατί, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις μας ενώνει μια κοινή προτεραιότητα: η φροντίδα για το μέλλον του φυσικού πλούτου της χώρας, η αγωνία για το μέλλον του πλανήτη.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ο φυσικός πλούτος της χώρας, το περιβάλλον, δεν ανήκει σε καμιά παράταξη, σε κανένα κόμμα. Είναι υπόθεση όλων μας. Γι’ αυτό, περισσότερο ίσως από άλλους τομείς, στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να μπουν στην άκρη τα μεγάλα λόγια και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να συναισθανθούμε το βάρος της ευθύνης μας. Της ευθύνης  που όλοι έχουμε απέναντι στους νεότερους πολίτες της χώρας μας και όλου του κόσμου. Απέναντι στις μελλοντικές γενιές Αυτή εδώ η διημερίδα μας το υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο