Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 29 Απριλίου 2009
Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας «Ευ επιχειρείν, κρίση: προβλήματα και ευκαιρίες»
Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανταγωνιστικότητα, σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει νέες και καλές θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και έχουμε χρέος να τη στηρίξουμε. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην επιχειρηματικότητα που στοχεύει, όχι στο εφήμερο κέρδος, αλλά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης προς όφελος της χώρας, των επιχειρήσεων, των ίδιων των Ελλήνων πολιτών. Και αν το χρέος αυτό ήταν μία φορά σημαντικό υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα, που η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, κλονίζεται από τη διεθνή οικονομική κρίση, αποκτά πολλαπλάσια σημασία.
Μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα από καμιά κυβέρνηση κανενός κράτους να προβλέψει με σαφήνεια την ένταση ή την έκταση της κρίσης. Μπορεί να μην είναι εύκολο από καμιά κυβέρνηση να δώσει την αλάνθαστη συνταγή για τη σωστή αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Μπορεί να υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις παγκοσμίως σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις. Γιατί χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσεις, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικές υπηρεσίες που θα μας βοηθήσουν να σταθούμε δυναμικά στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.
Για πολλά χρόνια είχαμε την τάση στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματικότητα με καχυποψία. Η τάση αυτή αντιστρέφεται, αλλάζει. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε μας αρέσει είτε όχι. Γι’ αυτό και η πολιτεία, στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Στηρίζει τους δυναμικούς εκείνους κλάδους της οικονομίας που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τη διεθνή οικονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Οι περιστάσεις δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια. Έτσι:
• Ενισχύουμε τη ρευστότητα στην αγορά και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Η πρώτη φάση του επιτυχημένου και πρωτοποριακού προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ έκλεισε με τις τράπεζες να έχουν εγκρίνει δάνεια σε πάνω από 27.300 επιχειρήσεις, ύψους 3,2 δις ευρώ. Ξεκίνησε και η δεύτερη φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο αναμένεται να δανειοδοτήσει επιπλέον 50.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δανείων της Α’ και Β’ φάσης του προγράμματος σε 9,5 δις ευρώ.
• Αξιοποιούμε στο έπακρο το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013) Οι πόροι που έχουν διασφαλισθεί από το ΕΠΑΝ ΙΙ ανέρχονται στα 3,2 δις ευρώ και μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι άνω των 6,3 δις ευρώ. Ήδη έχουν προκηρυχθεί δράσεις ύψους περίπου 560 εκ ευρώ, ενώ στόχος μας είναι, ως το Φθινόπωρο, να ενεργοποιήσουμε σχεδόν το 40% του προγράμματος.
Οι δράσεις αυτές αφορούν: – τα «κουπόνια καινοτομίας» που θα διευκολύνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορούν να αγοράζουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από δημόσιους φορείς καινοτομίας, – το πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, που στοχεύει ακριβώς στη στήριξη των ομάδων εκείνων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση- το πρόγραμμα «εξοικονομώ», για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων ΟΤΑ, που δίνει μια σημαντική ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο. • Μαζί με το ΕΠΑΝ ΙΙ και συμπληρωματικά προς αυτό, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε επενδύσεις σε άλλους, νέους, και πολλά υποσχόμενους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια και κυρίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ήδη απλοποιήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, κάτι που οι επιχειρηματίες του κλάδου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ακούσαμε το αίτημα της αγοράς και με τον ίδιο νόμο δώσαμε το πράσινο φως για την απεμπλοκή πολλών επενδύσεων σε ΑΠΕ. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική ενέργεια.
Επιπλέον, πάλι από το ΕΠΑΝ ΙΙ θα προκηρυχθούν άμεσα δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της «πράσινης» οικονομίας, και των επιχειρήσεων που στοχεύουν στην αξιοποίηση των ευκαιριών που ανοίγονται στον τομέα αυτό. Τέτοιες δράσεις είναι:- το πρόγραμμα για την απόσυρση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, – το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κτηρίων, – τα προγράμματα «πράσινη επιχείρηση» και «πράσινες υποδομές» για την ενίσχυση επιχειρήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις.
Προς την ίδια κατεύθυνση προωθούμε την υλοποίηση πρότυπων έργων για την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας, που θα συμβάλουν στην ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου, του επενδυτικού κοινού αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Τέτοια έργα είναι το «Σπίτι των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών» στο Λαύριο, που στοχεύει, πέρα από την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην αναβάθμιση του τεχνοχώρου του Λαυρίου, ώστε να αναδειχθεί σε ένα διεθνή πόλο που θα διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του κλάδου των τεχνολογιών ενέργειας. Αντίστοιχα ξεκινά το πρόγραμμα «πράσινο νησί», που θα αναδείξει τον Αϊ Στάτη ως το πρώτο ελληνικό νησί που θα στηρίζεται κατά 100% στις ΑΠΕ και θα ανοίξει το δρόμο για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο.
• Τέλος, προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, σημαίνει παράλληλα εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Γιατί έτσι βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για νέες επενδύσεις, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, με νομοσχέδιο αναβαθμίζουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ξεκινάμε τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Τιμών καθώς και της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, ενώ πρόσφατα εξαγγείλαμε δέσμη μέτρων ειδικά για την αγορά πετρελαιοειδών.
Και θα προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα. Γνωρίζουμε ότι χρειάζονται ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα, ακόμα μεγαλύτερος δυναμισμός από την πλευρά μας. Κινούμαστε προς τα εκεί. Η Πολιτεία μπορεί και πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα να προωθήσει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Αυτό απαιτούν οι καιροί, αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο χωρίς ανάπτυξη, επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματικότητα, επενδύσεις χωρίς πρόσφορο επενδυτικό περιβάλλον.
Σε αυτή την προσπάθεια της πολιτείας μπορείτε να βοηθήσετε και όλοι εσείς. Γι’ αυτό και αποδίδω μεγάλη σημασία στο συνέδριο αυτό. Είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και προβολής συγκεκριμένων προτάσεων. Γιατί στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, μόνο αν δράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση, να βοηθήσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους Έλληνες πολίτες να περάσουν μπροστά, να αξιοποιήσουν τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται σήμερα. Γιατί ευκαιρίες υπάρχουν πάντα, αρκεί να έχουμε τα σωστά αντανακλαστικά για να μπορούμε να τις διακρίνουμε.