Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην 4η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Ναύπλιο

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2009
Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην 4η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Ναύπλιο
Η φετινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενός πολύ σημαντικού θεσμού που ξεκίνησε από τον προκάτοχό μου, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, αποκτά εξαιρετική σημασία σήμερα που η χώρα μας, όπως όλος ο κόσμος, ταλανίζονται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Το Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι σημαντικό, όχι μόνο γιατί λειτουργεί ως πεδίο ενημέρωσης για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τα μέτρα και τους σχεδιασμούς της πολιτείας, αλλά κυρίως γιατί δίνει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και υποβολής προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα. Ακόμα πιο σημαντικό, όπως θα δείτε και από την ατζέντα της φετινής συνεδρίασης, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η προσήλωση στην επιδίωξη υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων. Δεν θα αρκεστούμε σε μια γενικόλογη συζήτηση. Θα μιλήσουμε για πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που, είτε υλοποιούνται ή θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο άμεσο μέλλον, και οι οποίες απαντούν στις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής όλων των ευρωπαϊκών κρατών.  Δεν είναι τυχαίο ότι το κοινό Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, το οποίο κατέστρωσε η ΕΕ από την αρχή της κρίσης, θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση και παράλληλα να δημιουργηθούν  οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάκαμψη.
Η Ευρώπη, λοιπόν, μιλά για ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών. Μιλά για τόνωση της επιχειρηματικότητας. Μιλά για την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.  Μιλά για την ανάγκη να στηριχθούμε  στην «πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (Small Business Act), που αφορά τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, προχωρώντας, μεταξύ άλλων στη μείωση των ημερών που χρειάζονται για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, την απαλλαγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από διοικητικά βάρη, την ενίσχυση των νέων και των γυναικών, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά το δρόμο της Ευρώπης.
Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις. Αλλά και δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις χωρίς ανταγωνιστικότητα.
Γι’ αυτό και ακολουθούμε:
 Μια πολιτική που προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες να μπορέσουν να αναπτύξουν και να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους.
 Μια πολιτική που εδραιώνει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα που βοηθά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα:
– Για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προχωρήσαμε άμεσα με το ταμείο εγγυοδοσίας, το ΤΕΜΠΜΕ. Σε λιγότερο από 100 μέρες, περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Μόνο στο νομό Αργολίδος έχουν εγκριθεί κατά την α’ φάση λειτουργίας του προγράμματος γύρω στα 280 δάνεια που ξεπερνούν τα 29 εκ. ευρώ.
Η Β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής πάνω από 9000 δάνεια, με προοπτική να εγκριθούν μόνο στη Β’ φάση 50.000 επιπλέον δάνεια ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων δανείων σε 9,5 δις. ευρώ.
– Επίσης, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, απλοποιούμε τη διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία. Ήδη η Ελλάδα απλοποίησε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης, γεγονός που μας ανέβασε 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας για το 2009. Προχωρούμε ακόμα παραπέρα επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη δημιουργία one-stop-shop για την ίδρυση μιας επιχείρησης, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.  Προετοιμάζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση.
Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Αξιοποιούμε τα κοινοτικά κονδύλια άμεσα, προκειμένου να έχουμε ορατά  αποτελέσματα σήμερα που το έχουμε περισσότερη ανάγκη. Ήδη, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης ενισχύθηκαν περισσότερα από 25.000 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Εδώ, στο νομό Αργολίδος, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΑΝ επενδύσεις σε κλάδους, όπως εκείνος του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 77εκ. ευρώ με ποσό δημόσιας δαπάνης να ξεπερνά τα 30,5 εκ. ευρώ.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και με το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ για την περίοδο 2007-2013. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες σημαντικές δράσεις από το ΕΠΑΝ ΙΙ. Στηρίζουμε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών, όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες, που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.
Ενισχύουμε παράλληλα την καινοτομία που θα προσδώσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη μικρομεσαία επιχείρηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν ξεκινήσει τα «κουπόνια καινοτομίας», προκειμένου μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Ενώ μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε παρουσιάσαμε τα κοινοτικά προγράμματα για τη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, με την παραγωγή, προϋπολογισμού 122 εκ. ευρώ, δημόσια δαπάνη. Στόχος μας είναι, όπως γίνεται σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο σύγχρονες και πιο ανταγωνιστικές. Ξεκίνησαν, επίσης, τρεις νέες δράσεις για την πράσινη επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχειρώ 2009», συνολικού προϋπολογισμού δημοσίας δαπάνης 68 εκ. ευρώ.
Μαζί με τις παραπάνω δράσεις αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες τυποποίησης και πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα. Αναδεικνύοντας την ποιότητα σε συγκριτικό πλεονέκτημα τις πατρίδας μας. Για πρώτη φορά η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο, αξιόπιστο και διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα διαπίστευσης και ποιότητας. Ήδη ο ΕΛΟΤ τα τελευταία χρόνια πέτυχε, μεταξύ άλλων, να ενσωματώσει στην ελληνική τυποποίηση περίπου 5000 ευρωπαϊκά πρότυπα και να διεξάγει ένα σημαντικό αριθμό εργαστηριακών δοκιμών για την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων. Θα προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα στον τομέα αυτό ανασχεδιάζοντας και βελτιώνοντας το ελληνικό σύστημα ποιότητας. Στόχος μας η δημιουργία μιας πιο ευέλικτης και πιο λειτουργικής δομής που θα περιλαμβάνει όλους τους βασικούς πυλώνες της ποιότητας και θα συντελεί αποφασιστικά στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Δεν ξεχνάμε και κάτι σημαντικό για τον εμπορικό κόσμο. Την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Ψηφίσαμε νομοθετική ρύθμιση που έγινε δεκτή απ’όλους τους αρμόδιους φορείς. Αλλά δε φτάνει μόνο η ψήφιση ενός νόμου, χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να εφαρμοστεί. Χρειαζόμαστε και την ενεργότερη συμμετοχή των δήμων και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που έχουν συναρμοδιότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά θεωρούμε ότι ιδιαίτερα αυτή η χρονιά το 2009, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι μια χρονιά κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης. Η  πολιτεία φυσικά, λαμβάνει μια σειρά από αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο, ζητάει από όλες τις επιχειρήσεις να δείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινωνική υπευθυνότητα για να βγει η Ελλάδα μια ώρα νωρίτερα από την κρίση. Πάνω από το ατομικό μας συμφέρον υπάρχει η πατρίδα μας. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Κυρίες και κύριοι,
Πέρα από τα μέτρα της πολιτείας για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πρέπει όλοι αναλάβουμε δράση. Γι’ αυτό και η φετινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περιμένουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις από όλους εσάς, που συμμετέχετε ενεργά στο θεσμό αυτό. Προσπαθούμε μαζί να θεμελιώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα. Οι σημερινές συνθήκες και το όραμά μας για το μέλλον επιβάλλουν εγρήγορση, αποφασιστικότητα, ταχύτητα στην υλοποίηση των δράσεων και πάνω απ’ όλα συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς. Εδώ βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, της χώρας μας.

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2009 

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην 4η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Ναύπλιο  

Η φετινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενός πολύ σημαντικού θεσμού που ξεκίνησε από τον προκάτοχό μου, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, αποκτά εξαιρετική σημασία σήμερα που η χώρα μας, όπως όλος ο κόσμος, ταλανίζονται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Το Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι σημαντικό, όχι μόνο γιατί λειτουργεί ως πεδίο ενημέρωσης για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τα μέτρα και τους σχεδιασμούς της πολιτείας, αλλά κυρίως γιατί δίνει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και υποβολής προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα. Ακόμα πιο σημαντικό, όπως θα δείτε και από την ατζέντα της φετινής συνεδρίασης, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η προσήλωση στην επιδίωξη υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων. Δεν θα αρκεστούμε σε μια γενικόλογη συζήτηση. Θα μιλήσουμε για πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που, είτε υλοποιούνται ή θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο άμεσο μέλλον, και οι οποίες απαντούν στις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής όλων των ευρωπαϊκών κρατών.  Δεν είναι τυχαίο ότι το κοινό Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, το οποίο κατέστρωσε η ΕΕ από την αρχή της κρίσης, θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση και παράλληλα να δημιουργηθούν  οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάκαμψη. Η Ευρώπη, λοιπόν, μιλά για ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών. Μιλά για τόνωση της επιχειρηματικότητας. Μιλά για την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.  Μιλά για την ανάγκη να στηριχθούμε  στην «πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (Small Business Act), που αφορά τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, προχωρώντας, μεταξύ άλλων στη μείωση των ημερών που χρειάζονται για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, την απαλλαγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από διοικητικά βάρη, την ενίσχυση των νέων και των γυναικών, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά το δρόμο της Ευρώπης.Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις. Αλλά και δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις χωρίς ανταγωνιστικότητα.Γι’ αυτό και ακολουθούμε: Μια πολιτική που προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες να μπορέσουν να αναπτύξουν και να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους. Μια πολιτική που εδραιώνει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα που βοηθά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα:- Για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προχωρήσαμε άμεσα με το ταμείο εγγυοδοσίας, το ΤΕΜΠΜΕ. Σε λιγότερο από 100 μέρες, περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Μόνο στο νομό Αργολίδος έχουν εγκριθεί κατά την α’ φάση λειτουργίας του προγράμματος γύρω στα 280 δάνεια που ξεπερνούν τα 29 εκ. ευρώ.
Η Β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής πάνω από 9000 δάνεια, με προοπτική να εγκριθούν μόνο στη Β’ φάση 50.000 επιπλέον δάνεια ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων δανείων σε 9,5 δις. ευρώ. – Επίσης, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, απλοποιούμε τη διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία. Ήδη η Ελλάδα απλοποίησε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης, γεγονός που μας ανέβασε 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας για το 2009. Προχωρούμε ακόμα παραπέρα επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη δημιουργία one-stop-shop για την ίδρυση μιας επιχείρησης, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.  Προετοιμάζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση.Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Αξιοποιούμε τα κοινοτικά κονδύλια άμεσα, προκειμένου να έχουμε ορατά  αποτελέσματα σήμερα που το έχουμε περισσότερη ανάγκη. Ήδη, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης ενισχύθηκαν περισσότερα από 25.000 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Εδώ, στο νομό Αργολίδος, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΑΝ επενδύσεις σε κλάδους, όπως εκείνος του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 77εκ. ευρώ με ποσό δημόσιας δαπάνης να ξεπερνά τα 30,5 εκ. ευρώ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και με το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ για την περίοδο 2007-2013. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες σημαντικές δράσεις από το ΕΠΑΝ ΙΙ. Στηρίζουμε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών, όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες, που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. 
Ενισχύουμε παράλληλα την καινοτομία που θα προσδώσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη μικρομεσαία επιχείρηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν ξεκινήσει τα «κουπόνια καινοτομίας», προκειμένου μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Ενώ μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε παρουσιάσαμε τα κοινοτικά προγράμματα για τη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, με την παραγωγή, προϋπολογισμού 122 εκ. ευρώ, δημόσια δαπάνη. Στόχος μας είναι, όπως γίνεται σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο σύγχρονες και πιο ανταγωνιστικές. Ξεκίνησαν, επίσης, τρεις νέες δράσεις για την πράσινη επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχειρώ 2009», συνολικού προϋπολογισμού δημοσίας δαπάνης 68 εκ. ευρώ.  Μαζί με τις παραπάνω δράσεις αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες τυποποίησης και πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα. Αναδεικνύοντας την ποιότητα σε συγκριτικό πλεονέκτημα τις πατρίδας μας. Για πρώτη φορά η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο, αξιόπιστο και διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα διαπίστευσης και ποιότητας. Ήδη ο ΕΛΟΤ τα τελευταία χρόνια πέτυχε, μεταξύ άλλων, να ενσωματώσει στην ελληνική τυποποίηση περίπου 5000 ευρωπαϊκά πρότυπα και να διεξάγει ένα σημαντικό αριθμό εργαστηριακών δοκιμών για την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων. Θα προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα στον τομέα αυτό ανασχεδιάζοντας και βελτιώνοντας το ελληνικό σύστημα ποιότητας. Στόχος μας η δημιουργία μιας πιο ευέλικτης και πιο λειτουργικής δομής που θα περιλαμβάνει όλους τους βασικούς πυλώνες της ποιότητας και θα συντελεί αποφασιστικά στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 
Δεν ξεχνάμε και κάτι σημαντικό για τον εμπορικό κόσμο. Την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Ψηφίσαμε νομοθετική ρύθμιση που έγινε δεκτή απ’όλους τους αρμόδιους φορείς. Αλλά δε φτάνει μόνο η ψήφιση ενός νόμου, χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να εφαρμοστεί. Χρειαζόμαστε και την ενεργότερη συμμετοχή των δήμων και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που έχουν συναρμοδιότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά θεωρούμε ότι ιδιαίτερα αυτή η χρονιά το 2009, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι μια χρονιά κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης. Η  πολιτεία φυσικά, λαμβάνει μια σειρά από αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο, ζητάει από όλες τις επιχειρήσεις να δείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινωνική υπευθυνότητα για να βγει η Ελλάδα μια ώρα νωρίτερα από την κρίση. Πάνω από το ατομικό μας συμφέρον υπάρχει η πατρίδα μας. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Κυρίες και κύριοι,
Πέρα από τα μέτρα της πολιτείας για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πρέπει όλοι αναλάβουμε δράση. Γι’ αυτό και η φετινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περιμένουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις από όλους εσάς, που συμμετέχετε ενεργά στο θεσμό αυτό. Προσπαθούμε μαζί να θεμελιώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα. Οι σημερινές συνθήκες και το όραμά μας για το μέλλον επιβάλλουν εγρήγορση, αποφασιστικότητα, ταχύτητα στην υλοποίηση των δράσεων και πάνω απ’ όλα συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς. Εδώ βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, της χώρας μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο