Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ.

 

 

 

Δελτίο Τύπου 

 

Αθήνα, 10 Μαΐου 2009

 

 

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Έχει, επανειλημμένα, τονιστεί ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία. Έχουν, επίσης, σημειωθεί οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του κλάδου σας. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε όλοι εσείς, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Γνωρίζουμε ότι μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή οικονομική συγκύρια, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, γενναίες πρωτοβουλίες, αποτελεσματικές προσπάθειες. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των κρατών της Ευρώπης, αν όχι ολοκλήρου του κόσμου. Μέσα στο κλίμα αυτό, λοιπόν, οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων, όλων των χωρών είναι να ξεπεράσουμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Και γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε μαζί με αίσθημα κοινωνικής και εθνικής ευθύνης για να θωρακίσουμε τη χώρα όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτός είναι ο λόγος που φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η συνέλευσή σας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερο βάρος.

 

Η πολιτεία από τη πλευρά της προσπαθεί, με συγκεκριμένα μέτρα, να στηρίξει εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις περίπου 940.000 επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα που ήδη λάβαμε και εκείνα που θα υιοθετήσουμε άμεσα, είναι μέτρα βασισμένα σε πολιτικές που ακολουθούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Δεν είμαστε μόνοι μας στο πρόβλημα αυτό. Δουλεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη και βρίσκουμε κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

 

Μελέτησα με προσοχή τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών ερευνών που δημοσιεύθηκαν πριν μερικές ημέρες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεσμευόμαστε τόσο εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση, να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά τα προγράμματα που έχουμε ξεκινήσει προκείμενου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ωφεληθούν άμεσα.

 

Προς αυτή τη κατεύθυνση, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, προσπαθούμε να πετύχουμε μια ισορροπία στην αγορά θέτοντας υψηλά στις προτεραιότητές μας τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

 

Συγκεκριμένα:

Ενισχύουμε  τη ρευστότητα στην αγορά, με έμφαση στις ΜΜΕ. Μόνο από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ δίνονται δάνεια σε πρώτη φάση ύψους 3,2 δις ευρώ σε πάνω από 27.300 επιχειρήσεις. Ξεκίνησε και η δεύτερη φάση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να δανειοδοτήσει επιπλέον 50.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δανείων της Α’ και Β΄ φάσης του προγράμματος σε 9,5 δις  ευρώ. Είναι περίπου το μισό Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και διοχετεύεται ακριβώς στις επιχειρήσεις εκείνες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

 

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ, που έχουν στόχο ακριβώς να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα χωρίς καθυστερήσεις. Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών είναι η ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, των ομάδων δηλαδή του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και τα «κουπόνια καινοτομίας» που διευκολύνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αγοράζουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από δημόσιους φορείς καινοτομίας.

 

Και δεν μένουμε μόνο σε αυτά. Ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας σε νέους και πολλά υποσχόμενους τομείς , όπως εκείνος της εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

 

Επιπλέον, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από το πρόγραμμα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009» επιπλέον δράσεις για επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον, να καινοτομήσουν, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και των παρεχόμενων υπηρεσιών , να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

 

Και βεβαίως, πέρα από τα προγράμματα αυτά, δίνουμε έμφαση στη σωστή λειτουργία της αγοράς. Γιατί υγιής επιχειρηματικότητα, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να υπάρξει όταν επικρατούν στρεβλώσεις στην αγορά.  Γι’ αυτό προωθούμε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ξεκινάμε τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Τιμών, προωθούμε τη στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς.

 

Και όλα αυτά τα μέτρα δε θα μείνουν στα χαρτιά. Εγώ ο ίδιος δεσμεύομαι ότι θα παρακολουθώ στενά την υλοποίηση των δράσεων αυτών, ώστε να πιάσουν πραγματικά τόπο. Ήδη, όσα μέτρα έχουν ξεκινήσει αντιμετωπίζονται θετικά από ένα σημαντικό μέρος των παραγόντων της αγοράς. Αυτός είναι ο σκοπός μας και γι’ αυτό δουλεύουμε. Όχι για να κάνουμε εξαγγελίες που μένουν στα χαρτιά, αλλά για να φτάνουν τα μέτρα μας στο τελικό αποδέκτη, σε αυτόν που πραγματικά έχει ανάγκη.

Κυρίες και Κύριοι,

 

Πολιτική σημαίνει επιλογές. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων μπορούν σε ορισμένα σημεία να δυσαρεστήσουν κάποιες κοινωνικές ομάδες. Η Κυβέρνησή μας, όμως, προχωρεί μπροστά στηριγμένη σε δυο άξονες. Ο πρώτος είναι η υπευθυνότητα , ο ρεαλισμός, η  σοβαρότητα. Ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά τους λαϊκιστές. Δε χρειαζόμαστε άλλο λαϊκισμό. Μπορούμε, φυσικά, να διαφωνούμε μεταξύ μας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να παραμείνουμε στο δρόμο της αληθείας και της ευθύνης. Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας είναι ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός. Και σε αυτό τον προσανατολισμό θα παραμείνουμε διότι μόνο να κερδίσουμε έχουμε εάν διδαχθούμε από τα πετυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εάν συντονιστούμε με τις πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

 

Σε αυτή την προσπάθεια θα επιμείνουμε. Και σε αυτή την προσπάθεια , η δική σας συνδρομή , η συνδρομή της ΓΣΕΒΒΕ είναι καθοριστική. Δεν θέλουμε το «ναι σε όλα». Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, ανοιχτοί στις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας. Επιζητούμε τη διατύπωση θέσεων από όλους τους φορείς της αγοράς , γιατί όλοι είμαστε στο ίδιο πλοίο. Όλοι έχουμε ένα κοινό στόχο να πετύχουμε. Να ξεπεράσουμε το σκόπελο της κρίσης. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είστε ειλικρινείς συνομιλητές και σύμβουλοί μας. Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια δεν θα είναι επιτυχία της Κυβέρνησης, Θα είναι επιτυχία για την Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο