Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 11 Μαΐου 2009
Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην Ισπανοελληνική Επιχειρηματική Συνάντηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Θέλω καταρχήν να καλωσορίσω τους Ισπανούς επιχειρηματίες στη χώρα μας. Είναι πιστεύω πολύ σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, που έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, να προχωρούν σε μια στενότερη συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς εκείνους, όπως αυτός της ενέργειας, που μπορεί να αποδώσει καρπούς προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας των δύο χωρών.
Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα κοντά σε επιτυχημένους επιχειρηματίες του χώρου και από τις δύο πλευρές.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να στραφούμε στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», την πλέον σύγχρονη και υγιή μορφή ανάπτυξης που εγγυάται ανταγωνιστικότητα, ευημερία, πρόοδο με σεβασμό στο περιβάλλον. Και δε νοείται «πράσινη ανάπτυξη» χωρίς επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να ανοίξουμε το δρόμο για επενδύσεις, ελληνικές και ξένες. Και έχουμε κάνει κάποια βήματα μπροστά. Το 2004, στην Ελλάδα, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ήταν 430 MWatt. Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς ξεπερνά τα 1250 MWatt. Έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος. Η πρόοδος που έγινε είναι σημαντική, αλλά δεν σταματάμε, ούτε επαναπαυόμαστε.
Ειδικά στον τομέα αυτό, η Ελλάδα έχει πολλά να διδαχθεί από μια χώρα σαν την Ισπανία, η οποία βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας αξιοποίησης των ΑΠΕ. Είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, ενώ παράλληλα έχει εγκαταστήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα τελευταία έτη η Ισπανία έχει επιτύχει την αύξηση κατά 50% του ποσοστού της ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από ΑΠΕ. Ήδη ένα σημαντικό ποσοστό αδειών λειτουργίας ΑΠΕ στην Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια ισπανικών εταιρειών. Θέλουμε το ποσοστό αυτό να αυξηθεί. Και στο σημείο αυτό το δικό μας και το δικό σας συμφέρον ταυτίζεται. Έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα από νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς η ζήτηση αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Χώρος δράσης υπάρχει για όλους τους ενδιαφερόμενους. Χρέος της πολιτείας είναι ακριβώς να διευκολύνει τις επενδύσεις αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το βάρος της γραφειοκρατίας που γνωρίζω καλά ότι ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Κάνουμε, λοιπόν, μια σοβαρή προσπάθεια να απαλλαγούμε από τα γραφειοκρατικά βάρη. Ήδη τον Ιανουάριο, με νέο νόμο απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανοίξαμε το δρόμο ώστε να «ξεκολλήσουν» πολλές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, προωθούμε νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό καθώς άμεσα θα ανακοινώσουμε μέτρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών, επιδιώκοντας χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της ηλιακής ενέργειας.
Επίσης, με τον ίδιο νόμο του Ιανουαρίου, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον που θα ευνοήσει την ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα της γεωθερμίας. Ανοίξαμε το δρόμο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, όχι μόνο στις γεωργικές καλλιέργειες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και στις κατοικίες. Τα οφέλη εδώ είναι σημαντικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία της χώρας, αλλά και για τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Άμεσα, θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις υπόλοιπες ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Στόχος μας είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις, να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις που απωθούν ξένους και Έλληνες επενδυτές και εμποδίζουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα οφέλη που προκύπτουν από την «πράσινη ενέργεια».
Στον τομέα τώρα της εξοικονόμησης ενέργειας, γίνεται μια εξίσου σημαντική προσπάθεια. Η Ελλάδα ήταν μια απ’τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας. Όπως θα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα η Συμπαραγωγή είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ηλεκτρισμού που βασίζεται στην πλήρη ανάκτηση και εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας που χάνεται από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με την έγκαιρη ενσωμάτωση της παραπάνω οδηγίας, θα μπορούν όλοι οι παραγωγοί ενέργειας, να προχωρήσουν σε σχετικές επενδύσεις, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο βήμα στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα, στον ίδιο τομέα, προωθούμε την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2006/32 «ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση της ενέργειας». Έτσι δημιουργούμε το πλαίσιο για την καλλιέργεια μιας άλλης νοοτροπίας από τους πολίτες, αλλά και την ενθάρρυνση επιχειρηματικών δράσεων με πρωταγωνιστές Έλληνες και ξένους επενδυτές, που κινούνται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα που Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προκειμένου να επενδύσουν στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας. Και για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια. Με βάση το σχεδιασμό της Ε.Ε, αλλά και τις δικές μας ανάγκες τα πράγματα οδηγούν στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στη χώρα μας γεγονός που ελαχιστοποιεί το ρίσκο για όλους τους επενδυτές. Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνουν επενδύσεις εγκαίρως. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις επενδύσεις και τις συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματικών. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τα βάρη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά. Και στην πορεία αυτή τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά για όλες τις πλευρές, για τους Έλληνες και Ισπανούς επιχειρηματίες, για τη χώρα, για τους πολίτες.