ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 2007
Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών – Παρουσίαση Βιβλίου «Ποδήλατο, οδηγός σχεδιασμού και αξιολόγησης δικτύων»
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Κυρίες και κύριοι,Το έχω ξαναπεί αλλά θέλω να το τονίσω και σήμερα:Δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη πολιτική για τις Μεταφορές χωρίς φροντίδα για το Περιβάλλον. Και δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να προσπαθούμε να μειώσουμε τη χρήση του ΙΧ. Ξέρετε, η χώρα μας είναι πρώτη, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ αλλά σε 52 χώρες, που περιλαμβάνουν και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην αύξηση κατοχής ΙΧ. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που δημοσιεύθηκε φέτος, το ποσοστό αύξησης κατοχής αυτοκινήτου στην Ελλάδα ήταν 20% κατά την περίοδο 2000-3. Αυτή την τάση προσπαθούμε να ανατρέψουμε με στοχευμένα μέτρα και συγκεκριμένες πρακτικές, που θα κάνουν τις μετακινήσεις μας πιο εύκολες και την πόλη μας πιο ανθρώπινη. Γιατί δεν μπορούμε, βέβαια, να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας. Αντίθετα, πρέπει να τις διευκολύνουμε, να μη νιώθουν οι πολίτες αποξενωμένοι ακριβώς επειδή τους είναι δύσκολο να συναντήσουν το φίλο ή το συγγενή τους που έτυχε να μένει στην άλλη άκρη της πόλης. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις, αλλά και να πετύχουμε ταυτόχρονα μια «βιώσιμη κινητικότητα».Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εξαγγείλαμε σειρά μέτρων πριν από λίγες ημέρες, για να γίνουν οι αστικές συγκοινωνίες πιο φιλικές στον πολίτη. Για να πείσουμε τους Έλληνες να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να κινηθούν στην πόλη με τα ΜΜΜ. Μιλήσαμε για σύστημα τηλεματικής στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, για την εισαγωγή της ενιαίας επαναφορτιζόμενης κάρτας που θα αντικαταστήσει σιγά σιγά το παραδοσιακό εισιτήριο. Για «καθαρά» λεωφορεία. Για επέκταση του ΗΣΑΠ, του ΤΡΑΜ, του Προαστιακού. Για παράταση του ωραρίου του ΜΕΤΡΟ. Αποφασίσαμε παράλληλα τη δημιουργία μόνιμης Επιτροπής για τις «πράσινες μεταφορές». Προκειμένου να προωθήσουμε τα εναλλακτικά καύσιμα στις μεταφορές, να δούμε τις δυνατότητες των νέων υβριδικών τεχνολογιών αλλά και να αναπτύξουμε δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως οι ποδηλατόδρομοι.Πιστεύω πραγματικά ότι σε αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης πόλης το ποδήλατο μπορεί να παίξει ξεχωριστό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις υπόλοιπες πόλεις της Ευρώπης το παραδοσιακό αυτό μέσο για τις μετακινήσεις μας ολοένα και κερδίζει έδαφος. Είναι στα σχέδιά μας να ενισχύσουμε τους ποδηλάτες και να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους των πόλεων να χρησιμοποιούν ποδήλατα. Πριν από λίγο καιρό είχα συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων, τον κύριο Κακλαμάνη. Μιλήσαμε για το θέμα αυτό και συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την ιδέα του, να ξεκινήσουμε, δηλαδή, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στα πάρκα του Δήμου. Θα στηρίξουμε με χρήματα του Υπουργείου τη μελέτη και θα εξετάσουμε πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Φίλες και φίλοι,Το ποδήλατο μπορεί να συμβάλει σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Είναι γνωστές οι αντικειμενικές δυσκολίες για τη διευρυμένη χρήση του ποδηλάτου σε πόλεις όπως αυτή της Αθήνας. Ωστόσο είναι σημαντικό να προσπαθούμε και να προτείνουμε λύσεις. Το βιβλίο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Το θέμα «περιβάλλον» πρέπει να ανέβει ψηλά στην ατζέντα μας. Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ κρούει για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Έως και 150 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να πληγούν από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών τις επόμενες δεκαετίες με κόστος που αναμένεται να ξεπεράσει τα 23,8 τρις ευρώ. Στην Ελλάδα έχουμε τη θέληση αλλά τείνουμε να υστερούμε στην πράξη. Το βιβλίο αυτό είναι πράξη. Είναι μια ουσιαστική αξιολόγηση των δυνατοτήτων του οδικού δικτύου να υποδεχθεί το ποδήλατο.
Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα που το έγραψε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι κοντά σας. Για μια πιο ανθρώπινη, πιο φιλόξενη πόλη.Ευχαριστώ πολύ ΣΗΜ: ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.yme.gr Από το Γραφείο Τύπου