Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χάθηκε μια γενιά με την αερολογία… – συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα”

Με κυβέρνηση ανοχής στο χείλος του γκρεμού, «που δεν θα ξέρει αν αύριο το πρωί τα όργανα του ΚΙΝΑΛ αποφασίσουν να την ρίξουν», η χώρα δεν θα κάνει το επόμενο βήμα, λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα εκτιμά ότι οι πολίτες θα αποκλείσουν οριστικά τα άκρα και τον λαϊκισμό στις 7 Ιουλίου. «Δεν ερχόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ No 2. Εμείς λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα» αναφέρει και προσθέτει με έμφαση ότι «χάθηκε μια γενιά με την αερολογία».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα»

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει ξεκάθαρα εντολή για ισχυρή κυβέρνηση. Τι απαντάτε σε όσους μιλούν για εκβιαστικά διλήμματα και κινδυνολογία της ΝΔ;

Η χώρα μας έχει αυτή τη στιγμή την ευκαιρία για μια τετραετία δυναμικής προόδου, ώστε να βγει οριστικά από το τέλμα και να δημιουργήσει προοπτική για όλους τους Έλληνες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κυβέρνηση μειοψηφίας. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, η οποία θα είναι από την πρώτη μέρα στο χείλος του γκρεμού, στηριζόμενη στην ψήφο ανοχής του ΚΙΝΑΛ που αρνείται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μια κυβέρνηση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, που δεν θα ξέρει αν αύριο το πρωί τα όργανα του ΚΙΝΑΛ αποφασίσουν να την ρίξουν. Τι κυβέρνηση θα είναι αυτή; Τι χώρα θα είναι αυτή; Πώς θα πάμε μπροστά αν είμαστε σε διαρκή περιδίνηση; Εμείς θέλουμε να κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες. Είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων να έχει η χώρα μας μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα εξασφαλίζει την πολιτική, αλλά και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Και αυτό σήμερα μπορεί να προσφέρει μόνο η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κόμματα όπως αυτά του Κυριάκου Βελόπουλου, του Γιάνη Βαρουφάκη, μαζί με τις επιδόσεις της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να καθορίσουν σημαντικά το πολιτικό σκηνικό. Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί τελικά;

Η ζωή μας δεν είναι ούτε πλάκα, ούτε πρόβα. Χάθηκε μια γενιά με την αερολογία. Δεν μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη ζωή. Εκτιμώ ότι οι ψηφοφόροι θα γυρίσουν οριστικά την πλάτη τους στα άκρα και τον λαϊκισμό και θα δώσουν ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία. Είδαμε πού οδηγούν οι πολιτικές σαπουνόφουσκες. Η πραγματικά πατριωτική στάση σήμερα είναι η στροφή στη σοβαρότητα. Ώστε να κάνουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο την επανάσταση της κοινής λογικής. Αυτός είναι ο δρόμος για να χτίσει η Ελλάδα το μέλλον που αξίζει.

Η ΝΔ μιλάει για «ναρκοπέδιο ΣΥΡΙΖΑ» σε επίπεδο οικονομίας, επιμένοντας την ίδια στιγμή ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα ανάπτυξης με νέες δουλειές και φοροελαφρύνσεις. Πως θα γίνει αυτό; Δεν φοβάστε μήπως βρεθείτε με δεμένα χέρια την επόμενη μέρα;

Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια και βρισκόμαστε στον πάτο της Ευρώπης στις επενδύσεις. Δεν ερχόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2 με Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και υποσχέσεις ότι θα αλλάξουμε τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό πράγματι θα μας έδενε τα χέρια για την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, εμείς λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα. Έχουμε παρουσιάσει ένα πλήρως κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα που συνοψίζεται ως εξής: Χαμηλότεροι φόροι, για να αναπνεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λιγότερες δαπάνες, για να εξοικονομήσουμε τους απαραίτητους πόρους για τις φοροελαφρύνσεις. Στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές δουλειές για όλους. Χωρίς μεγάλα λόγια, προχωράμε με σχέδιο και σκληρή δουλειά για την Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών.

Πως σχολιάζετε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα σας κατηγορεί για «κρυφό πρόγραμμα»;

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στο αφήγημα που οι πολίτες απέρριψαν στις με ηχηρό τρόπο ευρωεκλογές. Ποιο είναι αυτό; Ότι εμείς είμαστε δήθεν κοινωνικοί δράκοι που θα έρθουμε να κατασπαράξουμε την κοινωνία. Διότι προφανώς εμείς δεν έχουμε ούτε μανάδες, ούτε πατεράδες, ούτε φίλους, ούτε καν ψηφοφόρους! Το επόμενο στάδιο είναι να πουν στους πολίτες «η Νέα Δημοκρατία θα σας έχει όλη μέρα όρθιους στο ένα πόδι»!

Έχετε μιλήσει για «πολιτική ξετσιπωσιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Πως το εννοείτε;

Αναφέρομαι στην ωμή διαστρέβλωση δηλώσεων και θέσεων. Να σας δώσω δύο πρόσφατα παραδείγματα: Ήμουν πριν κάποιες μέρες στην τηλεόραση και ρωτήθηκα αν θα προσλάβουμε δασκάλους ειδικής αγωγής. Απάντησα, λοιπόν, πως είναι λόγος τιμής του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν αυτές οι προσλήψεις. Και βγήκε την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας και με κατηγόρησε ότι απέφυγα να δεσμευτώ για τις προσλήψεις!

Άλλο παράδειγμα, από την κεντρική προεκλογική μου εκδήλωση στο Μαρούσι: Μιλούσα για τις προγραμματικές θέσεις που έχουμε παρουσιάσει και είπα ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης θα έχουμε και αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Τόνισα ότι θα ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση όχι των εκπαιδευτικών ατομικά, αλλά των σχολικών μονάδων -της συνολικής τους εικόνας, των υποδομών κλπ- όπως γίνεται σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Με συμμετοχή και των γονέων, απρόσωπα και συνολικά. Και βγήκε η Αυγή και έγραψε ότι ο Χατζηδάκης είπε πως θα αξιολογούν οι γονείς τους εκπαιδευτικούς ατομικά! Τη στιγμή που είπα ακριβώς το ανάποδο! Δεν θα εκπλαγώ αν αύριο-μεθαύριο ακούσω τον ΣΥΡΙΖΑ να με κατηγορεί ότι δεν λέγομαι Κωστής Χατζηδάκης!

Εσείς προσωπικά με ποιες αρχές πορεύεστε, διεκδικώντας τον σταυρό στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, δεδομένου ότι το κεντρικό σύνθημά σας είναι «Πολιτική με αξίες»;  

Σε όλη την πορεία μου, από τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ μέχρι την Ευρωβουλή και τα διάφορα υπουργεία, έχω ταυτιστεί με κάποιες αξίες: Ελευθερία, ελεύθερη οικονομία, αξιοκρατία, Ευρώπη, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια. Για αυτές τις αξίες δεν έχω διστάσει να συγκρουστώ -για την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, την εργαλειοθήκη- στα υπουργεία από τα οποία πέρασα. Και με βάση αυτές τις αξίες δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να μάχομαι για το αύριο της Ελλάδας, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο