Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Χελώνες και τίγρεις»: Η παρουσίαση του βιβλίου των Κωστή Χατζηδάκη και Νίκου Γεωργιάδη

Δεν πρόκειται για παιδικό παραμύθι, ούτε για μύθο του Αισώπου. «Χελώνες και Τίγρεις» είναι ο τίτλος του βιβλίου που παρουσίασαν σήμερα στην «Αίγλη» του Ζαππείου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και ο επίσης νεοδημοκράτης βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Γεωργιάδης. Οι συγγραφείς επέλεξαν την προκλητική αυτή παρομοίωση, για να αναδείξουν πολλές παραμέτρους της στρεβλής «ανάπτυξης» της χώρας μας, όταν οι προκλήσεις της νέας εποχής επιτάσσουν στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Και γιατί να αλλάξουμε ρότα; Διότι τη στιγμή που στον πλανήτη μας πολλαπλασιάζονται οι «τίγρεις», η Ελλάδα δυστυχώς σέρνεται σαν χελώνα. Οι δύο συγγραφείς σημειώνουν ότι:

Το «κέρδος» και η «ελεύθερη αγορά» εξακολουθούν να θεωρούνται … βρώμικες λέξεις στη χώρα μας!

Αντί να παράγουμε ποιοτικά και ακριβά προϊόντα, επιμένουμε να ανταγωνιζόμαστε τα φθηνά – και χαμηλής ποιότητας – κινέζικα!

Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ανάμεσα στα
200 καλύτερα παγκοσμίως!

Αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται συνεχώς η θέση μας σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα!

Είμαστε στην ΕΕ ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά ήδη μας ξεπερνούν ως προς την ανταγωνιστικότητα αρκετά από τα νέα κράτη-μέλη


Μετά την ανάλυση του ελληνικού «αναπτυξιακού» μοντέλου τις τελευταίες δεκαετίες, οι συγγραφείς διατυπώνουν πλήθος ρηξικέλευθων προτάσεων για την ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας μας, στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στα «αυγά της ομελέτας», κατά την άποψή τους, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:Νέα πολιτική επενδύσεων, με υιοθέτηση ενός ευνοϊκού και σταθερού φορολογικού συστήματος, δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έμφαση σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες,
αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού κλπ.

Δημιουργία νέου παραγωγικού ιστού της οικονομίας, με αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και μετατροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε «στρατηγείο» και πραγματικό αρωγό των αγροτών, στροφή της βιομηχανικής παραγωγής σε προϊόντα τεχνολογικής αιχμής, με παράλληλη έμφαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, κ.ά.

Ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού, με χρονική και χωρική διεύρυνση του τουριστικού μας προϊόντος, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε νέες υποδομές (π.χ. σε γήπεδα γκολφ και μαρίνες), οργανική σύνδεση του τουρισμού με τον ελληνικό πολιτισμό, κ.ά.

Στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη, όπου προτείνεται ο διαχωρισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, η τάχιστη αποσαφήνιση των χρήσεων γης, μια νέα πολιτική μεταφορών και ενέργειας (με έμφαση στα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο), ανακύκλωση των αποβλήτων ως απαράβατος όρος, κ.ά.

Νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης, το οποίο προσδιορίζεται ως «λιγότερο, μικρότερο και πιο αποτελεσματικό», με τη χρήση εξωτερικών συνεργασιών (outsourcing), την αντικειμενική αξιολόγηση παντού και των πάντων, την παροχή κινήτρων και την επιβολή κυρώσεων, την εισαγωγή της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», κ.ά. Προτείνεται επίσης μια νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, με τη δημιουργία 6 μειζόνων Περιφερειών αντί για τις σημερινές 13!


Σε ό,τι αφορά το Δ΄ ΚΠΣ, στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου (με τον τίτλο … «Συνταγές για πίτες») οι συγγραφείς εισηγούνται μια καινούρια φιλοσοφία αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, άξονες της οποίας αποτελούν:

Ο σχεδιασμός του Δ΄ ΚΠΣ ως υποβοηθητικού εργαλείου, συμπληρωματικά προς εκείνα τα αυτονόητα μέτρα που οφείλει να λάβει η χώρα μας ούτως ή άλλως!

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και νέος τρόπος εκπόνησης του προγράμματος (από ανεξάρτητο σύμβουλο, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού).

Νέα δομή του Δ΄ ΚΠΣ, με 13 μόνο επιχειρησιακά προγράμματα, αντί για τα σημερινά 24!


Το βιβλίο παρουσίασαν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Άννα Διαμαντοπούλου και ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Δήμαρχος Αθηναίων κα. Ντόρα Μπακογιάννη, οι Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ Χρήστος Φώλιας, και Πέτρος Δούκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, βουλευτές και πλήθος δημοσιογράφων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο