Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χρειάζεται επιστράτευση όλων για να σταθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη – Εφημερίδα Ισοτιμία

Κύριε Χατζηδάκη, ποια είναι η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί από τη γενικότερη πορεία των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των προτάσεων τους για το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη. Η πορεία της κυβέρνησης αποτυπώνεται θετικά στην κοινή γνώμη με την δημοτικότητα του πρωθυπουργού να κυμαίνετε σε υψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία είναι το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας στις πολιτικές του οποίου, ρυμουλκήθηκαν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (πλην του ΚΚΕ). Άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Στόχος μας είναι η πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά, και εν πάση περιπτώσει ένα αποτέλεσμα για τη ΝΔ καλύτερο από αυτό των ευρωεκλογών του 1999.


Πώς είδατε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Πρόκειται για μια ισχυρή ομάδα, που συνδυάζει τη συμμετοχή παλαιότερων ευρωβουλευτών με πολιτικούς που για πρώτη φορά θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο ΕΚ. Εκφράζονται σ’ αυτό με ισορροπία οι ελληνικές περιφέρειες και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Οι αυριανοί ευρωβουλευτές της ΝΔ έχουν διαφορετικές επιστημονικές γνώσεις και πείρα από την ενασχόληση τους με τα κοινά από διαφορετικούς κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς χώρους. Σε αντίθεση με εμάς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν συμπεριλαμβάνεται πρώην ευρωβουλευτές, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος προκειμένου να υπάρξει ομαλή συνέχεια σε σχέση με τη λειτουργία θεσμών και μηχανισμών της Ευρωβουλής. Αυτό καθιστά την όποια προσπάθεια τους να διαδραματίσουν ρόλο ουσιαστικό πιο δυσχερή.


Ως ευρωβουλευτής 2 θητειών ποια θα λέγατε ότι είναι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στην ΕΕ και ποιες είναι οι προοπτικές της Ευρώπης των 25;
Σίγουρα μετά την 13η Ιουνίου η Ευρώπη δεν θα είναι πλέον η ίδια.. Καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γιγάντωσής της και τον κίνδυνο να μετατραπεί σε ένα γραφειοκρατικό κολοσσό. Θα πρέπει όλες οι χώρες να επιδείξουν την ανάλογη πολιτική βούληση, έτσι ώστε ξεπερνώντας εθνικούς εγωισμούς να βοηθήσουν την Ε.Ε των 25 να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα οι νέες χώρες είναι φτωχότερες από εμάς. Θα χρειαστούν λοιπόν χρηματοδοτική στήριξη. Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό θα είναι κομβικής σημασίας στην επόμενη πενταετία, καθώς οι πλουσιότερες χώρες δε φαίνονται διατεθειμένες να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Επ’ αυτού θα έχουμε σκληρές μάχες. Από την άλλη πλευρά η ενιαία αγορά διευρύνεται ευνοώντας όσους είναι ανταγωνιστικοί και τιμωρώντας όσους δεν είναι.


Κατά συνέπεια ποια είναι τα σημεία που πρέπει να αναδείξει η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ και πού πρέπει να ρίξει το βάρος της σε σχέση με την ΕΕ;
Η χώρα μας θα βρεθεί σε ένα πλαίσιο περισσότερο ανταγωνιστικό, με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Θα πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις και να κινητοποιήσει τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κομμάτια της παραγωγής, έτσι ώστε να σταθεί στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όπως θα διαπιστώσατε ήδη από τη διακήρυξη του πρωθυπουργού, η ΝΔ επικεντρώνει τη στρατηγική της στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που μας δίνει η ΕΕ και στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή για τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να παλέψει για στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την πραγματική σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Επιπλέον θα επιδιώξουμε να δώσουμε στους Έλληνες πολίτες δικαιώματα που τους εξασφαλίζει η κοινοτική νομοθεσία σε τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή και που τους στέρησαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


Είστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας; Πιστεύετε ότι πρέπει να αποτελέσει βασικό μέλημα της νέας Ευρωβουλής των 25;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά οδηγείται σε αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για την ίδια, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ευεργετικές συνέπειες και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι δυνάμεις που εργάζονται για τον εκδημοκρατισμό της γείτονος και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να βρουν σταθερή υποστήριξη από τους ευρωβουλευτές στο Ε.Κ που θα προκύψει τον ερχόμενο μήνα.


Κύριε Χατζηδάκη, που οφείλετε – κατά τη γνώμη σας – η χαλαρότητα που παρατηρείται στην ψήφο των ευρωεκλογών;
Είναι αλήθεια καταρχήν ότι στην ΕΕ είναι αισθητό το έλλειμμα επικοινωνίας και τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες φαντάζουν ξένα. Υπάρχουν και τρεις λόγοι πιο συγκεκριμένοι, σχετικοί με την επικαιρότητα στην Ελλάδα για το μέχρι στιγμής περιορισμένο ενδιαφέρον: Οι πρόσφατες εθνικές εκλογές, οι εξελίξεις στο Κυπριακό μαζί με το δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο και βέβαια το μεγάλο εθνικό και διεθνές θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο αναπόφευκτα το ενδιαφέρον θα αυξηθεί, καθώς τόσο τα κόμματα όσο και τα μέσα ενημέρωσης θα εστιάσουν την προσοχή τους προς τις ευρωεκλογές όσο πλησιάζουμε τη 13η Ιουνίου. Θα ήταν άδικο άλλωστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς το 60% των της νομοθεσίας που τίθεται σε εφαρμογή κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι νομοθεσία που υιοθετείται κατ’ αρχήν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.


Τι περιμένει να ακούσει από εσάς ο Έλληνας ψηφοφόρος;
Ο Έλληνας ζητά μια Ευρώπη που νοιάζεται για τα καθημερινά προβλήματα του, τις ανησυχίες του. Θέλει μια Ευρώπη που προασπίζεται τα δικαιώματά του, προστατεύει το περιβάλλον, προσφέρει ασφάλεια στον καταναλωτή. Η ΕΕ οφείλει να καλύψει το κενό ενημέρωσης και να αποκαταστήσει τη διαφανή λειτουργία των οργάνων της για να δημιουργήσει μια στενότερη επικοινωνία με τον πολίτη. Μεγάλη είναι και η αγωνία του για τη σύγκλιση φτωχότερων περιοχών με τις πιο ανεπτυγμένες. Επιθυμεί μια Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο, μια Ευρώπη που προσφέρει σιγουριά και φροντίδα σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη, όπως οι άνεργοι, οι εργαζόμενες μητέρες, η τρίτη ηλικία. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας σ΄αυτές τις εκλογές είναι “Δίπλα στον πολίτη – Δυνατά στην Ευρώπη”.


Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος των Κεντροδεξιών κομμάτων της ΕΕ;
Βασικός στόχος όλων είναι η έγκριση από το Συμβούλιο της Ιρλανδικής προεδρίας τον Ιούνιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Πιστεύουν στη θωράκιση της ΕΕ με τη θέσπιση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής, ούτως ώστε να αποκτήσει ρόλο πιο ουσιαστικό στη διεθνή κονίστρα. Υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ. Οι κεντροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης πιστεύουν επίσης στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί τις θεωρούν μοχλούς για την ανάπτυξη και στην άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Το ΕΛΚ είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης. Εμείς προχωράμε και οι Σοσιαλιστές ακολουθούν.


Είστε αισιόδοξος μετά το συντριπτικό “ΟΧΙ”, των Ελληνοκυπρίων για μια δεύτερη ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού;
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τοποθετεί σε ένα λιμάνι ασφαλείας. Βασική μας επιδίωξη στην παρούσα φάση είναι το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού να παραμείνει ανοικτό και όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην Αμερική, πιστεύουμε πως το Σχέδιο Ανάν πρέπει να παραμείνει ως βάση για την συζήτηση με κάποιες αλλαγές σε τομείς που αφορούν τις εγγυήσεις, την ασφάλεια κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πρώτος λόγος ανήκει στους Ελληνοκυπρίους οι οποίοι θα πρέπει σε εύλογο χρόνο να μορφοποιήσουν την στρατηγική τους και το τι ακριβώς επιδιώκουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί.


Ποιες είναι οι συνέπειες του “ΟΧΙ” για τους Κυπρίους μέσα στα πλαίσια της ΕΕ;
Πιστεύω πως ακόμα και αυτοί που ήταν υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα αντιλαμβανόντουσαν ότι θα υπάρχουν κάποιες συνέπειες την επομένη μέρα. Υπάρχουν αρκετοί που δυσφόρησαν. Όμως η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων αποφάσισε να ψηφίσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, και η επιλογή τους είναι σεβαστή. Η ΕΕ έχει μάθει να αποδέχεται τη λαϊκή βούληση. Λειτουργεί με σαφείς κανόνες που δεν επηρεάζονται από συμπάθειες και δεν επιτρέπουν αποκλεισμούς. Εξάλλου, νομίζω ότι η σοβαρή κυπριακή παρουσία στην ΕΕ μπορεί να δείξει πως οι Ελληνοκύπριοι εργάζονται για την επανένωση του νησιού και τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στα ωφελήματα της ΕΕ.




Μετάβαση στο περιεχόμενο