Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χρειάζεται συννενόηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ

IMG 2928Ανοιχτός στη διεύρυνση της ΝΔ  σε στελέχη του μεταρρυθμιστικού χώρου εμφανίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ. “Η Ν.Δ για να πετύχει τον εκλογικό στόχο της πρέπει να απευθυνθεί προς όλες τις δυνάμεις της κοινής λογικής” λέει χαρακτηριστικά. Επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για την Συνταγματική Αναθεώρηση, υποστηρίζει ότι χωρίς κατ αρχήν συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων επί των αναθεωρητέων άρθρων μπορεί να καταλήξει μια τρύπα στο νερό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

       Ως ΝΔ έχετε πει ΟΧΙ στον Αναπτυξιακό Νόμο και ζητάτε ακόμη εκλογές. Πότε θα παρουσιάσετε το οικονομικό σας πρόγραμμα και τη δική σας πρόταση διακυβέρνησης; Και τι διαφορετικό θα περιλαμβάνει;

Το αίτημα μας για εκλογές παραμένει στο τραπέζι, διότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Αντίθετα, η παραμονή της ζημιώνει το τόπο και κινδυνεύουμε να χάσουμε όλη τη δεκαετία.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος, είναι άλλη μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Είναι μια παρέμβαση αποσπασματική και ιδεοληπτική με σημαντικά προβλήματα λειτουργικότητας –θα χρειαστούν πάνω από 32 υπουργικές αποφάσεις για να πάρει μπροστά– αλλά και διαφάνειας (ένας μόνο αξιολογητής). Και το σημαντικότερο, μ’ αυτόν τον Αναπτυξιακό Νόμο θα δοθούν στην αγορά μόλις 480 εκατ. σε επιδοτήσεις μέχρι το 2022 ενώ χρειαζόμαστε 100-120 δις! Είναι, λοιπόν, πραγματικά ένα πουκάμισο αδειανό.

Το πρόγραμμά μας προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Συγκροτήσαμε τις ομάδες εργασίας με ανοιχτή πρόσκληση εμπειρογνωμόνων, παρουσιάσαμε στο συνέδριο της ΝΔ τις γενικές κατευθύνσεις και 25 πρώτες θέσεις – δείγματα γραφής, πριν λίγες παρουσιάσαμε το εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό μεταναστευτικό και χθες ανακοινώσαμε τη διαδικασία διαβούλευσης, που θα γίνει με τους φορείς, τις κομματικές οργανώσεις και την κοινωνία στο σύνολό της μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης

Στη συνέχεια, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν, από τις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει η παρουσίαση των θέσεων της ΝΔ ξεκινώντας από το οικονομικό μας πρόγραμμα. Ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα καταδεικνύει πώς θα εφαρμόσουμε το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, προσέλκυση ιδιωτικές επενδύσεων.

Φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε στον ελληνικό λαό την ελπίδα της αλήθειας. Να μην γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, αλλά να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα σοβαρό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.

       Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να εφαρμόσει ενα τιτάνιο πρόγραμμα και έρχονται και τα εργασιακά. Πιστεύετε πως ξεπεραστήκε η αστάθεια ή θα βρούμε μπροστά μας και άλλες δυσκολίες;

Η κυβέρνηση αυτή είναι αυτοπαγιδευμένη. Αντιπολίτευση της κάνει η ίδια η πραγματικότητα. Η τεράστια απόσταση μεταξύ υποσχέσεων και της σημερινής της πολιτικής,

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να εκπλήξει ευχάριστα και να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει όταν βάζει φόρους και κλαίει όταν χρειάζεται να κάνει κάποια διαρθρωτική αλλαγή.

Οι δυσκολίες, λοιπόν, εξακολουθούν να υπάρχουν. Όχι μόνο για την κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει τα μπιλιετάκια της εφορίας, τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις που πολλές φορές γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Δυσκολίες, δυστυχώς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και για τη χώρα μας, καθώς αυτή η κυβέρνηση αντί να μας οδηγήσει μπροστά μας ξαναγύρισε στο πηγάδι της ύφεσης.

Επίσημος στόχος τους, με όσα λέει ο πρωθυπουργός για άρση των capitalcontrols, επιστροφή στις αγορές και ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, επιβεβαιώνει επίσημα πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του ‘17 να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.

Αποτυχία με παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού.    

       Οι αποκρατικοποιήσεις φαίνεται πως προχωρούν. Και εσείς τo ίδιo δε θα κάνετε;

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη, είχε δρομολογηθεί επί των ημερών μας.

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, κωλυσιεργεί και το υλοποιεί με μεγάλες καθυστερήσεις κλαψουρίζοντας.

Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό είναι στο συρτάρι της επί 15 μήνες. Αυτή η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για την Οικονομία και τον Τουρισμό.  

Επίσης, οι διαμάχες στην κυβέρνηση εξακολουθούν. Βλέπω, λ.χ., τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που ανταλλάσουν ο κ.Σπίρτζης με τον κ. Πιστιόρλα και αναρωτιέμαι πώς θα συνεργαστούν –που είναι αναγκαίο– για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού.

       Το άνοιγμα σε στελέχη του μεταρρυθμιστικού τόξου οπως Διαμαντοπουλου, Λοβερδος, Χρυσοχοϊδης σας βρίσκει σύμφωνους; Δε θα υπάρξει αντίδραση από μερίδα στελεχών του κόμματος;

Η ΝΔ για να πετύχει τον εκλογικό στόχο της πρέπει να απευθυνθεί προς όλες τις δυνάμεις της κοινής λογικής, Σε όλους όσους θέλουν να σωθεί η χώρα από τη δημαγωγία και τον κρατισμό.

Την προσπάθειά μας αυτή την έχουμε ξεκινήσει από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από τα στελέχη των κομμάτων.

       Ειστε υπέρ ή κατά της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας απο το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες; Δεδομένου μάλιστα, πως στην επιτροπη “συνταγματικής αναθεώρησης” του Σαμαρα, προβλεπόταν η απευθείας εκλογή. 

Ευθέως σας λέω, δεν είναι το πιο βασικό πρόβλημα της χώρας η απευθείας ή μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι για τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, χρειάζεται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Και σε κάθε περίπτωση αποσύνδεση της εκλογής του από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Γενικά όμως σημειώνω ότι χωρίς καταρχήν συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων επί των αναθεωρητέων άρθρων, η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να καταλήξει μια τρύπα στο νερό. Και τούτο διότι απαιτείται η έγκριση από τη σημερινή και την επόμενη Βουλή, με 180 τώρα και 150 μετά, ή το αντίστροφο.

Η ΝΔ ως προς αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρη, από τον Σ&Upsilon

Μετάβαση στο περιεχόμενο