Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χρειαζόμαστε επανάσταση κοινής λογικής – Εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής

Κύριε Χατζηδάκη η χώρα μας έχασε οριστικά 160 δις δρχ. από το Β ΚΠΣ. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την εξέλιξη;
Η κυβέρνηση ουδέποτε ζήτησε τα χρήματα αυτά. Προφανώς διότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει με τεκμηριωμένο τρόπο τις δαπάνες για τα 160 δις δραχμές. Πρέπει να σημειώσω ότι το παραπάνω ποσό που χάθηκε είναι οκτώ φορές περισσότερα από τα χρήματα που επιστρέψαμε στις Βρυξέλλες για το Κτηματολόγιο και ίσο σχεδόν με τα χρήματα που δίνονται για την ανάπτυξη της Ηπείρου μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Είναι προφανές ότι τίθεται ζήτημα πελώριων κυβερνητικών ευθυνών. Θυμάται άραγε η κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός προσωπικά, τις δεσμεύσεις ότι δε θα χαθεί ούτε ένα Ευρώ; Τελικά φαντάζομαι ότι εννοούσαν ότι θα χαθούν πολύ περισσότερα ευρώ.


Τι θα μπορούσε να είχε γίνει ώστε αυτά τα χρήματα να μην είχαν χαθεί;
Προφανώς χρειαζόταν μια άλλη λογική εκτέλεσης του Β’ ΚΠΣ. Με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, έτσι ώστε στην φάση της αποπληρωμής να μπορούσαμε να δώσουμε όλα τα δικαιολογητικά εκείνα τα οποία θα έπειθαν ότι τα έργα εκτελέστηκαν πράγματι και εκτελέστηκαν κατά τρόπο διαφανή. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.


Αυτή την εποχή έχουμε θύελλα πτωχεύσεων και λουκέτων σε επιχειρήσεις, με συνέπεια οι άνεργοι να πληθαίνουν. Πρώτα η Πάλκο που αφήνει ανέργους 500 ανθρώπους και στη συνέχεια άλλες μικρότερες επιχειρήσεις. Που αποδίδεται αυτή την δυσμενή για την οικονομία εξέλιξη;
Δυστυχώς η κυβέρνηση παρά τις συνεχείς επισημάνσεις ελληνικών φορέων, αλλά και μεγάλων διεθνών οργανισμών δεν έχει προχωρήσει στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Γιατί να έρθει κάποιος να επενδύσει για παράδειγμα στην αγορά ενέργειας όταν η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται προνομιακά από το κράτος; Και φυσικά δεν είναι μόνο ο χώρος της ενέργειας, αλλά οι περισσότεροι τομείς της ελληνικής οικονομίας κάτι που άλλωστε υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η τελευταία μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η γραφειοκρατία είναι ένα άλλο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε υπό σύσταση εταιρεία στην Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ένα μήνα για ξεκινήσει τις εργασίες της, όταν στην Μ. Βρετανία χρειάζεται μια εβδομάδα. Επίσης, η χώρα μας δεν έχει και την καλύτερη φήμη στο εξωτερικό όσον αφορά την διαφάνεια με την οποία λειτουργεί το δημόσιο.


Η ΝΔ με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, έχει την δυνατότητα και τις λύσεις ως κυβέρνηση για να διορθώσει τα πράγματα στον τομέα της απασχόλησης;
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παρά να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, οι οποίες είχαν υψηλή ανεργία και κατόρθωσαν να την ρίξουν με ένα πλέγμα πολιτικών που βασίζεται στην μείωση του κράτους, την απελευθέρωση της οικονομίας, στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, στην στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης. Δεν έχουμε ανάγκη να ψάχνουμε για τρίτους δρόμους. Η Ελλάδα και στον τομέα αυτό έχει ανάγκη για μια επανάσταση κοινής λογικής. Ας προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε και εδώ.


Μπορεί να αποτρέψει ως κυβέρνηση ανάλογες ενέργειες από επιχειρηματίες που φεύγουν επειδή θέλουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής; Και αν το κάνει τι συνέπειες θα έχει για τους εργαζόμενους και την οικονομία;
Προφανώς κανείς δεν λέει να γίνει η Ελλάδα Βουλγαρία ή Ταϊλάνδη, ούτε να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Όμως αν πάλι σκεφθούμε τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δούμε ότι χώρες όπως η Φινλανδία ή η Ολλανδία κρατάνε χαμηλά την ανεργία όχι ρίχνοντας χαμηλά τα μεροκάματα, αλλά προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Στηρίζονται σε νέες τεχνολογίες, αναπτύσσουν τομείς της οικονομίας που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σε άλλες χώρες φθηνού κόστους, προωθούν την δια βίου μάθηση και κατάρτιση, στηρίζουν την μερική απασχόληση. Είναι δε αξιοσημείωτο ειδικά στην Ολλανδία τέτοιου είδους μέτρα προωθήθηκαν από τον Βιμ Κοκ ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ολλανδικής ΓΣΕΕ. Μέτρα, λοιπόν, που τυγχάνουν στήριξης των συνδικάτων στο εξωτερικό είναι απορίας άξιο ότι στην Ελλάδα θεωρούνται περίπου αιρετικά.


Το 2004 συμπληρώνετε 10 χρόνια ευρωβουλευτής. Σκοπεύετε να παραμείνετε στις Βρυξέλλες; Με λίγα λόγια σκέφτεστε ή θα θέλατε να διεκδικήσετε μια έδρα στην Ελληνική Βουλή;
Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με έχει στείλει δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαι στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου του ο οποίος θα αποφασίσει τελικά από ποια θέση μπορώ να βοηθήσω πιο αποτελεσματικά την προσπάθεια της παράταξης.


Βλέπετε πρόωρες εκλογές άραγε, ή θεωρείτε ότι θα εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης;
Προσωπικά, θεωρώ ότι η κυβέρνηση όποτε κι αν κάνει τις εκλογές, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα τις χάσει. Πιθανόν, λοιπόν, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, να εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείει μια διαφορετική εξέλιξη. Γι’ αυτόν τον λόγο η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι σε συνεχή ετοιμότητα. Ετοιμότητα για τις εκλογές, αλλά και ετοιμότητα για την επόμενη ημέρα. Η κληρονομιά που θα έχουμε μπροστά μας σε ορισμένους τομείς θα είναι ιδιαίτερα βαριά και θα χρειαστεί προετοιμασία και δουλειά.


Η ΝΔ πρέπει κατά την άποψή σας να επαναφέρει στελέχη όπως ο κ.Σαμαράς ή ο κ.Αβραμόπουλος, παρά τις όποιες αντιδράσεις;
Κάθε πρόσωπο έχει τις ιδιαιτερότητες του. Όποιος προσθέτει σε ψήφους είναι καλοδεχούμενος. Το θέμα πάντως απαιτεί λεπτούς χειρισμούς έτσι ώστε το όποιο όφελος να είναι μεγαλύτερο από το κόστος.




Μετάβαση στο περιεχόμενο