
Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη
στην Ημερίδα με θέμα
«Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κράτους – Τραπεζών – Επιχειρηματιών»
- Κυρίες και κύριοι,
- Ξέρω ότι πολλοί από σας περιμένετε από εμένα να μιλήσω αποκλειστικά για τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη στη Μακεδονία
- Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσω εξαρχής κάτι: Αποκλείεται η Μακεδονία από μόνη της να αναπτυχθεί, αν δεν αναπτυχθεί συνολικά η χώρα.
- Και η χώρα, δυστυχώς, είναι σαφές πως έχει κάνει βήματα προς τα πίσω τα τελευταία 2 χρόνια.
- Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, κοιτώντας κανείς μπροστά, δεν βρίσκει κανείς λόγους να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας μας. Διότι η κυβέρνηση αυτή, παρά το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ, δεν μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα τους επενδυτές, κάτι που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
- Το σημαντικότερο βήμα για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κάνουμε το αναπτυξιακό άλμα που χρειαζόμαστε είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας.
- Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
1. Πρώτον, πρέπει να αλλάξει το μίγμα πολιτικής. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μία βασική στην οποία βασίζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα που διαμορφώνουμε: Λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες. Έχουμε παρουσιάσει ήδη μια σειρά από μειώσεις φόρων στις οποίες θα προβούμε άμεσα, μαζί με τις ισόποσες μειώσεις δαπανών που θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τις μειώσεις αυτές.
2. Δεύτερον, επείγει να διοχετευτεί ρευστότητα στην οικονομία, η οποία σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους, το οποίο είναι βάρος στα πόδια των τραπεζών και τις εμποδίζει από το να δώσουν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις. Ως Νέα Δημοκρατία παρουσιάσαμε πρόσφατα ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων το οποίο έχει στόχο να προσφέρει μια γρήγορη, ολοκληρωμένη και δίκαιη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι τράπεζες να αρχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Οι σχετικές ρυθμίσεις που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και τον πτωχευτικό κώδικα είναι δειλές και γραφειοκρατικές. Φοβούμαι, δε, ότι δε δίνουν λύση στο πρόβλημα.
3. Τρίτον, πρέπει να υπάρξει πραγματική προσήλωση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν σημαντικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Δυστυχώς, σήμερα η κυβέρνηση περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του νόμου-πλαισίου που είχαμε ψηφίσει το 2014 σε 3 μόνο θεματικούς τομείς. Προτεραιότητά μας ως κυβέρνηση θα είναι να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη ρύθμιση. Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ μια σειρά από φορολογικά κίνητρα που είναι συνδεδεμένα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις, καθώς και με τη χρηματοδότηση νεοφυών και καινοτόμων εταιρειών.
- Αυτοί, κυρίες και κύριοι, είναι και οι λόγοι που επιβάλλουν την πολιτική αλλαγή.
- Γιατί ενώ έχουμε ανάγκη αυτά που προανέφερα, έχουμε και μια κυβέρνηση με συγκεκριμένες αντιλήψεις. Μια κυβέρνηση που υπερφορολογεί, που καταπίνει τιςμεταρρυθμίσεις σαν πικρό χάπι και που έχει αλλεργία στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.
- Οι μεγάλες επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα μας γενικά και η Μακεδονία συγκεκριμένα είναι πολλές. Και σίγουρα συνδέονται με τις υποδομές. Χαίρομαι, δε, σε αυτό το πλαίσιο, γιατί στη Μακεδονία έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της Εγνατίας Οδού. Χαίρομαι αντίστοιχα που προχωρούν τα 2 έργα στα οποία υπάρχει και η δική μου μικρή προσωπική συμβολή: Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, με τη ρύθμιση που υπήρξε το 2013, και το Μετρό Θεσσαλονίκης, που μετά από πολλά εμπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσουν διαδοχικές κυβερνήσεις, φαίνεται –προς το παρόν τουλάχιστον- να προχωρεί.
- Θα ήθελα όμως να σταθώ στο εξής:
- Παγίως στην Ελλάδα έχουμε την αντίληψη ότι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να χτιστεί ένα έργο.
- Όμως να χτίζουμε απλά, ειδικά όταν μιλάμε για υποδομές, δεν φτάνει. Το ζήτημα είναι το πώς τις εκμεταλλευόμαστε. Ποια είναι, δηλαδή, η επιχειρηματική αντίληψη που έχουμε για αυτές τις υποδομές.
- Ας δούμε για παράδειγμα τα αεροδρόμια. Και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο έχουν αεροδρόμια.
- Στην Αθήνα, όμως, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Η ύπαρξη του αεροδρομίου συνδυάζεται με ένα πλήθος άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το αεροδρόμιο έχει γίνει, ουσιαστικά, ένας πόλος ανάπτυξης.
- Να γιατί προωθήσαμε τη σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Θεσσαλονίκης. Για να μην είναι τα αεροδρόμια απλά ένας διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, αλλά να δημιουργήσουν μια ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή. Να γίνουν ένας τοπικός πόλος ανάπτυξης και να ενισχύσουν, μεταξύ άλλων, και τον τουρισμό, καθώς οι νέοι επενδυτές θα έχουν μόνο να κερδίσουν από την προσέλκυση παραπάνω επενδύσεων.
- Αντίστοιχη περίπτωση είναι και τα λιμάνια.Βλέπουμε τι θετική επίπτωση είχε η είσοδος της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Για αυτό και ο στόχος είναι να προχωρήσουμε σε κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Να βρούμε έναν ο οποίος θα αναβαθμίσει το λιμάνι και μαζί όλη την οικονομία της Μακεδονίας. Η λύση δεν είναι να βάλουμε ένα κομματικό να το διοικήσει, όποιο κι αν είναι αυτό. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη με την ελπίδα ότι θα χουμε άλλο αποτέλεσμα. Σ&ta