Ομιλία του Αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη
στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου
Κυρίες και κύριοι,
Ο κλάδος του αλουμινίου ενσαρκώνει το παραγωγικό μοντέλο στο οποίο η Ελλάδα οφείλει να μεταβεί, ώστε να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Ένα μοντέλο, δηλαδή, το οποίο αποτελείται από εξωστρεφείς εταιρείες που είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και δημιουργούν, παράλληλα, σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στη χώρα μας.
Αποτυπώνει, όμως, ο κλάδος του αλουμινίου, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια, δραστηριοποιούμενες σε ένα περιβάλλον που δεν τις αφήνει να αναπτύξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα όπως θα ήθελαν. Δεν μπορούν οι κρατικίστικες πρακτικές να συνεχίσουν να υπονομεύουν την οικονομία, αφήνοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να παλεύουν μόνες ενάντια στο κύμα.
Οφείλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα επιτρέψουν σε έναν τόσο σημαντικό κλάδο να αναπτυχθεί όσο περισσότερο μπορεί και να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
Σήμερα, δυστυχώς, τα μηνύματα για την οικονομία δεν είναι θετικά. Η χώρα ξαναβυθίστηκε στην ύφεση το 2015 με τεράστιο κόστος για πολίτες και επιχειρήσεις και η αβεβαιότητα παραμένει αμείωτη δύο χρόνια μετά. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε την κυβέρνηση να καθυστερεί την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπερασπιζόμενη με πάθος τις κρατικίστικες ιδεοληψίες της και δίνοντας μια σειρά από λάθος μάχες για τη συντήρηση ενός σπάταλου Δημοσίου, με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμένει σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης.
Η χώρα δεν έχει, όμως, άλλο περιθώριο να μένει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες και πρακτικές του παρελθόντος. Σήμερα ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι να κάνουμε τη μετάβαση σε ένα μοντέλο στήριξης της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό συνδέεται με μια σειρά από πρωτοβουλίες. Από την επαναφορά του τραπεζικού κλάδου σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας μέσω της δραστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, μέχρι την αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την άσκηση πιο σύγχρονης και αποδοτικής οικονομικής διπλωματίας.
Θα ήθελα, όμως, να σταθώ περισσότερο σε κάποιους τομείς παρεμβάσεων που αφορούν άμεσα τον κλάδο του αλουμινίου.
1. Πρώτον, το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξίσου σημαντικό με θέματα όπως, για παράδειγμα, η γραφειοκρατία, όταν μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σίγουρα δεν περιμένετε από εμένα για να μάθετε ότι χώρα μας έχει από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι το φυσικό αέριο είναι –προ φόρων- 24% πιο ακριβό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις είναι από 35 μέχρι 80% υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες! Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να παραταθούν οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα για το περιβόητο ζήτημα της διακοψιμότητας. Σημαντικό είναι, επίσης, να προχωρήσουμε στην ουσιαστική απελευθέρωση και εκσυγχρονισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, η οποία παραμένει από τις αγορές με τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στην Ευρώπη.
Η ακινησία δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αντιθέτως, το μοντέλο που έχει επιλεγεί -σε συνεργασία με την τρόικα- από το 2015 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζημιώνει τη ΔΕΗ και νοθεύει τους κανόνες της αγοράς.
Για την ηλεκτρική ενέργεια, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία προτείνουμε τα εξής:
- Μια ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν πόροι και για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ.
- Επίσης, μια βασική εξυγιαντική παρέμβαση στον όμιλο της ΔΕΗ, η οποία θα περιλαμβάνει, με χρονική σειρά, τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για πληρωμή λογαριασμών, την πώληση λιγνιτικών μονάδων και τη συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή.
- Θέλουμε, ακόμη, την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού targetmodel, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας
Όσο για την αγορά φυσικού αερίου, πέραν του αντίστοιχου χρηματιστηρίου ενέργειας επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, εξασφαλίζοντας τις δεσμεύσεις που θα προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον, αλλά θα προσελκύσουν παράλληλα σημαντικές επενδύσεις.
Θεωρούμε ότι η ενεργειακή πολιτική πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άμεσα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική πολιτική της χώρας και όχι ως κάτι αποκομμένο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χαράξουμε μια ενεργειακή πολιτική που θα ενισχύει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
2. Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η φορολογία. Είναι σημαντικό να έχουμε, ως χώρα, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να διαθέτουν οι επιχειρηματίες μια καθαρή εικόνα των φορολογικών συντελεστών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε βάθος χρόνου. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε κλάδους όπως το αλουμίνιο, που συχνά απαιτούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Προτεραιότητα οφείλει, επίσης, να αποτελέσει η διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, καθώς δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε από τις επιχειρήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα από όλες τις υπόλοιπες δυσκολίες, και ένα καθεστώς υψηλής φορολογίας. Στη Νέα Δημοκρατία το αντιλαμβανόμαστε πλήρως αυτό, και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει μια σειρά από φορολογικές παρεμβάσεις που αποτελ